Geplaatst op

De druif van Nederlandse witte wijnen: de johanniter

Onrijpe johanniterdruif

Johanniter: een jonge Duitse druif voor witte wijn

Onrijpe johanniterdruifDe johanniter is een jonge witte druif. Ze werd pas in 1968 door Johannes Zimmermann gekweekt uit riesling, seyve-villard, rülander en gutedel. Het Freiburg Instituut, waar Zimmermann werkzaam was, wilde namelijk een druif ontwikkelingen die ook in de noordelijke (Duitse) wijnstreken goed kon groeien. Een druif die gekruist is wordt een hybride druif genoemd. In de noordelijke wijnlanden valt altijd meer regen, wat er voor zorgt dat veel druiven uit zuidelijke landen er last kregen van schimmels. Bij de kweek van de johanitter was het belangrijk dat de nieuwe druif goed resistent zou zijn tegen schimmels. Ook moest de druif goed bestand zijn tegen vorst.

Waar worden wijnen gemaakt van de johanniterdruif?

Nederlandse wijn Gelderland johanniter wijngaard Ludique Halfes kleine fles wijn 375mlDe johanitter druif is met name ook in de noordelijke gebieden aangeplant. Onder meer in  Nederland, in Zwitserland en in Duitse wijnstreken is ze aangeplant. In Nederland is ze in elke BGA toegestaan. Een BGA (bescherming geografische aanduidingen) is in Nederland het keurmerk dat een wijn of product uit een bepaald gebied komt. Ook bestaan er BOB’s (beschermde oorsprongsbenaming). BOB’s zijn Nederlandse wijnstreken waarvan de druiven uit dat gebied komen. Slechts een paar druiven zijn hier toegestaan en er gelden strenge eisen aan het maken van de wijn. In Nederland mogen in de BOB Vijlen en de BOB Ambt Delden wijnen met BOB-keurmerk van de johanniterdruif worden gemaakt. 

Hoe smaken wijnen van de johanniterdruif? Fris en fruit

De johanitter heeft niet alleen het uiterlijk van riesling, haar smaak komt hier ook mee overeen. De druif is minder zuur dan de riesling. Johanniterdruiven zorgen voor wat frissere en neutralere wijnen dan wijnen die gemaakt worden van de rieslingdruif. Net zoals wijnen van de bekende rieslingdruif hebben de wijnen van de johanniter ook aroma’s van limoen en groene appel in zich. De riesling kent daarentegen iets meer gemberachtige tonen in haar wijnen. In wijnen van de witte johanniterdruif zitten meer de aroma’s van een Spaanse chilipeper.

Wijn & spijs met de johanniter: asperges & Aziatische gerechten

Zeeuwse mosselen Nederlandse witte wijn Ludique Johanniter oranje creuset panDe johanniter is een druif waarvan  wijn met milde smaken gemaakt wordt. Ze past dan ook het beste bij eten met niet extreem uitgesproken smaken, zoals bijvoorbeeld asperges, kalfsvlees of forel.  Natuurlijk kun je altijd goed Nederlandse wijn met de Nederlandse keuken combineren, zoals Zeeuwse mosselen en Nederlandse witte wijnen. De johanitter wijnen passen goed bij gerechten uit de Duitse keuken maar ook bij Aziatische gerechten. Een lekker voorbeeld van een gerecht dat goed past bij een Nederlandse witte wijn is Misosoep uit Japan.

Veel witte wijnen uit noordelijke gebieden zijn lekkere wijnen voor bij sushi of curry. Een wijn gemaakt van de johanniter is de Ludique. Deze Nederlandse witte wijn zit in een kleine fles van 375ml.

Ook hebben wij een mousserende wijn van de johanniter in ons assortiment. De Kleine Prins van Wijndomein Holset uit Vijlen is een Limburgse bubbels die gemaakt wordt van de johanniter en de souvignier gris.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar een kleine fles Nederlandse wijn van de johanniterdruif? 

Bronnen