Geplaatst op

Pinotin: hybride blauwe druif uit Zwitserland

Blauwe druif pinotin wijn

Pinotin: Zwitserse afstammeling van de pinot noir uit Bourgogne

De pinotin is een blauwe hybride druif, een druif die uit een kruising van andere druiven is ontstaan. Ze is in 1991 veredeld door de Zwitserse wijnboer Valentin Blattner. De naam pinotin lijkt erg op de bekende druivenfamilie de pinots, zoals de bekende blauwe druif de pinot noir. Hij ontwikkelde deze blauwe druif omdat hij tegen het bespuiten van de wijnranken was. In zijn zoektocht om de wijn zo natuurlijk mogelijk te houden begon hij zich te verdiepen in het kruisen van druiven, het veredelen van planten. Hiervoor koos hij de pinot noir als basis, omdat dit in de Zwitserse wijnstreek Jura waar hij vandaan komt veel is aangeplant. De blauwe pinotindruif is een druif die verwant is aan de pinot noir die veel voorkomt in de Franse wijnstreek Bourgogne. Hier levert zij de beroemde rode wijnen uit de Bourgogne. Ook wordt de pinot noir in veel champagnes gebruikt.

Pinotin druiven ColonjesDeze pinot noir is in Duitsland beter bekend als de spätburgunder. Naast de pinot noir is ook een resistente druif gebruikt. Dit is geen bekende druif, maar ze zorgt er wel voor dat de pinotin resistent voor vocht en schimmels. De pinotin is een vroegrijpe druif, waardoor ze perfect kan groeien in wijnstreken met minder zon, zoals noordelijke wijnstreken. Dat de druif vooral in noordelijke wijnstreken zoals in Nederland en Duitsland is aangeplant.

De wijn lijkt echter niet veel overeenkomsten te hebben met wijnen van de pinot noir. Toch levert de pinotin wijn die niet altijd erg aan bijvoorbeeld bekende bourgognes doet denken. De druif is vooral in noordelijke wijnstreken aangeplant, waar de druif goed groeit vanwege haar resistentie tegen vocht en schimmel. In deze wijnstreken worden rode wijnen in veel gevallen gemaakt als blends, in combinatie met andere druiven.

De smaak van pinotin: wrange pinot noir

Pinotin komt niet vaak voor als enige druif in een fles wijn, een monocépage. In Nederland en Duitsland komen de combinaties met de conto, de cabertin, de cabernet cortis en de regent voor. De druif zorgt voor een donkere en meer paarsige kleur van de wijn. De wijn heeft smaken van zacht rood fruit in zich zoals de smaken van pinot noirs. De smaak van de pinotindruif lijkt op de smaak van pinot noir, maar dan iets wranger. Het wrange in de wijn kan ‘ronder’ worden gemaakt door de wijn houtrijping te geven.

Dit zorgt voor iets minder fruitige smaken in de wijn. Het grote voordeel is dat de toekomst aan de voeten van de druivenrank ligt. Ze is pas sinds de jaren negentig aangeplant, dus een jonge druif. De wijnstreken waar ze vooral is aangeplant zijn sinds 2010 sterk in opkomst, waardoor de druif meer gewaardeerd wordt. Ook is er hierdoor meer kennis beschikbaar over de druif en de mogelijkheden die ze heeft. Doordat ze vaak geblend wordt zitten er ook meer stevige smaken in.

Wijn & spijs met pinotin: wild & gevogelte

De wijnen die gemaakt worden van de pinotindruif hebben andere smaken dan de bekende spätburgunders uit Duitsland of de Bourgognes van pinot noir. De fruitige smaken die we kennen van de pinot noir uit de Bourgogne passen goed bij gevogelte. Het noordelijke karakter van de pinotinwijnen, iets wranger, wordt vaak gecompenseerd met rijping op hout. Dit zorgt voor meer ronde smaken, zoals vanille in de wijn.

Veel zwaardere gerechten passen hier goed bij. Een hoek waar zeker een aantal gerechten in zitten die goed combineren met de wijn van pinotin is wild. Zeker wild gevogelte, zoals eend, houtduif en fazant zijn vleesgerechten die goed samengaan. Zeker wanneer de gerechten een volle saus/jus hebben met bijvoorbeeld roodfruit. Halfes heeft een klein flesje rode Nederlandse wijn: de Ludique Cabernet. Deze wijn is een blend, ze is gemaakt samen met de regentdruif en de cabernet cortis. De wijn wordt gemaakt in buurt van Apeldoorn en Deventer.

Bronnen: