Geplaatst op

Hongaarse wijnen: elegante wijnen uit Oost-Europa

Hongaarse wijnen

pet nat kleine flesHongarije kent net als Slowakije, Servië en Oostenrijk een lange wijntraditie. Hongaarse witte wijnen staan bekend als kruidige en krachtige witte wijnen. Zeker de zoete dessertwijnen uit Tokaj zijn uniek. In Hongarije zijn er 69.000 hectare wijngaarden. Bekijk onze Instagram voor heel veel meer inspiratie!

De geschiedenis van Hongaarse wijnen

Zoals overal in Europa worden er sinds de Romeinse Tijd wijnen gemaakt in Hongarije. De Hongaarse wijnen werden vooral heel lokaal gedronken. Echter viel één wijn heel erg op in andere landen: de zoete dessertwijnen uit de Hongaarse wijnstreek Tokaj. Deze in het Noorden gelegen wijngaarden maken zoete wijnen door de edele rotting.

Hongarije maakte jarenlang met Oostenrijk deel uit van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. In de hoogtijdagen (vlak voor de Eerste Wereldoorlog) waren er in het Hongaarse deel zo’n 300.000 hectare met wijngaarden. Vlak na de val van de Berlijnse Muur was dit nog 120.000, maar dat is de afgelopen dertig jaar gehalveerd.

Tijdens de communistische periode in Hongarije (van 1945 tot 1990) werd er vooral goedkope wijn gemaakt voor de massa. De wijnen werden gemaakt onder het toezicht van de staat. Na de val van het communisme zijn de wijngaarden geprivatiseerd en zijn enthousiaste wijnboeren zich gaan richten op het maken van Hongaarse kwaliteitswijnen. De autochtone druivensoorten maakten hun come back in de Hongaarse flessen wijn. Veel Hongaarse wijnboeren zijn bezig met het maken van natuurwijnen.

De classificaties voor wijn in Hongarije

Ook Hongarije maakt gebruik van de Europese regelgeving voor de herkomst van flessen wijn. De wijnstreek Tokaj was zelfs het eerste wijngebied ter wereld waar men de herkomst van de flessen erop schreef. Zo konden de gebruikers destijds zien dat de wijn daar daadwerkelijk vandaan kwam. Naast de DO (OEM) en de IGP (OFJ) kent Hongarije nog twee extra keurmerken voor wijn: de DHC Classicus en de DHC Premium.

Het klimaat en de bodem in Hongarije

Hongarije kent een landklimaat. Het landklimaat van Hongarije bestaat uit warme zomers en koude winters. De bodem in Hongarije is erg interessant. Een groot deel van de gronden in Hongarije waar de Hongaarse wijnen op worden gemaakt zijn vulkanisch. Vulkanische gronden zijn de supergrond voor het verbouwen van druiven en het maken van wijnen.

De druiven voor Hongaarse witte wijnen

Hongarije kent veel verschillende soorten druiven voor het maken van Hongaarse wijnen. De helft van de druiven is autochtoon voor Hongarije, maar wordt aangevuld met klassieke Europese wijndruiven.

Rode wijn uit Hongarije

De wijnregio’s voor Hongaarse wijnen

Hongarije bestaat uit zes verschillende wijnstreken met daarbinnen 22 wijnregio’s. De helft van de wijnen wordt gemaakt op de grote vlakte tussen de Donau en de Tisza in het midden van het land.

Balaton

De wijngaarden van Balaton liggen om het grootste meer van Hongarije. Het meer van Balaton is ontstaan door vulkanische gronden. Dit geeft de wijnen die op de wijngaarden worden gemaakt extra smaak.

Tokaj: de wijnstreek voor Hongaarse dessertwijn

Tokaj is de bekendste wijnstreek voor Hongaarse wijnen. Deze wijnstreek staat bekend om haar zoete dessertwijnen van de furmint en de hárslevelú. De wijndruiven krijgen meer suiker in zich door edele rotting.

Danube

Dit is de wijnregio waar de meeste wijnen worden gemaakt, namelijk de helft. Hier worden vooral Hongaarse tafelwijnen gemaakt.

Eger (Noord-Hongarije)

In het noorden van Hongarije worden vooral rode wijnen gemaakt die elegant en zacht van smaak zijn. De rode wijnen uit deze wijnstreek moeten gemaakt worden met minstens drie verschillende druivensoorten. Hiervan moet zeker de helft bestaan uit de kékfrankos of de kadarka.

Eszak-Dunatul

Pannon