Geplaatst op Geef een reactie

Riesling: de meest aangeplante Duitse witte druif

De Duitse witte wijn voor bij asperges, zuurkool en babi pangang: riesling

De rieslingdruif is de bekendste Duitse witte druif. Ook is de riesling in Duitsland de meest aangeplante witte druif. Het fijne aan deze druif is dat ze overal aangeplant kan worden en toch in elke wijnstreek een totaal andere wijn kan opleveren. De rieslingdruif is jarenlang niet gewaardeerd en aan de kant gezet door onder andere Franse wijnen zoals de sauvignon blanc en de chardonnay. Naast reguliere droge witte wijnen (Trocken) is de riesling een geschikte druif voor zoete witte wijnen, zoals dessertwijn. Eiswein en wijnen die zoet zijn geworden door edele rotting. Door de rotting ontwikkelen zich extra smaken in de druiven, deze zorgen voor een extra diepgang in de wijn.

13 maart: rieslingdag 

De druif is erg populair in Duitsland, daar is ze aangeplant op 21.000 hectaren, 20% van het totale aantal hectaren wijngaarden in Duitsland. Al sinds 1435 wordt er, in de Duitse wijnstreken Rheingau en langs de rivier de Moezel, over de rieslingdruif geschreven . Later in de 15de eeuw worden er ook in de Pfalz en Rheinhessen wijnen gemaakt van riesling. Dat er al lang wijn wordt gemaakt van rieslingdruiven heeft ook een grote kennis van het maken van wijn van riesling voortgebracht. Riesling blijkt een perfecte witte druif te zijn die geschikt is voor langere rijping, ook in houten vaten. De meeste wijnen van riesling komen het best tot hun recht als ze jong gedronken worden. Bij wijn van rieslingdruiven zijn er dus drie soorten wijn mogelijk: jonge droge wijn, gerijpte droge wijn en zoete witte wijnen. Jarenlang werd er in Duitsland de roemruchte zoete witte Liebfraumilch geproduceerd, een moeselwijn gemaakt van riesling. Die periode is voorbij, steeds meer wijnmakers zijn zich gaan richten op kwalitatief zeer goede droge rieslingwijnen. Dankzij de steeds meer jonge wijnmakers en door promotie in Duitse wijngebieden, is de riesling net zoals andere Duitse druivenrassen in populariteit aan het groeien.

Niet alleen in Duitsland is de riesling aangeplant. Ook groeit de riesling in de Franse wijnstreek de Elzas en ook in Australië wordt er wijn gemaakt van de rieslingdruif. De riesling is eveneens aangeplant op wijngaarden in Oostenrijk, Tsjechië, Luxemburg, Kazachstan, Slowakije, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. In al deze landen is de riesling ze ondergeschikt aan andere druiven en wordt er slechts op kleine schaal wijn van gemaakt. Ook is de riesling ‘de moeder’ van de witte druif johanniter die is ontstaan door veredeling van een aantal druiven. De johanniter is ook veel in Duitsland en in Nederland is aangeplant. Naast de johanniterdruif zijn er nog enkele druiven zoals bijvoorbeeld de Oostenrijkse welschriesling.

De smaak van de Duitse riesling

Wijnen van rieslingdruiven zijn licht aromatische wijnen met een hoog zuurgehalte. Wijnen die van rieslingdruiven worden gemaakt hebben een krachtige geuren van bloemen, fruit en honing. Daarnaast zitten er in wijn gemaakt van rieslingdruiven tonen van limoen, ananas en abrikoos. Over het algemeen zijn wijn van riesling hoog in zuur, wat goed past bij de fruittonen in de wijn. De hoge zuurgraad zorgt ervoor dat rieslingdruiven lang kunnen rijpen. De riesling is een druivensoort die langzaam rijp wordt. Dit komt de smaak ten goede. Hoe langer de druif erover doet om te rijpen, hoe beter de smaken zich ontwikkelen. Dit maakt de druif heel geschikt voor wijnstreken in het noorden. Hier is het aantal zonuren en is de temperatuur lager dan in zuidelijke wijnstreken zoals in Italië. De lichtgele druiven zorgen ook voor een wijn van dezelfde kleur.

Wijn & Spijs met riesling: asperges & Aziatisch eten

Riesling wijn drink je het beste koud. De tonen van fruit zoals limoen en ananas die in wijn van riesling voorkomt, passen goed bij gerechten waar deze smaken in terugkomen. In de Zuid-Oost Aziatische keukens zoals de Thaise, de Zuid-Chinese en de Indonesische keuken komen deze fruitsoorten terug. De pittigheid van de kruiden en de pepers die vaak in de Aziatische keuken voorkomen passen goed bij de smaak van rieslingwijn. Ook is de riesling een mooie tegenhanger van gember. Naast Aziatische gerechten past de riesling ook heel goed bij typisch Duitse gerechten of gerechten uit de Elzas zoals zuurkool, forel en asperges. De milde tonen en mooie zuren passen goed bij de gerechten uit de Duitse keuken.

Naast de Aziatische keuken met curry’s en de Duitse keuken met zuurkool is er nog een gouden wijnspijscombinatie met de rieslingdruif, namelijk de klassieke Coq au riesling (kip in een saus van rieslingwijn). De mooie zuren in de riesling zorgen voor een zeer malse kip wanneer die een paar uur gestoofd wordt in de witte wijn.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *