Geplaatst op

Auxerrois: de witte wijn van de Elzas & Luxemburg

De belangrijkste druif voor witte wijn uit de wijnstreken de Alsace en Luxemburg

De auxerroisdruif is een witte druif die veel voorkomt in wijngaarden in Luxemburg en in de Franse wijnstreek de Alsace. Deze witte druif heeft veel weg van de Franse pinot blanc, ook een druif uit de Alsace. De druif is vernoemd naar het kleine Franse graafschap Auxerre, dat in de Bourgogne ligt. Hier komt ze waarschijnlijk niet vandaan. Het kan een verwijzing zijn naar dit graafschap, maar kan ook naar de oude naam van de Elzas verwijzen. Buiten de Alsace en Luxemburg komt ze ook voor in Duitsland, Nederland en op kleine schaal in Zuid-Afrika. De druif is al een oude druif, maar is wel een kruising van de pinot (bekend van de pinot blanc en pinot grigio) en de gouais blanc. De gouais blanc is één van de belangrijkste druiven ter wereld: het is de stamvader van veel bekende druiven zoals de chardonnay, de gamay noir en de riesling.

Een populaire witte druif in Duitsland, de Alsace, Luxemburg & Nederland

Wijngaarden Moezel LuxemburgDe auxerrois is één van de belangrijkste druiven die gebruikt worden voor de Champagne in de Alsace, de mousserende Crémant d’Elzas. In deze Franse streek staat de auxerrois ook bekend als de klevner genoemd. De Franse blauwe druif de malbec wordt in Cahors ook axerrois genoemd, maar deze druif lijkt in geen enkel opzicht op de witte variant. De witte auxerrois, waar het in dit wijnblog over gaat, is een witte druif die vroeg rijp is. Dat is praktisch voor in wijngaarden waar het minder warm is en waar er minder zon schijnt. Om deze reden doet ze het ook goed in noordelijke wijngaarden zoals in Luxemburg, de Elzas en in de Duitse wijnstreken Baden en Pfalz, maar ook in Nederland.

In Frankrijk, met name de Elzas, is 2.500 hectare auxerrois aangeplant. Aan de wijnranken van de auxerrois groeien kleine druiven. In Duitsland is dit ongeveer 500 hectare en in Luxemburg naar schatting 200 hectare met auxerrois. De laatste jaren neemt in de Nieuwe Wijnwereld het aantal hectare met auxerrois toe, net zoals het aantal hectare met rieslingdruiven. Deze twee druiven kunnen goed groeien in dezelfde klimaatzones. Hierdoor komen ze weleens in elkaars buurt voor. In Nederlandse wijngaarden komt de auxerrois steeds meer voor. De druiven groeien goed op bijvoorbeeld Limburgse lössgronden.

De smaak van de auxerrois: een wijn met aroma’s van witte chocolade, bomen en gras

De wijnen van de auxerroisdruif zijn frisse wijnen met milde zuren. De smaken in witte wijnen die gemaakt worden van de auxerroisdruif zijn divers. De noordelijke wijnstreken zorgen voor lichte witte wijnen die soms neutraal kunnen zijn in de smaak. In het aroma van wijn van de auxerrois zit een geur van witte chocolade en groene appel. Deze milde geuren gaan gepaard met de geur van bomen en gras. Deze florale aroma’s, zoals de smaken van planten, bloemen en bomen worden genoemd zijn. Naast de florale aroma’s zitten er ook aroma’s van citrusvruchten in de witte wijnen van de auxerroisdruiven. Deze aroma’s geven de wijn haal milde zuren. De milde zuren worden afgewisseld met de florale aroma’s in de wijnen. De florale tonen zorgen voor een frisse en mooie wijn.

Wijn & spijs met de auxerrois: Flammküche, forel & asperges

De mooie zomerse wijnen gaan goed samen met gerechten uit de noordelijke wijnstreken. De droge auxerroiswijnen zijn lekker bij de typische gerechten uit de Franse Alsace. Zuurkool, zoetwatervis zoals forel, licht varkensvlees maar ook kikkerbilletjes. De choucroute royale, de feestmaaltijd dat bestaat uit zuurkool en veel verschillende soorten vlees past goed bij wijn van de auxerrois. De typische smaak van karwijzaad, dat veel gebruikt wordt om het gerechten op smaak te brengen past perfect bij de smaken van de auxerrois. Naast de typische Elzassergerechten gaan ook salades goed samen met de frisse wijnen van de auxerrois.

Een bekend gerecht uit de Elzas is de Flammküche, een Franse pizza met crème fraîche in plaats van tomatensaus. Deze witte pizza wordt vaak belegd met ui, paddenstoelen en spek. Smaken die goed combineren met een frisse auxerrois. Naast de droge reguliere witte wijnen worden er ook veel mousserende witte Crémants gemaakt van de auxerroisdruif. Deze mousserende wijnen, die lijken op een Champagne, gaan goed samen met zeevruchten zoals oesters.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar een kleine fles wijn? Wij verkopen de lekkerste halve flessen wijn!