Geplaatst op

Duitsland, de vierde wijnproducent van Europa

Althenahr Ahr wijnstreek Duitsland

Duitsland: land van zuurkool, worsten, bier én wijn

Duitsland staat bekend als bierland met onder andere haar Oktoberfest dat elk jaar in München plaatsvindt. Toch wordt Duitsland ook steeds populairder als wijnland. Al jaren zit er een stijgende lijn in de productie van wijn. In Europa is Duitsland het vierde wijnproducerende land. Al sinds de Romeinen wordt, er net zoals in Nederland, verbouwd. Net zoals hun buurlanden Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland worden er in Duitsland ook mooie kwaliteitswijnen gemaakt. 

De geschiedenis van Duitse wijnen

Jarenlang was Duitsland één van de meest toonaangevende wijnlanden in Europa. Door de Tweede Wereldoorlog verdween de wijnbouw en ging men vooral focussen op het produceren van voldoende voedsel. Langzamerhand worden de Duitse wijnen weer populair om te drinken. Steeds meer restaurants en wijnbars in Nederland serveren goede Duitse wijnen. 

FlammkuchenVeel mensen denken bij Duitse wijn direct aan de goedkope zoete Moeselwijn. Maar uit Duitsland komen ook heel veel andere wijnen en dat is goed terug te zien in het aanbod dat de laatste jaren op de markt komt. De Duitsers maken er vooral witte wijn. De meeste wijnstreken in Duitsland bevinden zich in het zuiden van het land. Door de klimaatverandering en de toenemende kwaliteit wordt de Duitse wijn steeds populairder. Duitsland kent veel jonge wijnmakers met goede kennis die van de typisch Duitse druivenrassen fantastische wijnen kunnen maken.

De druiven voor Duitse witte wijnen

In Duitsland worden vooral witte wijnen gemaakt. Ruim tweederde van de wijnen uit Duitsland zijn witte wijnen. Voor witte wijnen gebruiken de Duitsers veel verschillende druivensoorten. De bekendste en voor de wijnindustrie meest belangrijke witte wijndruif is de riesling. Maar er zijn nog veel meer verschillende druivensoorten die ze in Duitsland gebruiken. Zowel bekende druivensoorten zoals de weiβburgunder (pinot blanc), typisch Duitse druiven zoals de auxerrois en verschillende hybride druivensoorten, zoals de johanniter

De druiven voor rode wijnen uit Duitsland

In Duitsland maken ze niet alleen witte wijn, ze maken ook wijn van blauwe druiven. De druiven die ze hiervoor gebruiken zijn:

Scheurebe druivenDe meeste Duitse wijnstreken liggen in het zuiden van Duitsland. Net zoals veel wijnstreken in de wereld liggen de belangrijkste Duitse wijnstreken ook langs rivieren. De belangrijkste rivieren zijn met aangrenzende wijnstreken in Duitsland zijn de Moesel, de Rijn, de Ahr, de Main, de Saale, de Unstrut en de Elbe. De belangrijkste wijnstreek in Duitsland is Rheinhessen met 26.758 hectare. Daarna komt de Pfalz (23.554 hectare), Baden (15.828 hectare), Württemberg, Mosel, Franken, Nahe, Rheingau, Saale, Ahr, Sachsen, Mittelrhein en Hessische Bergstraße. Alleen in Württemberg en de Ahr maken ze meer rood dan wit.

Wijnstreek Rheinhessen

Rheinhessen is de grootste wijnstreek en ligt in de buurt van Mainz Frankfurt, in het westen van Duitsland. Het wijngebied bestaat uit 23.554 hectare en maakt vooral Duitse witte wijnen. In het lichtglooiende landschap stroomt de rivier de Rijn. Meer over Rheinhessen én haar jonge wijnmakers lees je in ons blog over Rheinhessen.

Wijnstreek Pfalz

De Pfalz is de langste Duitse wijnstreek. Het wijngebied heeft 23.554 hectare en is daarmee naar Rheinhessen de grootste Duitse wijnstreek. Alles over de Duitse wijnstreek Pfalz lees is in ons blog over dit Duitse wijngebied.

Wijnstreek Ahr

Althenahr Ahr wijnstreek DuitslandIn de Duitse wijnstreek Ahr worden voornamelijk rode wijnen gemaakt. Dat hier juist rode wijnen worden gemaakt komt door een eeuwenoud decreet dat stamt uit de Romeinse Tijd. Hierin werd stond dat rode wijnen gemaakt moesten worden in de Ahr en witte wijnen enkel in het Moeselgebied. Alles over deze wijnstreek met vooral Duitse rode wijnen lees je hier. De Ahr is de ideale Duitse wijnstreek voor een wijnreisje omdat het op maar vier uur rijden van de stad Utrecht ligt. 

Duitse wijn en Duits eten

Natuurlijk past Duitse wijn fantastisch bij Duits eten. In Duitsland zijn aardappelen, varkensvlees en meelproducten populair. Denk bijvoorbeeld aan knödel en braadworsten, maar ook zuurkool (Sauerkraut) en zoetwatervis of vis uit de Noord- of Oostzee zijn populair.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar een kleine fles Duitse wijn?

Bronnen: