Geplaatst op Geef een reactie

Tannat: de rode druif in Uruguay en Sud-Ouest

Rode krachtige wijn uit Madiran met veel antioxidanten

Tannat is van oorsprong een druif die veel in de Sud-Ouest in Frankrijk voorkomt. Het is een rode druif met een dikke schil en veel tannine in zich. Door de deze twee factoren zijn de wijnen die van tannat worden gemaakt zware en krachtige wijnen die vol van smaak zijn. Van tannat worden droge wijnen gemaakt die vaak hoog in alcohol zijn. Dat komt omdat de tannatdruif vaak is aangeplant in wijnstreken met hoge temperaturen. Ze doet het goed in droge gebieden met hoge temperaturen en kan perfect groeien in wijnstreken waar weinig regen valt. Hierdoor is ze ook goed bestand tegen verschillende soorten ziekten en schimmels die in een wijngaard kunnen voorkomen. Door de hoge temperaturen en veel zonlicht ontstaat er door fotosynthese suiker in de druif. Deze suiker kan als de oogst gedaan is worden omgezet in alcohol door de vergisting. Wijnen van zware wijnen zijn perfect om op hout vaten te laten rijpen. Wijn van tannat kun je jarenlang laten rijpen op een fles in een (wijn)kelder. Door de tannine en het hoge percentage alcohol in de wijn van tannat is het handig om de wijn te decanteren voordat de wijn gedronken wordt.

De smaak van tannat

Wijn van de tannatdruif bevat veel tannine. Tannine zit in de schil, de pitten en de steeltjes van de druiven, niet in het druivensap zelf. De dikke schil van de tannat en het gemiddeld hoger aantal pitten zorgen voor meer tannine in de wijn. Gemiddeld bevat een wijndruif 3 pitten, waar het gemiddelde van de tannatdruif met 5 hoger ligt. Doordat er veel tannine in de wijn zit moet ze lang rijpen. Hierdoor is de druif niet geschikt voor grote productie. De tannatdruif levert een krachtige en aromatische smaak Ook haar smaak is uniek, dat komt mede door de houtrijping die veel wijn van tannat ondergaat om de wijn op deze manier milder van smaak te maken. De wijn is zwaar en krachtig met tonen van (gebrand) hout, koffie (espresso), chocolade en zoethout. Ook zitten er in tannat tonen van kardemom en is er door de getoaste (gebrande) houten vaten een rokerige smaak in de wijn terug te vinden. Ze weinig zuur maar juist een hele sterke smaak van frambozen. Doordat de wijn lang moet rijpen wordt tannat vaak als blend gebruikt met soepelere druiven zoals de cabarnet franc, de cabernet sauvignon en de ser fervadou.

Gezonde wijn: rode wijn en antioxidanten

Rode wijn is gezond als er gekeken wordt naar de donkere kleurstoffen die in blauwe druiven (en rode wijn) te vinden is. Deze polyfenolen die door de tannine in de wijn zitten zijn in beperkte mate goed voor het lichaam. Tannat heeft veel tannine en daardoor veel van deze antioxidanten in zich.  Deze antioxidanten voeden het afweersysteem en houden haar in stand. In het onderzoek van St. Legere et al (1979) werd de French paradox aangetoond. Er is een verband tussen het lage percentage hart- en vaatziekten in Frankrijk terwijl het Franse eten vooral uit vet eten bestaat. Haar conclusie is dat Fransen door de antioxidanten in rode wijn beter bestand kunnen zijn tegen hart- en vaatziekten en dat de polyfenolen in tannine in wijn een hoog cholesterol tegen kan gaan. Deze polyfenolen zijn door een genetische samenstelling meer aanwezig in de tannatdruif.

Madiran & Uruguay: harriague

De druif tannat komt uit het zuiden van Frankrijk. Tannat is een verbastering van het Occitaanse woord tanin, dat gebruind betekent. In de zuiden van Frankrijk, in de wijnstreken Sud-Ouest en Occitanië, komt de druif oorspronkelijk vandaan. Vandaaruit is de rode druif ook naar Frans en Spaans Baskenland en andere delen van Noord-Spanje gebracht en aangeplant. Vanuit Spanje is ze met kolonisten die wijn wilden gaan verbouwen in Latijns-Amerika naar Argentinië, Paraguay en Uruguay gebracht. In alle voormalige Spaanse koloniën is ze aangeplant. In Uruguay is ze de meest aangeplante druif.

De Baskische kolonist Pascual Harriague was ooit de eerste die de tannat in Uruguay in Zuid-Amerika ging verbouwen. Omdat hij de eerste was die met het maken van wijn van tannat begon werd de tannatdruif naar hem vernoemd. De wijn doet het goed in het vochtige klimaat ter hoogte van Montevideo. De wijnbouw in Uruguay bestaat uit grote wijngaarden die vooral voor de binnenlandse wijnmarkt produceert, slechts 3% van de wijn uit Uruguay wordt geëxporteerd.

Buiten Uruguay en Baskenland komt de druif in de Zuid-Franse wijnstreken Tursan, Irouléguy, Madiran, Cahors en Cascogne voor. Om in de Madiran het AOC-label te krijgen moet de wijn voor minimaal 60% uit tannat bestaan. In de wijnstreek Tursan wordt ook een rosé gemaakt van tannat. De Impératrice Eugénie is een blend van tannat samen met de druiven ser fervadou, cabernet franc en cabernet sauvignon. De rosé is gebotteld in een kleine fles van 375ml. In de Frans Baskische wijnstreek Irouléguy wordt van tannat een rosé gemaakt. Door de blend van zware druiven met een hoog tanninegehalte is rosé van tannat erg droog. Daarnaast komt de druif in beperkte hoeveelheid voor in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Het verschil tussen tannat uit Madiran en Uruguay is dat de wijn uit Uruguay over het algemeen milder van smaak is dan de wijn uit Zuid-Frankrijk. zijn de druiven waarmee de blend van tannat mee wordt gemaakt. In Madrian en de andere zuidelijke wijnstreken in Frankrijk zijn de druiven de cabernet franc, cabernet sauvignon en de malbec. In Uruguay zijn het de pinot noir, de merlot en de syrah. Ook Franse druiven, maar druiven die in andere Franse wijnstreken voorkomen. Deze druiven zijn niet toegestaan in de Franse AOC-gebieden waar tannat wel is toegestaan.

Wijn & Spijs

Door het hoge tanninegehalte in wijnen die gemaakt zijn van de tannatdruif past het goed bij (dierlijk) eiwitrijk eten. De tannine en eiwitten gaan goed samen. De eiwitten zorgen ervoor dat de tannine gemakkelijker te drinken is. In het zuiden van Frankrijk waar tannat haar oorsprong vindt worden veel gerechten klaargemaakt met gevogelte en bonen. Het typische gerecht uit de Sud-Ouest is een combinatie van beide: cassoulet. Een ovenschotel van gekonfijte eend met witte bonen en krokante broodkruimels bovenop. Voor gekonfijte eend wordt eend gegaard in ganzenvet. Naast dit typische gerecht past het ook goed bij gegrild vlees.

Gegrild vlees wordt veel gegeten in het zuiden van Latijns-Amerika. In Argentinië en Uruguay leven veel runderen op de uitgestrekte graslanden. Deze gras gevoerde koeien zorgen voor lekker vlees dat perfect past bij de wijn van tannat. Naast rundvlees past gegrild lamsvlees ook perfect bij wijn die gemaakt wordt van de tannatdruif.

Geplaatst op Geef een reactie

De witte druif van vinho verde: fernão pires

Fernão Pires: de witte druif van Portugal

minho vinho verde wijn mafesousa kleine fles Portugese wijn

De fernão pires is een witte Portugese druif. Ze is in Portugal, met ongeveer 13.000 hectaren, de meest aangeplante witte druif. Veel witte wijnen in Portugal, waaronder de vinho verde, mogen van de fernão piresdruif gemaakt worden. De druif is dan ook in het hele land terug te vinden. Ze kan goed tegen de extreme hitte die er in de zomers in Portugal is maar ze kan niet tegen koude temperaturen en vorst. Daarnaast is het essentieel voor een volledige rijping dat de druif voldoende water krijgt. Anders wordt de zuurgraad aangetast, verschrompelt de druif en is ze niet meer in balans voor een goede wijn. Fernão pires is een veelzijdige druif. Er wordt  vooral droge witte wijn van van gemaakt, maar kan ook perfect voor mousserende wijn (Bairrada) of zoete dessertwijn worden gebruikt. Over het algemeen wordt de druif in Portugal als blend gebruikt samen met bijvoorbeeld de airèn, de albarinho, de arinto of de macabeo-druif.

Maria gomez

De fernão pires kan ook maria gomez of molinho worden genoemd. Het hangt per regio in Portugal af hoe ze precies heet. De druif staat al vroeg in bloei, waardoor ze ook vroeg geoogst kan worden. Vaak wordt de fernão pires al begin september geoogst. Normaal gesproken worden druiven pas vanaf halverwege september worden geoogst voor het beste resultaat. De fernão pires is voornamelijk in Portugal aangeplant, hier is ze ook toegestaan in een groot aantal DOC-wijngebieden zoals de Douro. Ook komt ze in zeer kleine hoeveelheden voor in Australië en Zuid-Afrika.

De smaak

Deze lichtgele druif zorgt voor lichte smaken van citrusvruchten zoals citroen, honing, gras, maar ze heeft ook een klein licht pepertje in de afdronk. Het hogere zuurgehalte geeft de wijn van de fernão pires haar unieke smaak en zorgt voor een mooie fruitigheid. Heel ver weg zitten er muskaattonen in de wijn.

Wijn & Spijs

De fernão pires past met haar zuren geweldig bij gerechten met uitgesproken smaken. Denk aan garnalen bijvoorbeeld. Het milde zuur in de fernão piresdruif past goed bij de citroen die vaak over de garnalen wordt gedaan. Naast garnalen past ze bijvoorbeeld ook goed bij kip piri piri, een barbecuegerecht van gegrilde kip en hete pepers uit Mozambique. Mozambique was jarenlang een Portugese kolonie, zo kwam het gerecht naar Portugal toe. Ook van de druif fernão pires worden kleine flessen wijn gemaakt. De zure tonen van wijn van de fernão pires zoals onze Mafesousa passen goed bij het pittige van de hete pepers.

Maar denk ook aan sushi. De uitgesproken smaak van de vis, in combinatie met de umami van de nori en het scherpe van de wasabi zijn goede partners voor bij het zuur en de fruitigheid van de fernão pires.

Bronnen:

Geplaatst op Geef een reactie

Falanghina: de witte druif uit Campania

De witte druif uit het zuiden van Italië

De Falanghina is een Italiaanse witte druif die vooral in het zuiden van Italië is aangeplant. Ze komt voor in Campania, Puglia en Abruzzo. De Falanghina is een authentieke Italiaanse druif die voor het eerst in 1825 genoemd wordt. Door de verbeteringen in het maken van wijn in Zuid-Italië wordt ze sinds de jaren negentig steeds meer verbouwd. Dit heeft gezorgd voor betere witte wijnen. Er zijn  twee soorten falanghina: de falanghina beneventana en falanghina flegrea. Over het algemeen worden er droge witte wijnen van falanghina gemaakt. Verder lezen Falanghina: de witte druif uit Campania

Geplaatst op Geef een reactie

5 onbekende Franse wijnstreken in de Sud-Ouest

Les Landes: na Parijs de plek voor een culinaire vakantie in Frankrijk

Kaart Sud Ouest Les Landes Frankrijk

De Sud-Ouest is het gebied in de driehoek Bordeaux, Biarritz, Toulouse. Een gebied in het zuiden van Frankrijk waar je goed naartoe kunt voor een vakantie vol lekker eten en goede wijn. In het gebied zijn verschillende wijnstreken. Wijnstreken die in het buitenland minder bekend zijn, maar in het binnenland een groot aanzien genieten. De regio bestaat uit verschillende departementen: Les Landes, de Pyrénées-Atlantiques, de Hautes-Pyrénées en de Gers. In het westen vormt de Atlantische Oceaan de grens, in het noorden en oosten de Garonne. Deze ontspringt in de Pyreneeën, de bergen die samen met Spanje de grens in het zuiden vormen.

Dit deel van Frankrijk is bosrijk, groen en licht heuvelachtig totdat de Pyreneeën beginnen. Juist doordat de wijnstreken in de hoek onder Bordeaux liggen worden ze vaak vergeten. Het gebied werd door de wijnhandelaren uit Bordeaux genegeerd en de handel van wijnen uit onder andere Les Landes, Cahors en Gers werd actief tegengehouden. Verder lezen 5 onbekende Franse wijnstreken in de Sud-Ouest

Geplaatst op Geef een reactie

Rheinhessen: Duitse wijnstreek met veel jonge wijnmakers

De grootste wijnstreek van Duitsland

Wijn wijnstreken Duitsland RheinhessenDe meeste Duitse wijnstreken liggen zoals overal in de wereld langs rivieren. In Duitsland zijn de Moesel, de Elbe en de Rijn de belangrijkste rivieren met aangrenzende wijngaarden. Aan de Rijn ligt ook de grootste Duitse wijnstreek: Rheinhessen in de Rheinland-Pfalz tussen Mainz en Worms. Bij de Mainz maakt de Rijn een bocht naar links wat de noordgrens is van de wijnstreek. De wijnstreek heeft een kleine 27.000 hectaren op glooiende heuvels verdeeld over 6.000 wijnhuizen. Verder lezen Rheinhessen: Duitse wijnstreek met veel jonge wijnmakers

Geplaatst op Geef een reactie

Aglianico: de nieuwe druif van Italië

Vesuvius lacryma christi

Aglianico: de blauwe druif van Campanië

Aglianico is een blauw druivenras dat uit Italië komt. In Italië is deze druif vooral in Campanië en
Basilicata aangeplant en wordt ook wel ‘de barolo van het zuiden’ genoemd. Ze is hier ook al eeuwen
te vinden, de Romeinen dronken namelijk ook al wijn van de aglianico. Destijds was wijn een veel
zoetere drank dan nu. De aglianico levert krachtige rode wijnen die vol van smaak zijn. Het is een
druif die pas laat in het seizoen rijp wordt, waardoor hij niet in Noord-Italië kan groeien. De wijn is
donkerrood, bijna paars, kruidig met veel tannine, waardoor ze wat langer kan blijven liggen en op
de fles verder kan rijpen. In wijnen gemaakt van aglianico-druiven is de bodem waarop de druiven
verbouwd zijn altijd terug te proeven. In Zuid-Italië is veel vulkanische grond, deze grond zorgt voor
mineraliteit in wijnen. Verder lezen Aglianico: de nieuwe druif van Italië

Geplaatst op Geef een reactie

De druif van Nederlandse wijn: de johanniter

johanniter Nderlandse duif

Johanniter: een jonge witte Duitse druif

De johanniter is een jonge witte druif. Ze werd pas in 1968 door Johannes Zimmermann gekweekt uit riesling, seyve-villard, rülander en gutedel. Het Freiburg Instituut, waar Zimmermann werkzaam was, wilde namelijk een druif ontwikkelingen die ook in de noordelijke (Duitse) wijnstreken goed kon groeien. In de noordelijke wijnlanden valt altijd meer regen, wat er voor zorgt dat veel druiven uit zuidelijke landen er last kregen van schimmels. Bij de kweek van de johanitter was het belangrijk dat de nieuwe druif goed resistent zou zijn tegen schimmels. Ook moest de druif goed bestand zijn tegen vorst. De johanitter druif is met name ook in de noordelijke gebieden aangeplant, zoals in Nederland, in Zwitserland en in Duitse wijnstreken. Over de witte druif johanniter is nog niet veel geschreven omdat er nog niet veel witte wijnen van gemaakt worden. Verder lezen De druif van Nederlandse wijn: de johanniter

Geplaatst op Geef een reactie

Tempranillo en Tinta Roriz: de druif van Spaanse en Portugese wijn

Rioja tempranillo druif

Tempranillo, de vierde meest aangeplante druif ter wereld

Tempranillo is een Spaanse rode druif. Deze druif is de “koningin” van de Rioja. Daar is tempranillo namelijk  al meer dan 3.000 jaar te vinden. Haar populariteit neemt de laatste jaren erg toe, doordat de populariteit van Spaanse en Portugese wijnen toeneemt. In 2010 was tempranillo de vierde meest aangeplante druif ter wereld. In 1990 had ze nog de 24ste plek. Naar schatting zijn er 215.000 hectaren met tempranillodruiven. Dit komt door de  verbeteringen die Spaanse en Portugese wijnboeren hebben doorgevoerd in het productieproces. Door de innovaties in de jaren negentig komt de smaak beter naar voren en is de productie gestegen. Deze innovaties konden betaald worden doordat de landen gebruik konden maken van subsidies  van de Europese Unie. Verder lezen Tempranillo en Tinta Roriz: de druif van Spaanse en Portugese wijn

Geplaatst op Geef een reactie

Duitsland, het vierde wijnproducent van Europa

Duitsland: land van zuurkool, worsten, bier én wijn

Duitsland staat bekend als bierland met onder andere haar Oktoberfest dat elk jaar in München plaatsvindt. Toch wordt Duitsland ook steeds populairder als wijnland. Al jaren zit er een stijgende lijn in de productie van wijn. In Europa is Duitsland het vierde wijnproducerende land. Al sinds de Romeinen wordt, er net zoals in Nederland, verbouwd.

Veel mensen denken bij Duitse wijn direct aan de goedkope zoete Moeselwijn. Maar uit Duitsland
komen ook heel veel andere wijnen en dat is goed terug te zien in het aanbod dat de laatste jaren op
de markt komt. De Duitsers maken er vooral witte wijn. De meeste wijnstreken in Duitsland
bevinden zich in het zuiden van het land. Door de klimaatverandering en de toenemende kwaliteit
wordt de Duitse wijn steeds populairder. Duitsland kent veel jonge wijnmakers met goede kennis die
van de typisch Duitse druivenrassen fantastische wijnen kunnen maken. Verder lezen Duitsland, het vierde wijnproducent van Europa

Geplaatst op Geef een reactie

Port: de Portugese dessertwijn die je bij kaas moet drinken

Port: de wijn voor bij kaas of het toetje

Nederland is echt een portland. Port is een zoete en versterkte wijn uit Portugal en wordt soms als dessertwijn gebruikt. Port past perfect bij kaas of een toetje. Dat doen ze ook in Portugal, maar daar drinken ze het juist ook bij het gewone avondeten. In Nederland wordt 12 procent van de geproduceerde port gedronken. Port komt uit de Dourovallei. De Douro is de rivier die ontspringt in Spanje en uitkomt in Porto. De naam is ontstaan uit de twee woorden ‘de ouro’, wat ‘van goud’ betekent. De wijnen die ze maken zijn de naam Douro zeker waard. De smaak van port is “van goud”. Vol van smaak, met een vleugje vanille en karamel.

De Dourovallei

Douro wijnbouw terrassen rode wijn port Teoria wijngaardPort komt uit de Dourovallei. Dit is de rivier die ontspringt in Spanje en uitkomt in Porto. De naam is ontstaan uit de twee woorden ‘de ouro’, wat ‘van goud’ betekent. De wijnen die ze maken zijn ook zeker van goud. Goud is de smaak van port zeker. Vol van smaak, met een vleugje vanille en karamel. Het is de eerste afgebakende wijnstreek met kwaliteitskeurmerk
in de wereld. Toen de Portugese overheid na de verwoestende aardbeving van 1755 in Lissabon geld
nodig had, gingen ze op zoek naar een goede manier om dat geld te vergaren. Verder lezen Port: de Portugese dessertwijn die je bij kaas moet drinken

Geplaatst op Geef een reactie

Wijnland Spanje: txakoli, sherry, rioja en cava

Eten en drinken in Spanje

De Spanjaarden zijn het gezondste volk van Europa. Dat komt vooral omdat ze er goed eten. Maar drinken kun je ook goed in Spanje. Veel wijn in Spanje is rode wijn. Spanje is tenslotte het land van de tempranillo. Deze druif is de meest aangeplante rode druif van Spanje. Maar ze maken er ook hele goede witte wijnen. Het land heeft het grootste oppervlakte aangeplante wijngaarden, maar Italië blijft buiten dat de grootste wijnproducent ter wereld. In het land van tapas en paella heeft meer te bieden dan rioja en sherry. Denk aan haar witte wijnen zoals txakoli, verdejo of witte wijn uit La Mancha, het grootste wijngebied van Spanje.

De geschiedenis van wijn in Spanje

Spaanse wijnen zijn in opkomst. Dit komt omdat veel Spaanse wijnen perfect passen bij het eten dat tegenwoordig veel gegeten wordt. In Spanje wordt al lang wijn gemaakt. De Feniciërs waren de eersten die op het Iberisch schiereiland gingen leven, rond 1.500 voor Christus.  In het gebied waar sherry wordt gemaakt, Jérez, werden de eerste druivenplanten geplant. De Romeinen trokken vanaf 300 voor Christus ook richting Spanje en vestigden zich veel noordelijker, in het gebied rond de rivieren Duero en Ebro. De islamitische Moren die naar Spanje kwamen verboden de wijnproductie niet, maar ontmoedigden het wel. In de periode die volgde werd de meeste wijn door de Spanjaarden zelf gedronken. Verder lezen Wijnland Spanje: txakoli, sherry, rioja en cava

Geplaatst op Geef een reactie

Wijnland Italië: land van koken, wijn en vakantie

Italiaanse keuken en wijn

Italië is het land van lekker eten: pasta, pizza en risotto. De Italiaanse keuken is divers, elke regio kent haar eigen recepten. Dit komt doordat elk gebied in Italië haar eigen tradities op het gebied van eten heeft. Waar het Italiaanse eten divers is, zijn Italiaanse wijnen dat zeker ook. Italië is de grootste wijnproducent ter wereld. Het wijnland heeft veel lokale druiven, eigen wijnstijlen en verschillende microklimaten. De Grieken noemden Italië vroeger niet voor  niets Oenotria; land van wijn. De Grieken waren de eersten die wijn op grote schaal gingen produceren in Italië. Zij stichten koloniën in Zuid-Italië. Zij verbouwden onder meer druiven op Sicilië. De wijnen die toen en later door de Romeinen werden gemaakt waren relatief zoete wijnen. Meer over de wijnen van vroeger staan in het blog over de geschiedenis van wijn. Verder lezen Wijnland Italië: land van koken, wijn en vakantie

Geplaatst op Geef een reactie

Wijnland Nederland: wijn door innovatie en klimaatverandering

Nederlandse wijn Gelderland johanniter wijngaard Ludique

Wijn door innovatie en klimaatverandering

In Nederland drinken we gemiddeld 25 liter wijn per persoon. Eén procent van deze wijn komt uit Nederland, dat zijn twee wijnglazen per persoon. Wijn uit Nederland wordt steeds bekender. Dat is helemaal terecht, want Nederlandse wijn is van hoge kwaliteit. Het aantal flessen dat we maken is nog niet zo groot: gemiddeld 1.000.000. Dat is wat een grote wijngaard in Frankrijk maakt. Maar de Nederlandse wijn neemt toe in kwaliteit en kwantiteit  door de klimaatverandering.

Vroeger was Nederland te koud voor wijnbouw. Door de klimaatverandering en de verbeterde druiven is wijnbouw tegenwoordig mogelijk. Het belangrijkste is de toegenomen ervaring van Nederlandse wijnbouwers. Voorheen waren wijnboeren vooral hobbyisten die kleine oplages maakten. Door de professionalisering is er meer aandacht gekomen voor het maakproces van de wijn. Veel Nederlandse wijnboeren experimenteren met druiven, grond, hun wijngaard en het echte maakproces. De wijnboeren gingen de uitdaging aan en dat pakte goed voor hen uit. Verder lezen Wijnland Nederland: wijn door innovatie en klimaatverandering

Geplaatst op Geef een reactie

Wijnland Portugal, het land van de vrouwelijke wijnmakers

Port, vinho verde en madeira

Bij wijn uit Portugal denken de meeste mensen direct aan port. Maar er is zoveel meer uit het land met meer dan 250 autochtone druiven. Waar veel wijngebieden de Franse druiven én stijl gingen overnemen, bleven de Portugezen bij hun typische druiven en smaak. Dat was een goede investering in de toekomst! Want hun krachtige rode wijnen zijn door de Wall Street Journal bekroond als dé wijn van de toekomst.

Al 4.000 jaar wordt er wijn verbouwd in Portugal. Portugal grenst aan de oostkant aan Spanje en in het westen aan de Atlantische Oceaan. De belangrijkste steden zijn Lissabon en Porto. In Lissabon mondt de Taag (Tejo) uit in de Atlantische Oceaan en in Porto de Douro. Aan deze rivieren liggen ook een aantal van de belangrijkste Portugese wijnregio’s. De grootste wijngebieden zijn de Minho, waar de vinho verde vandaan komt, de Douro, de geboorteplek van port, de Dão, de Alentejano, de Algarve en de gebied rondom Lissabon.

Vrouwelijke wijnmakers

Verder lezen Wijnland Portugal, het land van de vrouwelijke wijnmakers

Geplaatst op Geef een reactie

De Dourovallei, de bekendste wijnstreek van Portugal

De Douro Dourovallei port rode wijnen

Douro, veel meer dan port

De Dourovallei is de wijnstreek waar voornamelijk port en rode wijnen vandaan komen. Het is het bekendste wijngebied van Portugal, maar niet het grootste. Plus het is de eerste afgebakende wijnregio met kwaliteitskeurmerk in de wereld. Toen de Portugese overheid na de verwoestende aardbeving van 1755 in Lissabon geld nodig had, gingen ze op zoek naar een goede manier om dat geld te vergaren. Wijn was het product dat het meeste geld zou opbrengen. De wijnverkoop moest Lissabon er weer bovenop helpen.

Om dit te realiseren kopieerden de Portugezen het idee van het Hongaarse gebied Tokaj. Hier waren ze een paar jaar daarvoor een geografische afbakening gaan gebruiken. De Hongaren gebruikten dit om de wijnverkoop te stimuleren. Naast de afkomst stelden de Portugezen het productieproces en ook de druivensoorten vast. De Douro met haar portwijnen kreeg het keurmerk om zo de verkopen te kunnen verhogen. Veel van de port ging naar het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Om dit goed te controleren werden porthuizen die wilden exporteren verplicht zich te vestigen in Vila Nova de Gaia, de stad die tegenover Porto ligt. De nieuwe status van port werkte en zo werd het de meest verkochte wijn wereldwijd in die periode. Maar de regio is niet alleen de versterkte rode wijn, ze is veel meer. Verder lezen De Dourovallei, de bekendste wijnstreek van Portugal

Geplaatst op Geef een reactie

Hoe kun je rode en witte wijn bewaren?

Iedereen krijgt weleens een lekkere fles wijn cadeau of je koopt zelf een doos wijn. Je kan niet alles in één keer opdrinken. Je zit vast weleens met de vragen: wanneer je hem het beste kan drinken en hoe bewaar je de flessen wijn?

Koelen; dé truc voor de lekkerste wijn

De meeste wijnen in de supermarkt, slijter of webshop zijn ‘op dronk’. Dit houdt in dat je ze meteen kan drinken. Het beste kan je witte wijn goed koelen (3 uur in de koelkast) en rode wijn zo’n 30 minuten. Dan smaakt rode wijn net iets beter dan wanneer je hem op kamertemperatuur drinkt. Verder lezen Hoe kun je rode en witte wijn bewaren?

Geplaatst op Geef een reactie

De geschiedenis van wijn: hoe oud is wijn en waar komt het vandaan?

In de bijbel, in kunst of oude verhalen: overal is er wijn! Maar sinds wanneer komt het overal voor? Waar wijn vandaan komt is lastig. Maar wat was de reis van wijn geweest door de geschiedenis heen?

Wijnlanden: Georgië en Armenië

Wijnbouw begon ongeveer 8500 jaar voor Christus in de Kaukasus, het gebied dat nu Georgië en Armenië is. In de eeuwen erna heeft de wijnbouw zich verspreid naar het Midden-Oosten rondom de Nijldelta, Mesopotamië en Griekenland. Rond 1000 voor Christus  kregen ook het huidige Spanje, Portugal, het zuiden van Frankrijk en Italië de smaak te pakken.

De Romeinen

Tijdens het Romeinse Rijk heeft de verspreiding van wijn een toevlucht genomen. Door hun grote rijk nam het aantal plekken waar wijn werd verbouwd en gedronken toe. De Romeinen stichtten hun eigen handelscentra voor wijn in de veroverde gebieden zoals Nederland en Duitsland. De Romeinen waren ook de eerste die wijnen onderscheidden door namen te geven aan de verschillende soorten. Omdat de kennis van het wijnmaken nog niet uitgebreid was werd er vaak nog het een en ander aan de drank toegevoegd, zoals kruiden of honing. Wijn waren vroeger veel zoeter dan tegenwoordig!

Het Romeinse Rijk bestond inmiddels niet meer, maar in de middeleeuwen verfijnden de monniken de kunst van het wijnmaken. Karel de Grote was zo’n fan van wijn dat de verspreiding van de wijnbouw in Duitsland en Frankrijk een warm hart toedroeg door het bouwen van kloosters. Kennis over wijn kon zo ontwikkeld worden. Wijngaarden werden onderhouden en uitgebreid door de monniken.

De Middeleeuwen: de wijnhandel begon!

De wijnhandel nam toe. Vanaf het einde van de Middeleeuwen gingen ook de Hollanders en de Engelsen zich bezig houden met deze handel. In delen van Europa waar geen wijn verbouwd kon worden, konden ze het nu wel drinken. Doordat wijn een herkomst had, ging dit ook een rol spelen. Gebieden werden afgebakend, werden enkele druivensoorten kenmerkend voor bepaalde streken. Eigenlijk de voorloper van de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of beschermde geografische aanduiding (BGA). Een paar eeuwen later werd de wijn bewaard in goed afsluitbare flessen. Dit was goed voor de levensduur van de wijn. Deze manier van bottelen werd ook steeds goedkoper. Ook kwam men ook tot de ontdekking hoe je champagne kan maken. Dit komt door de tweede gisting die in de fles plaatsvindt.

Wijnbouw in Nederland

Al in de tijd van de Romeinen werd er in Nederland wijn verbouwd. Er is een beschrijving van wijngaarden in de buurt van Maastricht. Tot halverwege de 16de eeuw werd er in Limburg aan wijnbouw gedaan. Deze nam echter ook rond deze periode af vanwege een kleine ijstijd. Napoleon Bonaparte ging omstreeks 1800 hoge belastingen heffen op niet-Franse wijnen. Hij wilde dat er in zijn Frankrijk enkel nog Franse wijnen werden gedronken. Een groot deel van de wijngaarden in België en Nederland liet hij rooien. Tot vlak na de Tweede Wereldoorlog werd er in Limburg aan commerciële wijnbouw gedaan. In ons blog over Nederlandse wijnbouw lees je meer over wijn in Nederland.

In de 19e eeuw wordt Europa echter geteisterd door plagen die de druivenplant aantast. Boeren vertrokken naar andere gebieden waar nog amper wijnbouw was, zoals Rioja, of gebieden en druivensoorten werden vervangen en opnieuw aangeplant. Dit had een grote impact op de Europese wijnindustrie. Door deze plagen worden vandaag de dag nog steeds Amerikaanse onderstokken gebruikt in de wijngaarden omdat deze resistent zijn tegen sommige plagen. Daarentegen wordt het maken van wijn professioneler door preciezere techniek en industrialisering. Tegelijkertijd komt de wijnindustrie van de “nieuwe wereld” steeds meer op in de 19e eeuw, maar er is pas echt sprake van aansluiting op de Europese markt sinds eind vorige eeuw.

Rosé: een jonge wijn!

De professionalisering vindt je ook terug in de beschermde herkomstgebieden die sinds de 20e eeuw bestaan. Wijn wordt op steeds grotere schaal geproduceerd en daarmee wordt het productieproces steeds beter en nauwkeuriger. Andere technieken deden haar intreden: rosé ontstond door de contacttijd met sap en schil na het persen in te korten. Er kwamen varianten van druiven bij die beter bestand waren tegen koude gebieden, zoals de johanniter. Opslag en temperatuurcontrole speelden een grote rol om de kwaliteit van wijn beter te maken.

Niet alleen de wijn is veranderd in de tijd, ook de fles werd anders. Maar ook hoe we naar wijn zijn gaan kijken. Net zoals alles, blijft wijn altijd veranderen. Gelukkig valt er nog genoeg voor iedereen te ontdekken!

Geplaatst op Geef een reactie

Waarom wil je bij Halfes wijn kopen?

  1. Wij verkopen kleine flesjes wijn van 37,5cl. Dit doen we omdat we zagen dat veel mensen willen genieten van een paar glazen wijn, maar een normale fles van 75cl teveel is.
  2. Lekker makkelijk, want dan hoef je niet met een volle doos te sjouwen. En we zijn ook een groothandel voor wijn; verkopen flessen aan slijters en speciaalzaken.
  3. Wij hebben geen aanbiedingen. Wijn en korting vinden wij niet zo’n goede combinatie. Wij willen dat iedereen verantwoord omgaat met alcohol, dus wij ook. Plus: wijn is geen goedkoop product en daar vragen we een eerlijke prijs voor.
  4. Wij verkopen bijzondere wijnen, zoals onze rosé uit Bordeaux die eigenlijk een clairet is.
  5. Wij selecteren en importeren onze wijnen zelf. Hierdoor kunnen wij de beste kwaliteit waarborgen en hebben we een uniek assortiment. Wij maken keuzes op basis van een proefgroep. 20 enthousiaste wijndrinkers bepalen met ons welke wijn we in ons assortiment op te nemen tijdens een grote wijnproeverij.
  6. Je kan wijn drinken van de mooiste wijngaarden én de leukste wijnboeren. En al onze wijnboeren selecteren we naast smaak natuurlijk ook op basis van hoe zij omgaan met de natuur, de mensen en de druiven. Zoals Tenuta la Luna del Vesuvio van onze Turchese en Rosso. Binnenkort komen we met een uitgebreid blog over onze wijnboeren.
  7. Vandaag besteld, morgen in je glas! Wil je het meemaken? Bestel ons Herfst Wijnpakket hier!
Geplaatst op Geef een reactie

Wijnstreek: Campanië, de streek van Napels, pizza en mozzarella

Campanie Italië rode wijn Vesuvius druiven vakantie Wijn uit het Campanië in Italië is niet zo bekend, maar misschien wel de lekkerste. Campanië is de regio van goede wijn, pizza, Napels en mozzarella. Dé plek van La dolce vita, het goede Italiaanse leven. Campanië staat bekend om haar schoonheid van de Almafikust. En om haar culinaire hoogstanden. Je vindt hier de beste pizza, mozzarella, zeevruchten, citroenen en tomaten. Een lange, maar mooie lijst. Het mooie is: deze heerlijke producten gaan dan ook goed samen met de wijnen die ze maken. Want ook druiven doen het goed in de omgeving van Napels. Als je aan Italiaanse wijn denkt dan komt Campanië niet als eerste in je gedachten op. Maar de regio heeft al een eeuwenoude wijncultuur en dat wisten de Romeinen al: Campanië lekkere wijnen te bieden.

Romeinse tijd

In de Romeinse tijd was Campanië de belangrijkste wijnstreek van het Romeinse Rijk. Het stond in het Middellandse Zeegebied bekend om haar goede wijnen. Vooral vanwege de gunstige ligging van de regio op de handelsroutes en havens. Hierdoor maakten veel landen kennis met de wijnen van het gebied. De ‘lucullus’ wist waar hij moest zijn: in de regio van Napels.

Vesuvius gooide roet in het eten

De uitbarsting van de Vesuvius gooide letterlijk roet in het eten. Het legde niet alleen Pompeï in as. Ook had het voor de landbouw veel gevolgen. De wijnen die toen gemaakt werden kunnen boeren niet meer maken. Toch zijn er veel pogingen gedaan om deze wijnen weer te maken. Deze pogingen en de ‘frisse start’ zorgen wel dat de Campaniërs zichzelf herontdekt hebben. Tegenwoordig maakt de toch minder bekende regio heerlijke wijnen.

De druiven en wijnen van Campania

De wijnboeren in Campanië maken lekkere wijn. Vooral veel rood, maar ook veel witte wijnen, die natuurlijk goed bij de zeevruchten passen. De aglianico is de bekendste druif voor rode wijn. De meeste rode wijnen worden gemaakt van deze druif. 

Voor witte wijnen zijn er veel meer druiven: falanghina, fiano en greco di tufo. Deze laatste druivensoort is waarschijnlijk door de Grieken naar deze wijnstreek gebracht. Veel grond in dit deel van Italië is vulkanisch. De uitbarstingen geven nu het voordeel dat de grond goed vruchtbaar is. Van deze wijnen maken ze lokale landwijnen, de IGP-wijnen. Maar ook Lacryma di Christi. Letterlijk vertaald: de tranen van Christus. Volgens de legende zag hij het gebied vanuit de hemel en liet hij toen een traan van geluk. 

Italiaanse rode wijn Vesuvius Campanie Italië fles glas

De druiven uit deze regio groeien op de vulkanische hellingen van de Vesuvius. Ook groeien er druiven op de eilanden in de Tyrreense zee. De vulkanische gronden dichtbij de zee heeft een goede invloed op de druif. De wijn van de druiven van deze eilandjes wordt vooral door de makers zelf opgedronken. Boerenfamilies met een kleine productie. Een kleinschalige productie zie je overal terugkomen in het zuiden van Italië. Veel wijngaarden, azienda’s genoemd, produceren bijvoorbeeld ook tomaten of fokken bijvoorbeeld buffels voor mozzarella.

Pizza…

De wijnen afkomstig uit Campanië passen goed binnen de rijke culinaire traditie van de Napolitanen. En zij weten wat genieten is. Bij pizza drink je bier. Maar een glas goede wijn is ook niet verkeerd. Natuurlijk ook met pasta’s, mozzarella en groenten. Je kan het zelf proberen! Onze nieuwe kleine flessen Italiaanse wijn komen uit Campanië: de Luna Turchese en Luna Rossa.

Tenuta del Vesuvio, waar onze wijnen vandaan komen is ook een familieboerderij. De wijngaard ligt op  de Vesuvius. Door de vulkanische grond is het vruchtbaar. Er komen geweldige wijnen vanaf. Niet alleen omdat de wijnranken op goede grond staan. Het uitzicht is adembenemend.

Wil je nu in Italië zijn? Met ons Herfst Wijnpakket bestel je 12 heerlijke flesjes wijn waardoor je zo je vakantiegevoel te pakken hebt. Vandaag besteld, morgen in je glas!

Geplaatst op Geef een reactie

Hoe wordt wijn gemaakt?

Hoe wordt wijn gemaakt? Misschien wel de belangrijkste vraag bij elke wijnproeverij. De druiven worden groeien lekker onder de Italiaanse of Franse zon, en dan?

De druiven worden geoogst…

Als in de herfst alle druiven worden geoogst, is het topdrukte in de kelder en moet alles klaarstaan. De machines moeten schoon zijn om de duizenden liters te verwerken. De druiven worden gekneusd en in een vat gedaan om te gisten. Hierdoor komen de smaken vrij die onder en in de schil zitten. Bij witte wijn worden de schillen direct weer weggehaald, maar bij rode wijn blijven de schillen lang zitten. De schillen zorgen namelijk voor de kleur in wijn. Druivensap is namelijk van zichzelf wit/geel.

Op gegeven moment drijven de schillen bovenop de massa, maar ze mogen niet uitdrogen. Daarom wordt het geheel regelmatig omgeroerd. Vaak gaat dit nog met de hand: een grote kromme stok zorgt ervoor dat alles goed vermengd wordt. Hierna start het chemische proces; de vergisting.

Jonge wijnen

De eerste gisting waar het product mee te maken krijgt, is de alcoholische gisting. Suikers worden omgezet worden in alcohol met als resultaat jonge wijn. Een wijn die vaak al heerlijk is, zoals de Mafesousa. In sommige jonge wijnen kunnen veel appelzuren zitten en dan is een tweede gisting nodig, de malolactische gisting. Appelzuren veranderen naar melkzuren voor een zachtere smaak. De tweede gisting is januari al goed op gang. Met constante supervisie en analyse houdt de wijnmaker de zuurgraad goed in de gaten. Zo krijgt wijn de perfecte smaak. De wijn zit dan in grote roestvrijstalen tanks.

Als de gisting is voltooid, is het tijd voor de klaring. Wijn wordt dan helder gemaakt. Zo worden bacteriën en gist verwijderd. Hiervoor kan onder andere geklopt eiwit zoals bij onze Lacaze, gelatine of bentoniet, een soort kalk en klei. Dan is een wijn veganistisch zoals de Noemus en de Teoria Reserva. Bij witte wijn wordt dat niet gedaan. Dit komt omdat de wijn niet veel appelzuren bevat, daar volstaat een normaal filter.

Wijnvaten: een wereld van verschil

Wijn zit in luchtdichte vaten, maar na deze periode brengt de boer de wijn bewust in contact met zuurstof. Boeren doen dat door middel van het oversteken van wijn, oftewel het overhevelen of –pompen van wijn om verder ongewenst bezinksel te scheiden. De wijn kan een aantal keer worden overgestoken, afhankelijk van de soort wijn.

Als de wijnen goed zijn blijven ze rijpen in vaten. Maar dat hoeft niet. In Portugal gebruiken ze voor veel wijnen lagares, een soort grote granieten eieren. Rode wijn die in houten vaten ligt, gaat in de vaten om daar een paar maanden tot jaren te blijven liggen. Hierna worden de flessen gebotteld. Het soort hout, hoe nieuw het hout is en het formaat van het vat maken allemaal uit. Alle factoren hebben invloed op de smaak van de wijn en kunnen van hetzelfde druivensap totaal andere wijn maken. De exacte tijd in het vat hangt af van onder meer de soort wijn en de efficiëntie van de bottelarij. Na de botteling blijft wijn vaak nog een korte tijd in de fles rijpen. Dan krijgt de wijn zijn optimale smaak.

Natuurlijk zijn er verschillen per gebied in verband met zoals temperatuur en vochtigheid. Op het zuidelijk halfrond vindt alles zes maanden eerder per jaar plaats. Dan kan je nu genieten! Het Amerikaanse Wine Folly heeft bij alle stapjes ook foto’s staan.

Geplaatst op Geef een reactie

In de wijngaard

Eén klik op de knop en de volgende dag heb je een aantal van onze heerlijke kleine flesjes wijn bij je thuis. Maar voordat de wijn in de fles zit, is er een heel proces aan voorafgegaan. Hoe gaat het in de wijngaard? Wat doet de wijnmaker tot aan de oogst; hoe wordt een druif precies wijn gemaakt? We vertellen je alles over de wijngaard.

Biologische wijnbouw

Op de wijngaard moet de druif gaan groeien aan de wijnranken. In de wintermaanden gaat het vooral om het onderhoud van de wijngaard. De ranken worden gesnoeid, de boer zorgt dat alle planten stevig staan en de grond wordt omgeploegd. Zo komt er meer lucht in de grond en dat is goed voor de groei. Dit kan machinaal gebeuren, maar ook door paarden. Sommige boeren geven een voorkeur aan het gebruik van paarden voor het omploegen om zo geen bodemdaling te krijgen door het gewicht van de tractor. Deze methode wordt vaak in de biologische wijnbouw gebruikt. Bij onze wijnen uit Tursan, de Esprit de Tursan en de Impératrice Eugénie wordt het land omgeploegd met een paarden. Alles om de druif de perfecte start te geven.

Vorst kan een perfecte start echter belemmeren. Om te zorgen dat de vrieskou de plant niet aantast, kan de boer de jonge druif op verschillende manieren beschermen. Sommige boeren spuiten water op de knoppen zodat er een beschermend ijslaagje overheen komt. Andere boeren zetten een verhitter in boven de planten.

In april staan de planten in volle bloei. Ze daarom nog een keer gesnoeid om de kleine druifjes al het zonlicht te geven dat ze nodig hebben. Meer zon zorgt voor een rijpere druif met een hoger suikergehalte. Ook worden sommige jonge trossen weggehaald om de energie van de plant over minder trossen te verdelen. Dit is voor een betere kwaliteit van het druivensap.

De Véraison

Als de zomer nadert, groeien de druiven flink en daarom is het in de gaten houden van de ontwikkeling belangrijk. De druiven worden goed gepositioneerd om zo optimaal mogelijk zonlicht op te vangen voor de perfecte kwaliteit wijn. Maar er liggen ook plagen en ziekten op de loer. Bij veel regen en vochtig weer is er een grote kans op schimmelziekten. Als het allemaal goed gaat, worden begin augustus de eerste druiven rood, de véraison. Druif voor druif worden ze rood en groeien ze door tot volwaardige druif. Zo gaat het door tot halverwege september, dan zijn ze helemaal rijp.

De oogst

In september kan dan de belangrijkste klus beginnen: de oogst! Het precieze moment van oogsten is belangrijk. Onze Mafesousa wordt bijvoorbeeld begin september geoogst, vanwege het warmere klimaat in Portugal zodat de druif minder suiker in zich heeft. De Lacaze wordt juist eind september of bij slecht weer begin oktober geoogst. De druif moet op zijn best zijn en de wijnboer moet de oogst in goede banen begeleiden. Het oogsten van de druiven kan met een speciale tractor, maar bij de meeste boeren gaat dit nog met de hand. Na de pluk worden de druiven naar de kelder gebracht.

In de periode direct na de oogst bouwt de plant koolhydraatreserves op bij zonnig weer. Zo kan de plant beter de winter doorkomen en in de lente voorkom dit veel scheuten. In de winter verliest de rank zijn wijnbladeren en worden er stekken gesneden om jonge wijnplanten te vermeerderen. Voor de nieuwe lichting druiven begint het proces begint weer van voor af aan. De wijngaard wordt dan weer helemaal klaargemaakt voor het nieuwe jaar.

Hoe gaat het verder met de wijn? Dat staat in ons blog over hoe wijn wordt gemaakt!

Geplaatst op

Rioja!

Rioja is misschien wel het bekendste maar verreweg het belangrijkste wijngebied van Spanje. Dit is tevens het gebied waar onze Noemus vandaan komt. Het is overigens niet de grootste wijnregio van Spanje, dat is La Marcha. De regio Rioja verwierf bekendheid toen de druifluis in Bordeaux toesloeg en de oogsten aldaar aantastte. Als gevolg hiervan vertrok een aantal wijnboeren eind 19e eeuw naar Spanje om in Rioja een nieuw bestaan op te bouwen. De Fransen kochten grote stukken land op en de relatief kleine lokale wijnindustrie verdween. Door de schaarste op de markt aan Franse wijnen, zochten mensen naar goede alternatieven. Zo werden de Riojawijnen ongekend populair en vestigden ze definitief hun naam op de wijnmarkt.

Hoe wordt Rioja Rioja?

In Rioja was de wijnbouw van oudsher vrij simpel. De boeren maakten wijnen eenvoudige wijnen die voornamelijk door de lokale gemeenschap werd geconsumeerd. Vandaag de dag is dit anders. Steeds meer makers zijn overgestapt op vernieuwde technieken, en overal ter wereld drinken wijnliefhebbers Rioja. Zo heeft de temperanillodruif, de meest voorkomende druif in de regio, een dunnere schil en laten de boeren deze soort vandaag de dag langer macereren. Macereren is het proces waarbij de schillen en het sap bij elkaar worden gehouden zodat de schillen de tannine aan het vocht kunnen geven. Dit geeft de wijn haar intensiteit. Daarnaast gebruiken producenten een andere vormen van rijping. Met deze nieuwere vorm krijg je een moderne wijn als eindproduct, oftewel een wijn die makkelijker te drinken is en lichter is van smaak. In tegenstelling tot de zware klassieke wijnen, kun je gewoon genieten van een glas wijn zonder dat dit gepaard hoeft te gaan met eten. Ook wordt in de Rioja tegenwoordig veel vegan wijn gemaakt.

Deze moderne methoden worden vooral gebruikt in het noordelijke gebied Rioja Alavesa, tegenwoordig onderdeel van Baskenland. De andere twee gebieden zijn het vlakke Rioja Baja in het oosten en Rioja Alta in het westen. In dit laatste gebied ligt de hoofdstad van de regio: Logroño.

De druiven

Uit elk gebied van de Rioja komen voornamelijk rode wijnen van de temperanillodruif. De granacha is de tweede druif van de regio. Alhoewel de Noemus wat lichter van smaak is, is de zware smaak met tonen van vanille, chocolade en tabak kenmerkend voor Riojawijnen. Deze smaak ontstaat door de houtlagering die de wijn vaak krijgt. Rioja kent natuurlijk ook witte wijnen en hiervoor gebruiken veel boeren de viuradruif. Dit is de lokale variant van de macabeo. De witte wijn is vaak fris door de korte rijping, maar soms blijft deze wijn ook langer rijpen.

Het rijpingsproces

Spaanse wijnen, en dus ook Riojawijnen, kennen verschillende stadia in het rijpingsproces en danken daar hun uiteindelijke classificatie aan. Onze Noemus is een Jovén. Dit houdt in dat de wijn kort is gerijpt en daardoor jong gedronken kan worden. Typisch aan de Jovén is dat hij licht fruitig smaakt maar een stevige afdronk heeft. Verder zijn er de Crianza, de Reserva en de Gran Reserva. Om een Crianza te worden, moet rode wijn minimaal 12 maanden rijpen op hout. Voor wit en rosé geldt dat ze minimaal zes maanden moet rijpen op hout. Een rode Reserva moet minimaal drie jaar rijpen, waarvan ten minste één jaar in houten vaten. De koning der Riojawijnen is de Gran Reserva. Als een rode wijn als Gran Reserva is aangemerkt, dan heeft de wijn minimaal twee jaar in het vat gelegen en drie jaar op de fles. Wil je alles weten over wat er in een wijngaard plaatsvindt? In ons blog over wijngaarden vertellen we je er alles over!

Wat eten we bij Rioja?

Wat past er nou perfect bij een heerlijke Rioja? Dat hangt natuurlijk af van de druivensoort, classificatie en welke smaken je erin terugvindt. Zo gaat een rode Jovén goed samen met vis of paella. Een rode Crianza past fantastisch bij een mooi stuk rundvlees of, om in de Spaanse traditie te blijven, stierenballen. 

Onze Rioja komt van wijnhuis Navarsotillo. Een wijngaard die biologisch werkt en wijnen veganistisch maakt.

Geplaatst op

Wijn is niet veganistisch!

Wijn is niet veganistisch! Alle wijn is van nature troebel. Witte wijn kan gemakkelijker worden gefilterd dan rode wijn. Bij de meeste witte wijnen volstaat een enkel filter. Bij rode wijnen is dit echter wat moeilijker vanwege de tannines.

Wanneer rode wijn ‘klaar’ is om in flessen te worden gedaan is wijn troebel, net zoals troebel appelsap. Om dit te ‘klaren’, zoals dat in de wijnindustrie heeft, gebruiken wijnboeren eiwitten of gelatine.  Er kunnen dus dierlijke producten in wijn verwerkt zitten!

Tegenwoordig bestaan er andere manieren om wijn te klaren. Zoals bij onze Noemus, daar wordt in plaats van eiwit of gelatine een mengsel van verschillende soorten klei gebruikt om de wijn te klaren. Hierdoor is hij vegan!

Weetje: in gebieden waar veel rode wijn wordt gemaakt wordt er veel met eigeel gekookt en gebakken omdat ze deze over hebben! Een voorbeeld hiervan zijn de canalé’s!