Geplaatst op

wijn & spijs: welke Nederlandse wijn drink je bij de Hollandse pot?

8 x wijn & spijs: Nederlandse gerechten & Nederlandse wijn

Nederlandse wijnen we krijgen er telkens meer en ze worden alleen maar beter. Nederland staat niet zoals Frankrijk en Italië bekend als een hooggewaardeerd gastronomisch land. De Nederlandse keuken is deels simpel en eenvoudig doordat wij, op de Hongerwinter na, geen grote hongersnoden hebben gehad. De traditionele Nederlandse keuken bestaat uit calorierijk voedsel zoals aardappels gecombineerd met groente en vlees. Zeker aan het einde van de vorige eeuw heeft de Nederlandse keuken niet goed gedaan. De moeilijke gerechten werden minder bekend en mensen kozen op culinair gebied vooral voor makkelijk.

Toch kent de Nederlandse keuken een aantal goede klassiekers die heerlijk zijn én perfect samengaan met Nederlandse wijn. De Nederlandse wijnbouw is pas sinds de jaren zeventig weer opgekomen. De eerste weer commerciële wijngaard in Nederland was de Apostelhoeve nabij Maastricht. Tegenwoordig zijn er veel meer Nederlandse wijngaarden die perfecte wijnen maken. We nemen je mee naar de beste wijn- & spijscombinaties met de Nederlandse keuken én Nederlandse wijnen. We beginnen bij het voorgerecht: de Hollandse garnalencocktail.

Hollandse Garnalencocktail: johanniter of helios

Eén van de bekendste voorgerechten uit de Nederlandse keuken. Bij veel families staat de garnalencocktail op het menu als voorgerecht bij kerst. De zilte smaak van de Hollandse garnalen gaat gecombineerd met whisky, ketchup en het zuur van citroensap. Deze smaken zijn allemaal zeer uitgesproken. Zeker de whisky is een belangrijke smaakmaker in de cocktailsaus, die gebruikt wordt voor de garnalencocktail. Om de garnalencocktail extra veel smaak te geven én de wijn een goede hoofdrol te geven is het lekker om een frisse wijn te kiezen. Gelukkig worden deze veel in Nederland gemaakt. De witte druiven die in Nederland groeien, zoals de johanniter en de helios gaan goed samen met de zilte smaken van de garnalen en de romige saus. De Ludique Johanniter is een passende wijn voor bij een garnalencocktail.

Erwtensoep & snert met Nederlandse wijn: auxerrois van Wijngoed Thorn

Erwtensoep is één van de meest gegeten soepen in de winter. Het is een zware soep die je echt kan zien als ultiem winters comfortfood. De soep heeft een volle en lobbige structuur, dat komt de grote hoeveelheid erwten en de gelatine uit het varkensvlees. Een echte snert vraagt om een frisse witte wijn met een beetje pit, net zoals het karakter van de soep zelf. Witte wijnen met pit zijn bijvoorbeeld wijnen van de sauvignon blancdruif, een grüner veltliner of een auxerrois. In Nederland komen de eerste twee druiven niet veel voor, maar de auxerroisdruif is wel goed vertegenwoordigd op de Nederlandse wijnmarkt. Een goede Nederlandse auxerrois die goed past bij een grote kom erwtensoep is de witte auxerrois van Wijngoed Thorn.

Haring/Hollandse Nieuwe & Nederlandse witte wijn: bubbels uit Limburg

De haring is de vis die traditiegetrouw in juni gegeten moet worden. Voor de liefhebbers wordt ‘ie gegeten met zuur en uitjes, die de haring een extra dimensie geven. Vis moet ‘drie keer zwemmen’ en volgens de traditie drink je er een borrel, een glas jenever, bij. Toch past een goed glas witte wijn er ook bij. Bij haring hoort echt een frisse wijn, denk bijvoorbeeld aan een riesling of een johanniter van Nederlandse bodem. De wijn die je bij haring schenkt moet de intense smaak van de rauwe haring in balans kunnen houden. De eerste Hollandse Nieuwe is altijd een groot feest in juni, daar past natuurlijk altijd een mousserende wijn bij. Een lekkere mousserende Nederlandse wijn is het Kleine Prinsje die gemaakt wordt door Stan Beurskens, gemaakt van de souvignier gris en de johanniter uit het Limburgse Holset.

Boerenkool met Nederlandse wijnen

Boerenkool en wijn. Het is niet de meest voor de hand liggend gerecht met een goed glas kwaliteitswijn erbij. Het is een robuust gerecht waarbij de smaken van de rookworst, de boerenkool, de aardappels en de jus met elkaar vermengd zijn. Maar ja, welke Nederlandse wijn drink je het beste bij boerenkool? Dat is lastig vanwege de gemengde smaken van de boerenkoolstamppot. Een lichte rode wijn past daar misschien het beste bij. Er worden in Nederland zeker een paar goede Nederlandse rode wijnen gemaakt. Heel radicaal: probeer er eens een Nederlandse rosé bij. Roséwijnen uit Nederland zijn soms te zoet, omdat rosé veel tijd en aandacht vraagt om gemaakt te worden. Een lekkere droge Nederlandse rosé is de Cleintje Colonjes Rosé van Wijnhoeve Colonjes uit het Gelderse Groesbeek bij Nijmegen.

Limburgse asperges & Nederlandse wijn: Limburgse wijn van löss- of mergelgronden

Limburgse asperges en Limburgse wijn, dat is sowieso een gouden combinatie. Want bij wijn en spijs geldt: when it grows together, it goes together. De licht aardse tonen van asperges combineren goed met een frisse en droge witte wijn. Dat komt goed uit, want veel witte wijnen die uit Limburg komen zijn fris en droog van smaak. De löss- en mergelgronden in Limburg zijn de bodems waar zowel druiven als asperges het goed op doen. De droge en frisse witte wijnen uit Limburg zijn vaak gemaakt van de noordelijke witte druivensoorten zoals auxerrois, johanniter of riesling. Een goede passende wijn van de johanniter of riesling komen bijvoorbeeld van Hoeve Nekum of de Apostelhoeve.

Indische nasi met Nederlandse wijn: witte wijn van riesling of johanniter

Het is een gerecht dat niet honderd procent Nederlands is. Toch staat een Indische nasi bij elk Nederlands gezin staat af en toe op tafel. Zelfs bij het leger wordt elke woensdag ‘blauwe hap’ gegeten, een Indische rijsttafel. De Nederlandse versie van de Indische nasi bestaat uit gesneden groenten met vlees en vaak een gebakken ei. Het gerecht krijgt haar smaak van de sambal, de ketjap en een flinke hoeveelheid satésaus. Dit is een saus die Nederlanders vaak met pindakaas maken.  Deze smaken komen terug in Nederlandse witte wijnen. Een wijn van de rieslingdruif of de johanniterdruif, die van de riesling afstamt, hebben beide frisse aroma’s van gember en limoen in zich. Smaken die terugkomen in de Aziatische en Indische keuken. Een witte wijn van riesling of johanniter past goed bij een Indische nasi. De Ludique Johanniter is een wijn gemaakt van de johanniterdruif en past goed bij een gerecht uit de Indische keuken.

Zeeuwse mosselen & Nederlandse witte wijn uit Zeeland

Mosselen op bord wijn Niet iedereen houdt van mosselen, maar voor wie er wel van houdt: Zeeuwse mosselen gaan ontzettend goed samen met Nederlandse wijn. Nederlandse wijn past zeker goed bij mosselen als je ze op klassieke Franse wijze klaarmaakt. Je maakt ze dan met een garnituur van ui, wortel en knoflook en laat de mosselen stomen in witte wijn. Veel Nederlandse witte wijn gaan goed samen met de zilte en zachte smaak van mosselen. Wel belangrijk is dat de wijn die je gebruikt voor het stomen van de mosselen, ook de wijn is die je drinkt bij de mosselen. Voor het stomen van de mosselen heb je maar een half glas wijn nodig voor een portie mosselen voor twee personen. Echte Zeeuwse mosselen gaan natuurlijk het beste samen met Zeeuwse wijn, zoals de witte wijnen van de Kleine Schorre. Meer wijn- en spijscombinaties met mosselen vind je op ons blog over mosselen.

Pannenkoeken en poffertjes met Nederlandse wijn

Pannenkoeken en poffertjes zijn beide zoeten gerechten. Favoriet bij kinderen, maar zeker ook een gerecht waar volwassenen soms erg blij van worden. Het blijft echter lastig: want zoete gerechten en wijn zijn niet direct de beste combinatie. Een dessertwijn is dan zeker een goede optie, zeker wanneer je weet dat er hele goede Nederlandse zoete dessertwijnen worden gemaakt. Een andere goede optie voor bij pannenkoeken en poffertje is cider, een appelwijn. In Bretagne in Frankrijk is dit een gouden combinatie: een echte Bretonse crêpe met Franse appelcider. In Nederland hebben we geen cidertraditie, maar we maken tegenwoordig meer Nederlandse appelcider.

Wil je meer lezen over Nederlandse wijn? We hebben een pagina met daarop alles over Nederlandse wijnen. Op deze pagina vind je de druiven die in Nederland worden gebruikt voor het maken van Nederlandse wijn én de Nederlandse wijnen die wij in kleine flesjes verkopen.