Wijnbouw in Nederland & Nederlandse wijn
In Nederland wordt sinds 1967 weer actief aan het maken van wijn gedaan. Eerst in het zuiden van Limburg, maar sinds 2000 zijn er veel meer wijngaarden in andere delen van Nederland te vinden. Waar Nederlandse wijnen vroeger bekend stonden als ‘zure’ wijnen die niet lekker waren is dat tegenwoordig niet meer zo. Tegenwoordig maken we lekkere Nederlandse wijnen van verschillende soorten druiven. Nederland kent sinds 2017 ook meerdere echte officiële BOB-wijnstreken. Deze wijnstreken hebben voor de Europese Unie dezelfde positie als Franse en Italiaanse wijnstreken. Meer over Nederlandse wijnen lees je in ons blog over Wijnland Nederland.
Onze Nederlandse wijnen in kleine flessen:
-
NL | Ludique Johanniter€ 7.99
-
NL | Ludique Cabernet Cortis€ 7.99
Nederlandse wijnen & de bijpassende gerechten
De Nederlandse wijnstreken zijn:
BOB Maasvallei | Een unieke grensoverschrijdende wijnstreek aan beide oevers van de Maas. Zowel Nederlandse als Belgische wijnen mogen het BOB Maasvallei keurmerk dragen. Het wijngebied is uniek door haar microklimaat en terroir die voor een perfecte wijn zorgen.
BOB Mergelland | In het Limburgse Mergelland liggen veel Nederlandse wijngaarden, waaronder de Apostelhoeve en Hoeve Nekum. Deze Limburgse wijnen zijn bijzonder goed van kwaliteit en worden in veel gastronomische restaurants geschonken.
BOB Vijlen | Dit is de hoogstgelegen Nederlandse wijnstreek. In deze wijnstreek liggen de wijngaarden Domein Holset en Sint Martinus.
BOB Oolde | BOB Oolde Ambt is de enige in Gelderland gelegen wijnstreek van Nederland. De Gelderse wijnen mogen alleen komen uit het gebied rondom Laren (gemeente Lochem) in Gelderland. Het geldt hier voor zowel witte als rode Nederlandse wijnen.
BOB Ambt Delden | Deze in Overijssel gelegen wijnstreek staat garant voor goede Twentse wijnen. Slechts één wijngaard, wijngaard Hof van Twente, mag dit keurmerk voeren voor haar Nederlandse wijnen uit Twente.