Geplaatst op

Rheinhessen: Duitse wijnstreek met veel jonge wijnmakers

Rheinhessen wijngaard

De grootste wijnstreek van Duitsland: Rheinhessen

De meeste Duitse wijnstreken liggen zoals overal in de wereld langs rivieren. In Duitsland zijn de Moesel, de Elbe en de Rijn de belangrijkste rivieren met aangrenzende wijngaarden. Aan de Rijn ligt ook de grootste Duitse wijnstreek: Rheinhessen in de Rheinland-Pfalz tussen Mainz en Worms. Bij de Mainz maakt de Rijn een bocht naar links wat de noordgrens is van de wijnstreek. De wijnstreek heeft een kleine 26.758 hectare op glooiende heuvels verdeeld over 6.000 wijnhuizen. 71% van de wijn uit Rheinhessen zijn witte wijnen en 29% zijn rode wijnen.

Scheurebe druivenAl sinds de Romeinse Tijd vindt er wijnbouw plaats in het gebied dat nu Rheinhessen heet. In Mogontiacum, Mains, plantten de Romeinen 2.000 jaar geleden al wijnstokken op de toppen van de heuvels. Sindsdien is de wijnbouw in dit deel van Duitsland niet weggeweest. In Rheinhessen is wijnbouw niet de grootste sector, zoals de wijnbouw dat is in sommige Franse wijngebieden. Naast landbouw is er in Rheinhessen plaats voor toerisme en is er vooral werk in de grote steden zoals Frankfurt en Mainz. Sinds 2008 is Rheinhessen ook onderdeel van de Great Wine Capitals Network. Een wereldwijd samenwerkingsverband tussen verschillende wijnstreken.

Wijngebied Rheinhessen: jonge wijnmakers

Jarenlang werd er vooral op de hoeveelheid wijn gefocust, hoe meer hoe beter. Tegenwoordig is dat niet zo en zijn de Duitsers zich meer gaan richten op de kwaliteit van hun witte en rode wijnen. Door betere opleidingen voor wijnmakers, een jonge generatie wijnmakers en initiatieven zoals een verbeterde promotie van wijnen uit Duitsland én Rheinhessen kon de kwaliteit van de wijnen verbeterd worden. Natuurlijk hangt dit samen met de grotere interesse in de Duitse keuken in zowel Duitsland als daarbuiten. Generation Riesling is een samenwerkingsverband dat jonge Duitse wijnmakers in de wijngaard én daarbuiten helpt. Ook de jonge wijnmaakster Sina Mertz is aangesloten bij Generation Riesling. Zij is de wijnmaaksters van onze Mertz Spätburgunder en  Mertz Riesling 

De bodem in Rheinhessen: heuvels met löss, mergel en zand

Rheinhessen bodem wijnRheinhessen staat ook bekend als ‘Het land van 1.000 heuvels’. Over deze heuvels liggen 150 dorpen verspreid, met in elk dorp een aantal wijngaarden. De bekendste wijnstadjes in Rheinhessen zijn Nierstein, Ingelheim, Oppenheim en Worms. Worms was tot de Tweede Wereldoorlog het handelscentrum voor wijn in de regio. In Rheinhessen bestaat de grond vooral uit lössbodem die heuvelig zijn. Naast löss bestaat de grond uit mergel en zand. De heuvels zorgen ervoor dat het zonlicht goed op de wijnstokken valt waardoor ze beter kunnen groeien in het koudere klimaat. Het klimaat is er mild, wat perfect is voor witte Duitse wijnen. Waar Rheinhessen nu ligt lag miljoenen jaren geleden de zee. Hierdoor zijn er nog steeds fossielen van vissen, oesters en haaientanden terug te vinden in de bodem. Deze kalkbodem, die vergelijkbaar is met Champagne, wordt afgewisseld met porfiergesteente. Dit is een gesteente is een stollingsgesteente. 

De druiven uit Rheinhessen: riesling, müller-thurgau & silvaner

Scheurebe RheinhessenDe lokale druiven die gebruikt worden in Duitsland komen ook terug in haar grootste wijnregio. In Rheinhessen zijn met name witte druiven aangeplant die voor de bekende Duitse witte wijnen zorgen. De jonge Duitse wijnmakers werken niet alleen met riesling, maar met alle toegestane Duitse druiven om zo culinaire kwaliteitswijn te maken. De witte druiven riesling (4.783 hectare, 17.7%) en müller-thurgau (4.187 hectare, 15.6%) zijn er erg populair. Uniek in Rheinhessen is de witte druivensoort de scheurebe, een veredelde druif van de riesling en de silvanerdruif. De weißburgunder (pinot blanc), de grauburgunder (pinot gris) en de silvaner worden steeds populairder in de wijnstreek. Deze druivensoorten zitten elk rond de 1.800 hectare. Sinds de eeuwwisseling worden er steeds meer blauwe druiven aangeplant in Rheinhessen. Door de opwarming van de aarde als gevolg van de klimaatverandering kunnen blauwe druiven er steeds beter groeien. De blauwe druiven die er groeien zijn de dornfelder (3.374 hectare, 12,7%), de spätburgunder (pinot noir) en de portugieser. Typisch Duitse blauwe druiven die voor Duitse rode wijnen zorgen.

De wijnen uit Rheinhessen: riesling & Liebfraumilch

Maxime Herkunft RheinhessenVroeger was de kwaliteit van de wijn uit Rheinhessen stukken minder dan nu. De bekendste wijn uit het gebied is de Liebfraumilch. Een zoete Duitse witte wijn van een klooster. Van de twee grootste druiven van de regio, de riesling en de müller-thurgau worden  frisse wijnen gemaakt met lichte citrustonen en mooie milde zuren. Het zijn uitstekende wijnen voor bij asperges en Duitse gerechten zoals sauerkraut (zuurkool). In Rheinhessen werken wij samen met Weingut Sina Mertz. Zij maakt in het dorp Eckelsheim voor onze riesling en spätburgunder in kleine flessen. Om tegenwoordig een kwaliteitsgarantie te geven aan wijnen is in 2017 het keurmerk Maxime Herkunft Rheinhessen geïntroduceerd. 70 van de ruim 6.000 wijngaarden hebben zich direct aangesloten om zo de kwaliteit van de wijnen te kunnen garanderen. Het keurmerk staat altijd op de achterkant van de wijnflessen.

Op wijnreis naar Rheinhessen: Worms als uitvalsbasis

Rheinhessen is het grootste Duitse wijngebied. Dit houdt in dat er veel wijnhuizen te bezoeken zijn, zo’n 6.000. Deze liggen verspreid over het hele gebied. In de meeste dorpen zijn een paar wijnhuizen te vinden. Je kunt makkelijk een hotel boeken in een dorpje en overdag erop uit gaan bij de verschillende wijnboeren. Vaak kun je in de avond van de lokale specialiteiten genieten met een glas lokale Duitse witte wijn. Worms is een grotere plaats in Rheinhessen en is eveneens een perfecte uitvalsbasis. Voor de Tweede Wereldoorlog was Worms dé Duitse wijnstad, vergelijk het met Bordeaux in Frankrijk. Veel mensen in Worms hielden zich bezig met de wijnindustrie en de plaats was het handelscentrum van Duitse wijnen. 

Wil je meer lezen over Duitse wijnen?

Duitse wijn wordt steeds populairder! Dat is heel fijn, want Duitse wijnen zijn erg lekker! Recent schreven we bijvoorbeeld over de Duitse wijnstreek de Ahr, perfect voor een wijnvakantie dicht bij huis. Ze maken in de Ahr vooral rode wijnen van de spätburgunder en de frühburgunder. Maar Duitsland is vooral een land van witte wijnen: de riesling, de müller-thurgau een de auxerrois zijn populaire witte druivensoorten die veel in Duitsland zijn aangeplant. 

Ben je op zoek naar een kleine fles Duitse wijn?

Bronnen: