Solaris: parel op de Nederlandse wijngaarden
De solarisdruif is een hybride witte druif. Hybride druiven zijn druivensoorten die veredeld zijn uit andere druiven. Ze is door het Freiburg Weinbau Institut ontwikkeld voor wijngaarden in koelere wijnstreken, zoals Nederland en Duitsland. Norbert Becker is de Duitse wetenschapper geweest die deze witte druif heeft ontwikkeld. De solaris komt op een groot aantal Nederlandse wijngaarden voor zoals bij Wijnhoeve Colonjes. De solarisdruif is een verre verwant van de riesling en de pinot grigio. De naam solaris is afgeleid van het woord solar (zon). Ze is namelijk een druivensoort die vroegrijp is. Dit zorgt ervoor dat de druif genoeg suiker ontwikkeld voor de smaak en alcohol en heeft van nature weinig zuren. Deze combinatie van factoren is ideaal voor wijngaarden in noordelijke wijnstreken. Wereldwijd waren er in 2010 86 hectare wijngaarden geregistreerd waarop de solaris is aangeplant. Recentere cijfers over de aanplant van de solarisdruif zijn er helaas niet.
Solaris: witte druif voor Nederlandse en Zweedse wijnen
De solarisdruif is vooral in Nederland en Duitsland aangeplant, maar ze groeit ook relatief veel in Zweden, Zwitserland, België en het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland is de druif het meest aangeplant. In de wijnstreek Baden-Baden zijn er naar schatting zo’n 40 hectare met solaris aangeplant. Zeker door de toename van het aantal hectare Nederlandse wijngaarden is er meer solaris aangeplant de afgelopen jaren. Verschillende Nederlandse wijngaarden maken Nederlandse wijn van de solarisdruif. De solaris is een druif die wijn oplevert die veel lijkt op een combinatie van de chardonnay en de andere Nederlandse witte druif lijkt, de johanniter.
De smaak van solariswijnen: combinatie van chardonnay en johanniter
Wijn van de solaris heeft de fruitigheid van de chardonnay en de milde zuren van de johanniter. De smaak van solariswijn is neutraler dan de smaak van een johanniterwijn. De wijn van solaris zijn frisse wijnen met milde zuren. Aroma’s van de solaris zijn voornamelijk fruitig, zoals perzik en appel en vlierbloesem. Daarnaast zitten er ook florale, bloemige, smaken in de wijnen die gemaakt worden van de witte solarisdruif. Denk hierbij aan gras en paardenbloemen die erg lijken op de aroma’s in chardonnaywijnen. Ook zijn wijnen van de solaris vaak licht vettig. Dat komt erg overeen met vollere wijnen van de chardonnaydruif.
Wijn & spijs met de solarisdruif: zalm & avocado
De combinatie van smaken van de chardonnaydruif en de johanniterdruif geven wijn van de solaris een tal aan mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een vette vis, zoals zalm of gerechten met varkensvlees. Denk hierbij bijvoorbeeld bij spareribs met een Aziatisch tintje. Daarnaast past het licht vettige en frisse karakter van de solariswijnen goed bij gerechten met avocado. De vrucht met veel goede en gezonde vetten en de vetten in de solaris vormen een goede combinatie en verrijken elkaar.
Wil je meer lezen over Nederlandse wijnen?
Nederlandse wijnen worden steeds populairder. Dit komt door de grotere hoeveelheid kennis die we in Nederland hebben opgebouwd, waardoor we Nederlandse wijnen maken die nog lekkerder zijn. In Nederland worden vooral witte wijnen gemaakt, naast de solaris en de johanniter maken we die van de auxerrois en de cabernet blanc. Daarnaast groeien er ook blauwe druiven in Nederland, zoals de regent, de pinotin en de cabernet cortis voor Nederlandse rosé en rode wijnen.
Bronnen
- Wine Growers. Solaris.