Geplaatst op

Riesling: de meest aangeplante Duitse witte druif

Riesling Sina Mertz druiven wijn

De Duitse witte wijn voor bij asperges, zuurkool en babi pangang: de riesling

De rieslingdruif is de bekendste Duitse witte druif. Rieslingwijnen zijn frisse en lichte wijnen die een klein beetje spicy zijn. Ook is de riesling in Duitsland de meest aangeplante witte druif. Het fijne aan deze druif is dat ze overal aangeplant kan worden en toch in elke wijnstreek een totaal andere wijn kan opleveren. De rieslingdruif is jarenlang niet gewaardeerd en aan de kant gezet door onder andere Franse wijnen zoals de sauvignon blanc en de chardonnay. Naast reguliere droge witte wijnen (Trocken) is de riesling een geschikte druif voor zoete witte wijnen, zoals dessertwijn. Eiswein en wijnen die zoet zijn geworden door edele rotting. Door de rotting ontwikkelen zich extra smaken in de druiven, deze zorgen voor een extra diepgang in de wijn.

13 maart: rieslingdag 

rieslingdruiven druiven wijnDe druif is erg populair in Duitsland voor Duitse witte wijnen. Hier is ze op 24.000 hectare aangeplant. Dit is 20% van het totale aantal hectare wijngaarden in Duitsland. In Duitsland liggen de meeste wijngaarden met rieslingdruiven: 40% van alle rieslingwijnen komen uit Duitsland. Al sinds 1435 wordt er in de Duitse wijnstreken Rheingau en langs de rivier de Moezel (5.400 hectare) over de rieslingdruif geschreven. Later in de 15de eeuw worden er ook in de Pfalz (5.900 hectare) en Rheinhessen (4.855 hectare) wijnen gemaakt van riesling. Dat er al lang wijn wordt gemaakt van rieslingdruiven heeft ook een grote kennis van het maken van wijn van riesling voortgebracht.

Riesling blijkt een perfecte witte druif te zijn die geschikt is voor langere rijping, ook in houten vaten. De meeste wijnen van riesling komen het best tot hun recht als ze jong gedronken worden. Bij wijn van rieslingdruiven zijn er dus drie soorten wijn mogelijk: jonge droge wijn, gerijpte droge wijn en zoete witte wijnen. Jarenlang werd er in Duitsland de roemruchte zoete witte Liebfraumilch geproduceerd, een moeselwijn gemaakt van riesling. Die periode is voorbij, steeds meer wijnmakers zijn zich gaan richten op kwalitatief zeer goede droge rieslingwijnen. Dankzij de steeds meer jonge wijnmakers en door promotie in Duitse wijngebieden, is de riesling net zoals andere Duitse druivenrassen in populariteit aan het groeien.

Rieslingwijn uit Duitsland, de Elzas, Nieuw-Zeeland en Luxemburg

Riesling LuxemburgNiet alleen in Duitsland is de riesling aangeplant. Ook groeit de riesling in de Franse wijnstreek de Elzas en ook in Australië wordt er wijn gemaakt van de rieslingdruif. De riesling is eveneens aangeplant op wijngaarden in Roemenië (6.121 hectare), de Verenigde Staten (4.605 hectare), Frankrijk (4.000 hectare) Oostenrijk (2.000), Tsjechië, Luxemburg, Kazachstan, Slowakije, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. In al deze landen is de riesling ze ondergeschikt aan andere druiven en wordt er slechts op kleine schaal wijn van gemaakt. Ook is de riesling ‘de moeder’ van de witte druif johanniter die is ontstaan door veredeling van een aantal druiven. De johanniter is ook veel in Duitsland en in Nederland is aangeplant. Naast de johanniterdruif zijn er nog enkele druiven zoals bijvoorbeeld de Oostenrijkse welschriesling en de scheurebedruif.

De smaak van de Duitse riesling: fris, citrus en karaktervol

Wijnen van rieslingdruiven zijn licht aromatische wijnen met een hoog zuurgehalte. Wijnen die van rieslingdruiven worden gemaakt hebben een krachtige geuren van bloemen, fruit en honing. Daarnaast zitten er in wijn gemaakt van rieslingdruiven tonen van limoen, ananas en abrikoos. Over het algemeen zijn wijn van riesling hoog in zuur, wat goed past bij de fruittonen in de wijn. De hoge zuurgraad zorgt ervoor dat rieslingdruiven lang kunnen rijpen. De riesling is een druivensoort die langzaam rijp wordt. Dit komt de smaak ten goede. Hoe langer de druif erover doet om te rijpen. Hoe beter de smaken zich ontwikkelen. Dit maakt de druif heel geschikt voor wijnstreken in het noorden. Hier is het aantal zonuren en is de temperatuur lager dan in zuidelijke wijnstreken zoals in Italië. De lichtgele druiven zorgen ook voor een wijn van dezelfde kleur.

Wijn & Spijs met riesling: asperges & Aziatisch eten

wijn miso misosoepRiesling wijn drink je het beste koud. De tonen van fruit zoals limoen en ananas die in wijn van riesling voorkomt, passen goed bij gerechten waar deze smaken in terugkomen. In de Zuid-Oost Aziatische keukens zoals de Thaise keuken, de Zuid-Chinese en de Indonesische keuken komen deze fruitsoorten terug. De pittigheid van de kruiden en de pepers die vaak in de Aziatische keuken voorkomen passen goed bij de smaak van rieslingwijn. Ook is de riesling een mooie tegenhanger van gember. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere Japanse Misosoep en een goed glas witte rieslingwijn.

Mosselen op bord wijnNaast Aziatische gerechten past de riesling ook heel goed bij typisch Duitse gerechten of gerechten uit de Elzas zoals zuurkool, forel en asperges. De milde tonen en mooie zuren passen goed bij de gerechten uit de Duitse keuken. Een echt visgerecht dat zich perfect uitleent voor witte riesling wijn: mosselen! Het zilte van de mosselen en de frisse smaken van de riesling zijn één van de beste wijn- & spijscombinaties die er zijn. Meer over deze combinatie vind je in ons blog over Zeeuwse Mosselen & wijn.

Duitse wijn kleine fles riesling mertzNaast de Aziatische keuken met curry’s en de Duitse keuken met zuurkool is er nog een gouden wijnspijscombinatie met de rieslingdruif. De klassieke Coq au Riesling (kip in een saus van rieslingwijn). De mooie zuren in de riesling zorgen voor een zeer malse kip wanneer die een paar uur gestoofd wordt in de witte wijn. Heb je zin in een glas Duitse riesling? Wij hebben een kleine fles Duitse riesling uit de wijnstreek Rheinhessen van de jonge wijnmaakster Sina Mertz.

Wil je meer over Duitse wijn lezen?

Duitse wijnen zijn intens populair, dat is heel logisch: Duitse wijnen zijn heel erg lekker! De Duitse wijnstreken bestaan uit kleine wijnhuizen die vaak van ouders op kind overgaan. In Rheinhessen en de Pfalz maken ze vooral witte wijnen. Maar in de Ahr maken ze daarentegen vooral Duitse rode wijnen. Deze rode wijnen worden gemaakt van de bekende druivensoorten de späburgunder en de frühburgunder.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen rieslingwijn?

Bronnen: