BOB Mergelland: geografisch keurmerk voor Limburgse wijn
Sinds 6 maart 2018 hebben de wijnen uit dit deel van Limburg een Beschermde Oorsprongsbenaming, afgekort een BOB. De BOB Mergelland in Zuid-Limburg een officiële door de Europese Unie goedgekeurde wijnstreek. Ze bestaat uit ongeveer 70 hectare wijngaarden. Goedgekeurde wijnen van bepaalde druivenrassen mogen uit dit deel van Zuid-Limburg komen. Het is een zogenaamde cool climate wijnstreek, een wijnstreek met lagere gemiddelde temperaturen dan normaal voor wijngebieden. De wijnen uit Mergelland hebben een typische combinatie van fruitige aroma’s, frisse zuren en de wijnen hebben veel mineraliteit. Nederland heeft verschillende wijnstreken met een BOB-keurmerk voor Nederlandse wijnen. In Limburg zijn dat BOB Vijlen en BOB Maasvallei. Ook in andere provincies zijn er Nederlandse wijnstreken, zoals de BOB Ambt Delden in Twente.
De geografie en geologie van de Limburgse BOB Mergelland wijnen
Het gebied is heuvelachtig en voor Nederlandse begrippen hoog boven zeeniveau, variërend tussen de 49 en 322 meter boven zeeniveau. Alleen de wijngaarden die op lössbodems liggen mogen het keurmerk BOB Mergelland op hun labels voeren. Deze lössbodems die gecombineerd met de sedimentgesteentes mergel en kiezel vormen de unieke basis voor deze wijnen. De kalkbodems met löss zorgen voor frisse en fruitige witte Limburgse wijnen. Löss is namelijk rijk aan mineralen en heeft een groot water- en luchtbergend vermogen. Deze eigenschappen zijn bijzonder gunstig voor wijndruiven. Daarnaast bevat de bodem relatief veel kalk, kalium en ijzer.
Welke witte druivensoorten mogen voor de wijnen uit BOB Mergelland gebruikt worden?
Al in de Middeleeuwen werd hier wijn gemaakt blijkt uit oude documenten. Na te zijn verdwenen door onder meer toedoen van Napoleon Bonaparte en de Kleine IJstijd wordt er sinds de jaren zeventig hier weer druiven verbouwd voor het maken van wijn. De Apostelhoeve (bij Maastricht) was het eerste wijnhuis dat weer wijn ging maken in Nederland. Voor witte wijnen mogen de volgende druivensoorten gebruikt worden: de auxerrois, de chardonnay, de gewürztraminer, de müller-thurgau of de rivaner, de pinot blanc, de pinot gris en de riesling (rechts op de foto).
Welke blauwe druivensoorten voor rode wijn en rosé mogen er worden aangeplant?
Ook mogen er rode wijnen worden gemaakt met het BOB Mergellandkeurmerk. Hiervoor mogen de pinot noir (links op de foto), de dornfelder en de pinot noir précoce (ook bekend als de frühburgunder) voor gebruikt worden. Van de blauwe druivenrassen mogen ook blanc de noirs (witte wijnen van blauwe druiven) worden gemaakt. Belangrijk voor de BOB Mergelland is dat alle druiven niet alleen geteeld moeten worden binnen de grenzen van deze wijnstreek. Ook moeten alle wijnen gemaakt worden (het maakproces in de wijnkelder) binnen de grenzen van het wijngebied.
Welke regels gelden er nog meer binnen de BOB Mergelland?
Naast dat niet alle druiven in het gebied mogen worden aangeplant en het slechts op de wijngaarden van lössbodems aangeplant mag zijn gelden er meer regels. Onder meer de regel dat er een maximale opbrengst van 60 hectoliter per hectare mag zijn voor rode wijnen van de pinot noir. Voor rosé en blanc de noir van de pinot noir geldt een maximale opbrengst van 75 hl/ha.
Voor de pinot gris, de pinot blanc, de riesling, de gewürztraminer, de auxerrois en de chardonnay geldt een maximale opbrengst van 80 hl/ha. Van de druivensoorten müller-thurgau en de dornfelder geldt er een maximale opbrengst van 85 hl/ha.
Waar kun je de wijnen uit BOB Mergelland drinken?
Het belangrijkste van de BOB Mergelland is dat de wijnen kwalitatief zeer goed van smaak moeten zijn. Een groot deel van de wijnen wordt geschonken bij gastronomische restaurants. Onder meer de wijnen van de Apostelhoeve, Hoeve Nekum en Wijndomein Stokhem mogen vanaf de oogst van 2018 het BOB Mergelland geografisch keurmerk dragen.
Bronnen:
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). (2018, februari). Productdossier BOB Mergelland.
- Foto: Harry Heuts