Geplaatst op

De regent: de blauwe druif voor mooie rode wijn in noordelijke wijnstreken

regentdruif Nederland glas wijn druiven

Regent: blauwe hybride druif in noordelijke wijnstreken

regentdruif Nederland glas wijn druivenDe regentdruif is een onbekende blauwe druif. Ze komt niet veel voor, maar is veel aangeplant in noordelijke wijnstreken. De blauwe regentdruif is een druif die op veel Nederlandse wijngaarden te vinden is. Net zoals de twee belangrijkste Nederlandse witte druiven, de johanniter en de souvignier gris is ook de regent een hybride druif. Dit zijn druiven die ontstaan zijn door het kruisen van verschillende soorten. De regent is buiten Nederlandse wijngaarden ook in Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland te vinden. De regent is een kruising van de blauwe druif de chambourcin en de witte diana. De diana is een kruising van de silvanerdruif en de müller-thurgau, twee witte druivensoorten die veel in Duitsland voorkomen. De blauwe regent is goed bestand tegen schimmels die door vocht komen. Dat zijn grote risico’s in noordelijke wijngaarden. Daarnaast wordt de druif vroeg rijp, waardoor ze rijp wordt met minder zonlicht en een lagere temperatuur. Ideaal voor noordelijke wijngaarden.

De regentdruif is niet veel aangeplant. In Duitsland zijn er ongeveer 1.800 hectare met de regentdruif. Dit is slechts twee procent van de totale druivenaanplant in Duitsland. In het Verenigd Koninkrijk zijn er ongeveer 29 hectare aangeplant. Ook in België komt de druif voor, hier is ze toegestaan binnen de regels van de Belgische AOC-regels. In vier verschillende Belgische wijnstreken is de druif daar toegestaan. Het oppervlakte wijngaarden beplant met de regentdruif in Nederland is onbekend.

Hoe smaakt rode wijn van de blauwe regentdruif? 

De kleine druiven van de regent zijn niet de meest krachtige druiven die er bestaan. Toch zorgen de druiven voor veel tannine in de wijn. Dit maakt de rode wijnen van de regentdruif minder toegankelijk voor veel mensen. Toch wordt er door de groeiende kennis van het maken van wijn in noordelijke wijnstreken steeds betere rode wijn gemaakt. De blauwe regentdruif die voor een groot aantal Nederlandse rode wijnen wordt zorgt voor stevige wijnen met veel tannine en hoge zuren. De regent komt is niet in grote hoeveelheden aangeplant. Dit heeft als nadeel dat er nog een grote verscheidenheid aan kwaliteit in de wijn zit. Sommige (met name Duitse wijngaarden) maken rode wijn met houtlagering. Dat zorgt voor meer smaak en een mildere wijn waarbij de zuren en tannine beter met elkaar samengaan.

De wijn is krachtig van smaak. De smaken van de wijn hebben wat weg van een rode Bordeauxwijn in de verte. Het koele klimaat zorgt echter dat de wijnen neutraler zijn en meer florale smaken in zich hebben, zoals bloemen. De smaken van wijnen van de regentdruif zijn vol en de wijnen hebben de smaak van bloemen. De geur en smaak van rozen is het meest herkenbaar in de rode wijnen. Naast bloemen zitten er ook smaken van kersen en blauwe bessen in de wijn. De wijn is stevig en moet vaak minimaal een jaar rijpen om de smaken het beste tot haar recht te laten komen.

Houtrijping voor een zachtere wijn

Veel wijnboeren kiezen ervoor om het sap van de regentdruif te laten rijpen op hout. Het rijpen op hout van de rode wijn van de regentdruif zorgt voor meer complexere smaken in de wijn. Het hout zorgt voor tonen zoals lichte vanille. Dit is een toevoeging voor de wijn. Het vele tannine zorgt ervoor dat de wijn lang kan rijpen, wat de wijn ten goede komt. De wijnen van de regentdruif kunnen goed een aantal jaar nog op de fles rijpen. De wijnen zijn op dronk vanaf twee jaar na de oogst van de druiven. Het decanteren van de wijn is vaak een goede methode om de vaak jonge wijnen zachter te maken.

Wijn & spijs met de regent: Texels lamsvlees

De smaken van de regentdruif in rode wijn lijken in de verte op die van rode wijnen uit Bordeaux. De florale smaken van bloemen zoals rozen. Samen met de smaken van kersen, blauwe bessen en lichte vanille zorgen voor een krachtige wijn. De milde zuren en stevige tannine gaan goed samen met de smaken en zorgen voor de krachtige rode wijn. Wanneer de regentdruif houtlagering heeft gehad krijgt de wijn een complexe smaak. Bij complexe wijnen horen goede gerechten. Een complexe wijn zoals de rode wijn van de regentdruif past goed bij lamsvlees. De intense en aardse tonen die in het vlees van lammeren en schapen zit gaat goed samen met de smaken van de regentdruif. Een gebraden stuk lamsvlees zorgt dat de wijn beter naar voren komt én het vlees.

Ook zijn er vegetarische gerechten met de wijn van de regentdruif goed mogelijk. Een combinatie die goed bij deze zware en intense wijn past zijn harde gerijpte kazen. Deze hebben veel sterke en complexe smaken in zich, smaken die goed samengaan met de zware rode wijn. Ook wij hebben een Nederlandse rode wijn in een klein flesje: de Ludique Cabernet. In deze wijn zit naast de regentdruif ook de cabernet cortis, de pinotin en de regent. De wijn komt uit de IJsselvallei tussen Deventer en Apeldoorn. Daarnaast verkopen wij ook de Nederlandse biologische rosé van Wijnhoeve Colonjes. Voor deze rosé uit Gelderland wordt ook de regentdruif gebruikt.

Bronnen:

  • Wines of Germany. Regent.
  • The Great British Vineyard Guide. Regent.