Geplaatst op

5x onbekende Franse wijnstreken in de Sud-Ouest

Fronton kleine fles wijn

Les Landes: na Parijs de plek voor een culinaire vakantie in Frankrijk

De Sud-Ouest is het gebied in de driehoek Bordeaux, Biarritz, Toulouse. Een gebied in het zuiden van Frankrijk waar je goed naartoe kunt voor een vakantie vol lekker eten en goede wijn. In het gebied zijn verschillende wijnstreken. Wijnstreken die in het buitenland minder bekend zijn, maar in het binnenland een groot aanzien genieten. De regio bestaat uit verschillende departementen: Les Landes, de Pyrénées-Atlantiques, de Hautes-Pyrénées en de Gers. In het westen vormt de Atlantische Oceaan de grens, in het noorden en oosten de Garonne. Deze ontspringt in de Pyreneeën, de bergen die samen met Spanje de grens in het zuiden vormen.

Dit deel van Frankrijk is bosrijk, groen en licht heuvelachtig totdat de Pyreneeën beginnen. Juist doordat de wijnstreken in de hoek onder Bordeaux liggen worden ze vaak vergeten. Het gebied werd door de wijnhandelaren uit Bordeaux genegeerd en de handel van wijnen uit onder andere Les Landes, Cahors en Gers werd actief tegengehouden.

Les Landes: Tursan & Chalosse

Les Landes is de wijnstreek ten zuiden van de grote Franse wijnstreek Bordeaux gelegen aan de Atlantische Oceaan. Tursan en Chalosse zijn twee aangrenzende wijnstreken in dit gebied. Les Landes is niet de bekendste wijnstreek van Frankrijk. In Les Landes vind je de beste producten van zowel zee als binnenland. Maar het grote publiek kent het gebied vooral van haar kippen en eenden. De Atlantische Oceaan geeft deze Franse regio echter ook veel vis en schaal- en schelpdieren.

In Les Landes kennen ze lokale delicatessen die elders in Frankrijk ook zeer gewaardeerd worden. Denk aan foie gras, armagnac en de salade Landaise, een salade die bestaat uit orgaanvlees van eenden. De gerechten sluiten goed aan bij de wijnen die er in de wijnstreken Tursan en Chalosse worden gemaakt. Sinds 2011 is Tursan een AOP voor haar witte, rode en rosé wijnen. De dominante blauwe druif is de Tursan tannat. Het gebied bestaat uit 300 hectare wijngaarden. Naast tannat is er in Tursan de ser fervadou, de cabernet franc, de cabernet sauvignon en de arriloba aangeplant.

Wijngaard Frankrijk Tursan Les LandesDe witte wijnen uit Tursan worden gemaakt van de baroquedruif. Deze druif komt alleen in Tursan voor. Naast de baroque is de arriloba een authentieke druif in de wijnstreek die alleen hier voorkomt. Ook de bekende sauvignon blanc, de gros manseng en de petit manseng zijn aangeplant in de AOP. Bijna alle wijnboeren in Tursan, met rond de 120 met 500 hectaren aan wijngaarden, werken met elkaar samen in de coöperatie Les Vignerons Landais in Geaune. Van deze coöperatie komen onze witte wijn Esprit de Tursan en onze rosé/clairet Impératrice Eugénie. Een rosé en een witte wijn uit de wijnstreek Tursan in Les Landes in kleine flessen van 375ml. De Esprit is gemaakt van de druif de baroque.

Fronton

negrette druif frontonFronton is een kleine AOP ten noorden van Toulouse, grenzend aan de Garonne. Deze wijnstreek is bijzonder, want er komen geen witte wijnen vandaan. Net zoals in het hele gebied zijn de zomer en herfst er warm, waardoor de druiven goed kunnen rijpen. Uit Fronton komen met name rode en rosé wijnen die gemaakt worden van de négrette. Dit is een inheemse druif die uit de wijnstreek komt. Daarnaast worden verschillende andere druiven gebruikt, zoals de cot, de fer servadou, de mérille, de syrah en de gamay. De wijnen die er vandaan komen zijn fruitig. De bodem bestaat voornamelijk uit grind. Fronton is een AOP sinds 1975. In alle AOP-wijnen moet er 40% négrette voorkomen. Uit Fronton hebben wij de Chats van Château Terre Fauve. Dit is een kleine fles natuurwijn (of vin naturel) van de lokale négrettedruif.

Fronton kleine fles wijn

Cahors

Cahors is de wijnstreek in het Zuidwesten die ten noorden van de Garonne ligt. Ook is Cahors de wijnstreek die het meest overeenkomt met het bekende Bordeaux-wijnstreek  Niet zozeer vanwege de druiven die er in Cahors gebruikt worden, maar vanwege het karakter van de wijnen. De wijnen zijn er donker, vol en stevig. De wijnen uit Cahors zijn perfect om op te leggen.

Uit deze wijnstreken komen alleen stevige rode wijnen die gemaakt worden van auxerrois (malbec), merlot, tannat en syrah. Omdat de temperaturen er hoger zijn dan in de Bordeauxstreek, hebben de druivenstokken er meer fotosynthese gehad en zijn ze voller en krachtiger van smaak. De wijngaarden zijn veelal aangelegd langs de rivier de Lot. De grond bestaat voornamelijk uit kalk en klei. Cahors is sinds 1971 een AOC.

Jurançon

De witte wijnen uit Jurançon zijn vaak zoete witte wijnen, dessertwijnen. De druiven die gebruikt worden zijn de gros manseng die pas laat (in november of december) worden geoogst. De gros manseng heeft een dikke schil. Dat levert wijnen met een hoog zuurgehalte op bij een normale oogstperiode.

Irouléguy

Irouléguy is een kleine wijnstreek in Frans Baskenland. Deze enige Franse Baskische wijnen zijn stevig. Ze maken er rosé, rode en witte wijnen van de druiven die er lokaal voorkomen: de tannat, de petit courbu, de gros manseng en de petit manseng. Alle wijngaarden liggen op terrassen op de flanken van de Pyreneeën. De minimale hoogte van de wijngaarden moet 400 meter boven zeeniveau zijn.

Wil je meer lezen over Franse wijnen en haar druiven?

Frankrijk is misschien wel hét wijnland in Europa. Het is tegenwoordig niet meer het grootste wijnland ter wereld in productie gemeten, dat is Italië, maar het land is wel heel betekenisvol voor de wijnbouw. Veel technieken en methoden, zoals de methode om rosé en champagne te maken, komen uit Frankrijk en het land heeft de wijnhandel op de kaart gezet. Lees bijvoorbeeld meer over de grote wijnstreek Bordeaux of de bekende wijnstreek Champagne, waar mousserende wijn vandaan komt. Ook kun je lezen over bijzondere druivensoorten zoals de fer servadou, de baroque, maar ook de bekende witte druif de chardonnay.

Ben je op zoek naar een kleine fles wijn uit het Zuidwesten van Frankrijk?

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!