Geplaatst op

Souvignier gris: een roze druif

Souvignier gris: een hybride witte druivensoort voor de Noordelijke wijnstreken

dotjeDe souvignier gris is een vrij onbekende druivensoort. Dit komt omdat de souvignier gris vooral is aangeplant in Noordelijke wijnstreken zoals Wijnland Nederland, omdat ze goed bestand is tegen het koudere en nattere weer in deze wijnstreken. De wijnstreken zijn vaak onbekend, omdat er pas recent aan wijnbouw en het maken van wijn wordt gedaan. Net zoals de witte johanniterdruif, is de souvignier gris een hybride druif. Dit houdt in dat de druif veredeld is uit andere druivenrassen. De druivenrassen die voor de souvignier gris gebruikt zijn zijn de bekende druif de cabernet sauvignon en de minder bekende druif de bronner, ook een hybride druif. Het bijzondere aan de souvignier gris is dat ze gekruist is uit een blauwe druif (voor rode wijn) én een witte druif.

De combinatie van de blauwe en witte druif zorgt voor een lichtroze druif die, door de korte fermentatie van de schillen, een witte wijn oplevert. Net zoals de johanniter hebben ze dezelfde geboorteplek, het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg. De souvignier gris werd pas later veredeld, in 1963 en de johanniter in 1968. Ze hebben dezelfde eigenschap dat de druiven goed resistent zijn tegen schimmels, wat in noordelijke wijnstreken een probleem kan zijn. Hierdoor is het mogelijk de druif later dan gebruikelijk te oogsten. In noordelijke wijnstreken wordt vaak later geoogst om zo voldoende suiker en daarmee smaak in de druif te laten ontwikkelen.

Waar is de souvignier gris aangeplant?

De souvignier gris is vooral in de Noord-Europese wijnstreken aangeplant. Ze is vooral te vinden in wijnstreken in Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Noord-Italië en Noord-Frankrijk. Exacte cijfers over het aantal hectare aangeplant met souvignier gris is niet bekend. In Duitse wijngaarden waren er in 2018 50 hectare met souvignier gris aangeplant, dat is heel weinig in vergelijking met andere druivensoorten.

De smaak van de souvignier gris: frisse en neutrale aroma’s met lichte fruitigheid         

De smaak van een wijn gemaakt van de souvignier gris is neutraler dan die van de vergelijkbare johanniterdruif. De cabernet sauvignon is in de wijn terug te vinden in de kracht die de wijn heeft. Gecombineerd met de witte druif de bronner geeft het de wijn een krachtige en frisse smaak met hoge zuren. De frisse en fruitige tonen lijken op de smaak van citrusvruchten. Daarnaast zit er in de wijn een aroma van amandelen. De smaken in de wijnen van de souvignier gris zijn vergelijkbaar met de smaken van pinot gris wijnen, de druif die beter bekend staat als de Italiaanse pinot grigiodruif.

Van de souvignier gris heeft Halfes ook een kleine fles wijn van 375ml. Het Prinsje van Holset is een kleine fles mousserende witte wijn uit het zuiden van Limburg van wijnhuis Domein Holset. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van mousserende wijnen. De Limburgse halve flessen bubbels die zij maken zijn subliem en fris van smaak! Een wijn die je zeker een keer moet proberen!

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen witte wijn?