Geplaatst op Geef een reactie

Duitsland, het vierde wijnproducent van Europa

Duitsland: land van zuurkool, worsten, bier én wijn

Duitsland staat bekend als bierland met onder andere haar Oktoberfest dat elk jaar in München plaatsvindt. Toch wordt Duitsland ook steeds populairder als wijnland. Al jaren zit er een stijgende lijn in de productie van wijn. In Europa is Duitsland het vierde wijnproducerende land. Al sinds de Romeinen wordt, er net zoals in Nederland, verbouwd.

Veel mensen denken bij Duitse wijn direct aan de goedkope zoete Moeselwijn. Maar uit Duitsland
komen ook heel veel andere wijnen en dat is goed terug te zien in het aanbod dat de laatste jaren op
de markt komt. De Duitsers maken er vooral witte wijn. De meeste wijnstreken in Duitsland
bevinden zich in het zuiden van het land. Door de klimaatverandering en de toenemende kwaliteit
wordt de Duitse wijn steeds populairder. Duitsland kent veel jonge wijnmakers met goede kennis die
van de typisch Duitse druivenrassen fantastische wijnen kunnen maken.

De Duitse druiven

In Duitsland maken ze niet alleen witte wijn, ze maken ook wijn van blauwe druiven. De druiven die ze hiervoor gebruiken zijn: späburgunder (pinot noir), dornfelder, portugieser, trollinger, schwarzriesling, blauer lemberg, regent en saint laurent. Voor witte wijnen gebruiken de Duitsers müller-thurgau (rivaner) silvaner, weißburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris/pinot grigio) en gewürztraminer. Maar de échte witte druif uit Duitsland is de rieslingdruif.

De meeste Duitse wijnstreken liggen in het zuiden van Duitsland. Net zoals veel wijnstreken in de wereld liggen de belangrijkste Duitse wijnstreken ook langs rivieren. De belangrijkste rivieren zijn met aangrenzende wijnstreken in Duitsland zijn de Moesel, de Rijn, de Ahr, de Main, de Saale, de Unstrut en de Elbe. De belangrijkste wijnstreek in Duitsland is Rheinhessen met 26.758 hectaren. Daarna komt de Pfalz (23.554 hectaren), Baden (15.828 hectaren), Wüttemberg, Mosel, Franken, Nahe, Rheingau, Saale, Ahr, Sachsen, Mittelrhein en Hessische Bergstraße. Alleen in Wüttemberg en de Ahr maken ze meer rood dan wit.

Wijnstreek Rheinhessen

Rheinhessen is de grootste wijnstreek en ligt in de buurt van Mainz Frankfurt, in het westen van Duitsland. In het lichtglooiende landschap stroomt de rivier de Rijn. Meer over Rheinhessen én haar jonge wijnmakers lees je in ons blog over Rheinhessen.

Duitse wijn en Duits eten

Natuurlijk past Duitse wijn fantastisch bij Duits eten. In Duitsland zijn aardappelen, varkensvlees en
meelproducten populair. Denk bijvoorbeeld aan knödel en braadworsten, maar ook zuurkool
(Sauerkraut) en zoetwatervis of vis uit de Noord- of Oostzee zijn populair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *