Geplaatst op

Cabernet Cortis: Nederlandse blauwe druif vol tannine

Nederlandse rode wijn Halfes kleine fles wijn 375ml

Een blauwe druif voor noordelijke wijnstreken die lijkt op de cabernet sauvignon en de cabernet franc

Nederlandse rode wijn Halfes kleine fles wijn 375ml

Zoals veel wijnen in Noordelijke wijnstreken is ook de cabernet cortis een hybride druif. Hybride druiven zijn druivensoorten die een kruising zijn van twee verschillende druiven. Voor de blauwe cabernet cortis zijn uit de blauwe druif de cabernet sauvignon en de witte druif de solaris gebruikt. De cabernet cortis is één van de jongste druiven die er is. Ze werd pas in 2003 in het Duitse register voor druivensoorten opgenomen. Ze is veredeld in het Freiburg Research Institute in 1982. De belangrijkste eigenschap van de druif is dat ze heel goed tegen weinig licht kan. Wereldwijd is er heel weinig van deze druif aangeplant. In Duitsland zijn de meeste hectare met cabernet cortis aangeplant. In Duitsland zijn er 28 hectare aangeplant. In Zwitserse wijnstreken zijn er slechts 10 hectare aangeplant met de cabernet cortis.

De wijnen van de blauwe cabernet cortis hebben veel weg van de wijnen van de cabernet sauvignon en de cabernet franc. Ze zijn stevig, zwaar, intens en hebben tijd nodig om even om op dronk te raken. Houtlagering is een succesformule voor deze rode wijnen. De jonge wijnen zijn soms wrang. Wijnen van de cabernet cortis kunnen pas na anderhalf jaar op zijn vroegst worden gedronken. Dan komen haar ronde smaken kijken. Door haar grote hoeveelheid tannine zijn wijnen van de cabernet cortis perfect om lang te bewaren. Buiten Zwitserland en Duitsland is ze ook in Nederland aangeplant. Over hoeveel hectare wijngaarden er met de cabernet cortis zijn aangeplant is onduidelijk.

De smaak van de cabernet cortis: een echte cabernet wijn met fruit en kruiden

De primaire smaken die in de wijnen van de cabernet cortis naar voren komen zijn de smaken van rood fruit. Het rode fruit in de cabernet cortis komt overeen met fruit zoals kersen en cassis. Wanneer wijn van de cabernet cortis houtrijping heeft gehad komt ook de smaak van vanille en kruidnagel naar voren. Naast deze smaken van fruit en kruiden zit er vaak een duidelijke toon van paprika in de wijn.

De smaak van groene paprika komt in de wijn doordat de wijnranken een te natte bodem hebben. Tijdens het rijpingsproces ontstaat er een stofje in de druiven dat de paprikasmaak veroorzaakt. Naarmate de druif rijper wordt trekt deze smaak weg. Als de bodem te vochtig is kan de smaak zich minder goed ontwikkelen en blijft deze soms licht aanwezig. Zeker bij Nederlandse wijnen van de cabernet cortis die groeien op kleigronden kan dit soms het geval zijn. Dit maakt de wijn extra toegankelijk voor groentegerechten met paprika.

Wijn & spijs met wijn van de cabernet cortisdruif: gegrild vlees met fruitige smaken

Rode wijnen van de cabernet cortis zijn unieke rode wijnen uit noordelijke wijnstreken. Het eten van deze noordelijke wijnstreken zoals de Duitse, de Zwitserse en de Nederlandse keuken hebben diverse smaken. Wijnen van de cabernet cortis hebben zware tannines en fruitige smaken zoals de smaak van kersen en cassis. De houtrijping van deze wijnen komt het ten goede. Het zorgt voor extra smaken zoals de smaken van vanille en kruidnagel. De fruitige smaken en de smaken van vanille en kruidnagel passen goed bij gegrild vlees. Denk aan wild, zoals hertenbiefstuk of een hachee van wildzwijn. Maar ook regulier rundvlees past goed bij de smaken die overeenkomen met andere wijnen uit de cabernet-familie.

Voor veel Nederlandse wijnen van de cabernet cortis is de smaak van paprika. Dit maakt de wijn nog meer toegankelijk voor winterse gerechten met groenten. Denk aan een ovenschotel met gegrilde groenten of aan een ragout van bospaddenstoelen of champignons. De Nederlandse en Duitse rode wijnen van de cabernet cortis smaken het beste wanneer ze al even hebben gerijpt. Naarmate de wijnen ouder worden gaan ze nog beter smaken. De wijnen smaken helemaal goed wanneer de wijn een klein uur gedecanteerd is. Een Nederlandse rode wijn van de cabernet cortis is de Ludique Cabernet. Deze wijn uit de IJsselvallei nabij Deventer is op dronk, maar wordt beter als je hem nog even laat rijpen. Deze wijn bestaat uit 50% cabernet cortis, 40% pinotin en 10% regent. Alle drie deze druiven zijn hybride druiven, druiven die uit een kruising van andere druiven zijn ontstaan.

Meer over Nederlandse rode wijn lezen?

Nederland is een opkomend wijnland! Wijnen die vroeger omschreven werden als ‘zuur’ en ‘bocht’ staan tegenwoordig op de kaart van sterrenrestaurants. Niet alleen omdat lokale producten steeds meer gewaardeerd worden, maar juist omdat de smaken van de wijn bijzonder lekker zijn. Niet alleen wordt er van de cabernet cortis, de pinotin en de regent rode wijnen gemaakt in Nederland. We maken ook fantastische witte wijnen van bijvoorbeeld de auxerrois, de johanniter en de cabernet blanc. Meer over Nederlandse wijn en haar druiven lees je op onze pagina over Nederlandse wijnen.

Bronnen