Geplaatst op

Aglianico: de nieuwe druif van Italië uit Campania

Vesuvius lacryma christi

Aglianico: de blauwe druif van Campanië

aglianico wijn druif ItalieDe aglianico is een blauw druivenras dat uit Italië komt voor Italiaanse rode wijnen. In Italië is deze druif vooral in Campanië en Basilicata aangeplant en wordt ook wel ‘de barolo van het zuiden’ genoemd. Ze is hier ook al eeuwen te vinden, de Romeinen dronken namelijk ook al wijn van de aglianico. Destijds was wijn een veel zoetere drank dan nu. De aglianico levert krachtige rode wijnen die vol van smaak zijn.

Het is een druif die pas laat in het seizoen rijp wordt, waardoor hij niet in Noord-Italië kan groeien. De wijn is donkerrood, bijna paars, kruidig met veel tannine, waardoor ze wat langer kan blijven liggen en op de fles verder kan rijpen. In wijnen gemaakt van aglianicodruiven is de bodem waarop de druiven verbouwd zijn altijd terug te proeven. In Zuid-Italië is veel vulkanische grond, deze grond zorgt voor mineraliteit in wijnen.

Bekende wijnen die van de aglianico worden gemaakt zijn de Lacryma Christi del Vesuvio en de
Taurasi. Daarnaast zijn er nog meerdere IGP-geclassificeerde wijnen die van de aglianico worden
gemaakt. Buiten Campanië groeit de aglianico alleen in het diepe zuiden van Italië. In totaal zijn er
10.000 hectare met de aglianico aangeplant, waarvan slechts een heel klein deel buiten Italië. De
andere wijngaarden zijn te vinden in de Verenigde Staten en Australië.

De aglianico heeft bewezen een goede druif te zijn in warme gebieden. Ze kan goed tegen droogte en ze
wordt langzaam rijp. Twee kenmerken die in de toekomst gunstig kunnen zijn voor de wijnbouw.
Door klimaatverandering kan de aglianico groeien, waar andere rode druiven het lastig kunnen
krijgen.

De smaak van aglianico

Zoals veel rode Italiaanse wijnen is ook wijn gemaakt van de aglianico kruidig, als een rijpe pruim, vol
chocolade en tabak. Ook zit er vaak een pepertje in. Wijn van de aglianico is vaak hoog in zuur, die goed
in balans is door de kracht die de wijn door het hoge alcoholpercentage in zich heeft. Veel grond in Zuid-Italië is vulkanisch. Deze grond bevat veel ijzer en mineralen, smaken die in de wijn van deze gronden terug te vinden zijn. Bij wijn wordt dit mineraliteit genoemd.

Wijn en spijs: kruidige wijn voor kruidig eten

Wijnen van de aglianico bevatten veel tannine. Dat maakt de wijn een ideale wijn om te drinken bij
gerechten met veel (dierlijke) eiwitten. Een lekkere ovenschotel of zelfgemaakte pasta met een ragù
van wildzwijn past perfect bij een Lacryma Christi. Maar zeker vlees van de BBQ zoals een mooie
entrecote of spareribs zijn perfecte gerechten om bij de aglianico te serveren.

Taurasi en Lacryma Christi wijnen kunnen opgelegd worden. Ze kunnen voor een aantal jaar worden
weggelegd om nog door te ontwikkelen. Je kan ook de kleine flesjes een aantal jaar bewaren om
daarna nog van ze te genieten. Zeker voor een Taurasi of een Lacryma Christi is het goed om ze
vooraf te laten ademen. Een halfuur tot een uur vooraf de wijn laten luchten doet de wijn goed.

Ook zit er wijn van de aglianicodruif in een kleine fles wijn van 375ml. De druiven van onze Luna Rossa groeien net zoals onze Lacryma Christi wijn op de hellingen van de Vesuvius bij wijnboer Andrea Forno.