Geplaatst op

Scheurebe: de Duitse witte druif die in een crisis zit

Rheinhessen Scheurebe druiven

Scheurebe: de Duitse druif van de riesling en de silvaner voor witte wijn

De scheurebe is een witte druif uit Duitsland. De druif is een kruising van de bekende Duitse witte druif de riesling en de minder bekende silvanerdruif. Hiermee is ze een hybride druif. Ze is in 1916 gekruist in de Duitse plaats Alzey waar een landbouwinstituut zit. De geestelijk vader van de scheurebe is de Duitser Georg Scheu, die de druif naar zichzelf vernoemde. Alzey ligt midden in de Duitse wijnstreek Rheinhessen, een wijngebied waar veel Duitse witte wijnen vandaan komen. Pas sinds 1945 is de druif erkent als witte druif voor het maken van witte wijnen. De druif staat bekend als de Duitse versie van de bekende sauvignon blanc. Een opvallende vergelijking, want de druiven hebben niets met elkaar te maken.

In welke wijnstreken worden er wijnen van de scheurebe gemaakt?

druiven scheurebe Duitsland witte wijn
De scheurebe is een druif die in een crisis zit. Het aantal wijnen dat van de scheurebedruif gemaakt wordt zit namelijk op een historisch dieptepunt. De scheurebe komt bijna alleen voor in Duitsland. In Duitse wijngaarden zijn er ongeveer 1.400 hectare met scheurebe  aangeplant. Vroeger was deze druif veel meer aangeplant: in 1995 waren er nog 3.700 hectare scheurebe aangeplant. 4,4% van de Duitse wijnen waren van de scheurebe gemaakt. Tegenwoordig is nog maar 1,4% van de Duitse wijnen van de scheurebe gemaakt.

De meeste wijngaarden met scheurebe zijn te vinden rond haar geboorteplaats Alzey. In het wijngebied Rheinhessen zijn er ongeveer 700 hectare wijngaarden aangeplant. De andere helft is te vinden in de Pfalz (330 hectare), in Franken zijn er ongeveer 200 hectare en in de Nahe ongeveer 100 hectare. Naast Duitse wijnen van de scheurebe worden er ook in Oostenrijk wijnen gemaakt van de scheurebe. Hier zijn 357 hectare met scheurebe aangeplant. Dit is nog geen 1% van alle wijngaarden in Oostenrijk.

Hoe smaakt wijn van de scheurebedruif? Mandarijn, peer en bessen

De witte wijnen die gemaakt worden van de scheurebe lijken sterk op wijnen van de riesling en de silvaner. Wijnen die gemaakt worden van de scheurebe zijn frisse witte wijnen met een licht zuurtje. De droge varianten zijn erg lokaal bij lokale restaurants in onder meer Rheinhessen en de Pfalz. Smaken als salie en bessen zoals cassis maar ook rijpe peer komen voor in deze witte wijnen. Daarnaast zitten er meer fruitige aroma’s in de wijn. De aroma’s van mandarijn, mango en limoen in die de wijn. Een prettige en milde wijn die goed gekoeld perfect is als startwijn voor een mooie en inspirerende avond. Zoete varianten van de scheurebewijnen, vooral dessertwijnen, staan bekend om hun fruitige tonen.

Wijn & spijs: welke gerechten zijn lekker bij wijn van de scheurebe?

Bij deze typisch Duitse witte wijn horen ook typisch Duitse gerechten. Zeker romige gerechten zijn goede begeleiders voor de scheurebe. Een goed gerecht dat past bij wijn van de scheurebe zijn ragouts. Zowel paddenstoelen- als kalfsragout zijn lekkere gerechten uit de Duitse keuken die samengaan met witte wijnen van de scheurebe. Andere gerechten, die populair zijn in Rheinhessen zijn bijvoorbeeld asperges. De intense smaken van asperges gaan goed samen met scheurebe. Zeker wanneer de scheurebe van steengronden afkomt.

Typisch voor de wijnstreek Rheinhessen zijn de Duitse Zwiebelkuchen. Rheinhessische Zwiebelkuchen is een combinatie van pizza (flammkuchen) en plaattaart van uien. Vaak zijn deze uientaarten vegetarisch, maar voor extra smaak kun je de uien ook in spek bakken. De Zwiebelkuchen gratineer je met een grote hoeveelheid kaas. Het staat in Duitsland bekend als borrelsnack maar wordt ook als voorgerecht geserveerd. Andere bijpassende gerechten zijn de bekende Duitse Kartoffelsalat. Zeker de typische frisse Duitse aardappelsalades zijn perfect voor deze witte wijnen.

Wil je meer lezen over Duitse wijnen?

Duitsland is een populair wijnland. Dat komt omdat ze niet alleen fantastische wijnen maken, maar ook een goede marketing hebben. Duitse witte wijnen van de riesling zijn erg populair en smaken bijvoorbeeld heel goed bij sushi. Ook worden er in Duitsland rode wijnen gemaakt, deze komen vooral uit de wijnstreek de Ahr. De Duitse rode wijnen worden gemaakt van de spätburgunderdruif en de frühburgunderdruif.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!

Bronnen