Geplaatst op Geef een reactie

Rheinhessen: Duitse wijnstreek met veel jonge wijnmakers

De grootste wijnstreek van Duitsland

De meeste Duitse wijnstreken liggen zoals overal in de wereld langs rivieren. In Duitsland zijn de Moesel, de Elbe en de Rijn de belangrijkste rivieren met aangrenzende wijngaarden. Aan de Rijn ligt ook de grootste Duitse wijnstreek: Rheinhessen in de Rheinland-Pfalz tussen Mainz en Worms. Bij de Mainz maakt de Rijn een bocht naar links wat de noordgrens is van de wijnstreek. De wijnstreek heeft een kleine 27.000 hectaren op glooiende heuvels verdeeld over 6.000 wijnhuizen.

Al sinds de Romeinse Tijd vindt er wijnbouw plaats in het gebied dat nu Rheinhessen heet. In Mogontiacum, Mains, plantten de Romeinen 2.000 jaar geleden al wijnstokken op de toppen van de heuvels. Sindsdien is de wijnbouw in dit deel van Duitsland niet weggeweest. In Rheinhessen is wijnbouw niet de grootste sector, zoals de wijnbouw dat is in sommige Franse wijngebieden. Naast landbouw is er in Rheinhessen plaats voor toerisme en is er vooral werk in de grote steden zoals Frankfurt en Mainz. Sinds 2008 is Rheinhessen ook onderdeel van de Great Wine Capitals Network. Een wereldwijd samenwerkingsverband tussen verschillende wijnstreken.

Jonge wijnmakers

Jarenlang werd er vooral op de hoeveelheid wijn gefocust, hoe meer hoe beter. Tegenwoordig is dat niet zo en zijn de Duitsers zich meer gaan richten op de kwaliteit van hun witte en rode wijnen. Door betere opleidingen voor wijnmakers, een jonge generatie wijnmakers en initiatieven zoals een verbeterde promotie van wijnen uit Duitsland én Rheinhessen kon de kwaliteit van de wijnen verbeterd worden. Natuurlijk hangt dit samen met de grotere interesse in de Duitse keuken in zowel Duitsland als daarbuiten. Generation Riesling is een samenwerkingsverband dat jonge Duitse wijnmakers in de wijngaard én daarbuiten helpt. Ook de jonge wijnmaakster Sina Mertz is aangesloten bij Generation Riesling. Zij is de wijnmaaksters van onze Mertz Riesling.

De bodem

Rheinhessen staat ook bekend als ‘Het land van 1.000 heuvels’. Over deze heuvels liggen 150 dorpen verspreid, met in elk dorp een aantal wijngaarden. De bekendste wijnstadjes in Rheinhessen zijn Nierstein, Ingelheim, Oppenheim en Worms. Worms was tot de Tweede Wereldoorlog het handelscentrum voor wijn in de regio. In Rheinhessen bestaat de grond vooral uit lössbodem die heuvelig zijn. Naast löss bestaat de grond uit mergel en zand. De heuvels zorgen ervoor dat het zonlicht goed op de wijnstokken valt waardoor ze beter kunnen groeien in het koudere klimaat. Rondom Rheinhessen liggen meer Duitse wijngebieden. In het zuiden ligt de Pfalz en in het westen de Nahe. Het klimaat is er mild, wat perfect is voor witte Duitse wijnen.

De druiven uit Rheinhessen: riesling & silvaner

De lokale druiven die gebruikt worden in Duitsland komen ook terug in haar grootste wijnregio. In Rheinhessen zijn met name witte druiven aangeplant die voor de bekende Duitse witte wijnen zorgen. De jonge Duitse wijnmakers werken niet alleen met riesling, maar met alle toegestane Duitse druiven om zo culinaire kwaliteitswijn te maken. De witte druiven riesling en silvaner zijn er erg populair. De weißburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris) en müller-thurgau worden steeds populairder in de wijnstreek. Sinds de eeuwwisseling worden er steeds meer blauwe druiven aangeplant in Rheinhessen. Door de opwarming van de aarde als gevolg van de klimaatverandering kunnen blauwe druiven er steeds beter groeien. De blauwe druiven die er groeien zijn dornfelder, spätburgunder (pinot noir) en de portugieser. Typisch Duitse blauwe druiven die voor Duitse rode wijnen zorgen.

De wijnen uit Rheinhessen: riesling en Liebfraumilch

Vroeger was de kwaliteit van de wijn uit Rheinhessen stukken minder dan nu. De bekendste wijn uit het gebied is de Liebfraumilch. Een zoete Duitse witte wijn van een klooster. Van de twee grootste druiven van de regio, de riesling en de silvaner worden  frisse wijnen gemaakt met lichte citrustonen en mooie milde zuren. Het zijn uitstekende wijnen voor bij asperges en Duitse gerechten zoals sauerkraut (zuurkool). In Rheinhessen werken wij samen met Weingut Sina Mertz. Zij maakt in het dorp Eckelsheim voor onze riesling en spätburgunder in kleine flessen.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *