Geplaatst op

Pinot blanc: de witte druif voor de Alsace

Weissburgunder druif Ahr

Pinot blanc, pinot bianco, rulandské & weißburgunder: witte wijnen uit de Franse wijnstreek de Alsace

Althenahr Ahr wijnstreek DuitslandDe pinot blanc is een relatief onbekende druif. Dit komt vooral door de vele namen die deze druif heeft. In Frankrijk heet ze de pinot blanc, in Italië de pinot bianco en in Duitsland de weißburgunder. Alle drie zijn het dezelfde witte druif. De pinot noir (ook bekend als de spätburgunder) en de pinot gris (de bekende Italiaanse pinot grigio) zijn de voorouders van de pinot blanc. De pinot blanc komt waarschijnlijk uit de Franse wijnstreek de Bourgogne. De vooral Duitse witte wijnen van de weißburgunder en de pinot blanc uit de Franse wijnstreek de Alsace hebben frisse fruittonen die gecombineerd gaan met milde en fijne zuren. De witte pinot blanc wijnen zijn echte tafelwijnen die goed passen bij verschillende soorten eten zoals kip, verschillende (zoetwater)vissen maar ook Limburgse asperges!

De pinot blanc of weißburgunder is een druivensoort die veel eisen stelt aan de wijnboer en de wijngaard. Deze witte druif rijpt langzaam, net zoals de pinot noir. Ze heeft voldoende warmte nodig en heeft ook een bodem nodig met voldoende voedingsstoffen. Deze twee eisen van de warmte en de voedselrijke bodem is vooral te vinden op het Europese vasteland. Zeker in Centraal-Europa en het westen van Frankrijk zijn praktische gebieden voor de pinot blanc vanwege het landklimaat dat daar heerst. De pinot blanc doet het vooral goed op kalkrijke bodems.

Hoe drink je witte wijn van de pinot blanc of de weißburgunder het beste?

De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst. Net zoals alle andere witte wijnen drink je pinot blanc ook zo koud mogelijk, rond een graad of tien. Zodra je de wijn uit de koeling haalt is het lekker om de wijn in een wijnkoeler te doen. Ze leent zich perfect uit als borrelwijn in de zomer of als lichte tafelwijn bij Limburgse asperges, witte vleessoorten of vis.

Hoe smaken de witte pinot blanc & weißburgunder wijnen?

Elke wijnstreek en elke wijnboer zorgt voor een net andere smaak in hun pinot blanc wijnen. De wijnen van de pinot blanc hebben mooie ronde smaken met milde zuren en een klein beetje fruit. Van de meeste Franse pinot blanc of Duitse weißburgunder worden droge witte wijnen gemaakt. Maar algemeen genomen hebben de witte wijnen die van de pinot blanc of de weißburgunder worden gemaakt frisse en fruitige smaken met mooie milde zuren. De fruitige smaken worden afgewisseld met aroma’s van bloemen. Wanneer een wijn bloemige smaken heeft noemen we dat florale smaken.

De fruitige smaken in de wijnen van de pinot blanc lijken vooral sterk op de smaken van appel, peer en ananas. Maar veel pinot blanc wijnen hebben ook de smaken van citrusvruchten in de wijnen zitten. Denk hierbij aan smaken van bijvoorbeeld citroen of hele lichte smaken die sterk overeenkomen met de smaak van mandarijn.

Witte wijnen van de pinot blanc hebben niet alleen fruitige of florale aroma’s als smaken. In de witte wijnen zitten ook aroma’s van noten zoals ongebrande amandelen. Ook komt de aroma van witte peper voor in deze witte wijnen. Witte peper is milder dan de bekende zwarte peper en daardoor zachter en eleganter van smaak. Deze smaken en de smaak van brood komt vooral voor in houtgerijpte pinot blanc wijnen.

Uit welke wijnstreken komen de witte wijnen van de pinot blanc & de weißburgunder vandaan?

Witte wijnen van de pinot blanc en de weißburgunder zijn op veel plekken in vooral Europa aangeplant. In de hele wereld zijn er in totaal slechts 14.834 hectare met de pinot blanc aangeplant. Vaak wordt ze pinot blanc genoemd, maar dat is niet overal zo. In Italië wordt ze de pinot bianco genoemd en in Duitstalige gebieden, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt ze de weißburgunder genoemd. Met name in deze gebieden is ze erg populair. In de volgende landen worden witte wijnen gemaakt van de pinot blanc:

 • Duitsland, weißburgunder: 5.747 hectare
 • Oostenrijk, weißburgunder: 1.992 hectare
 • Italië, pinot bianco & weißburgunder: 1.822 hectare
 • Frankrijk, pinot blanc: 1.232 hectare
 • Slowakije, rulandské biele: 827 hectare
 • Tsjechië rulandské bíllé: 812 hectare
 • Rusland: 695 hectare
 • Slovenië, pinot blanc: 524 hectare
 • Luxemburg, pinot blanc: 170 hectare

De Duitse witte wijnen van de weißburgunder of weißer burgunder

De pinot blanc is het meest aangeplant in Duitsland, waar ze dus weißburgunder heet. Af en toe komt de druivensoort ook voor als weißer burgunder. De druivensoort is vooral in Duitsland veel aangeplant. De laatste jaren heeft de weißburgunder een groeispurt gehad in het aantal hectare wijngaarden. Waar er in 1995 slechts 1.822 hectare weißburgunder aangeplant stonden in Duitsland was dat in 2019 5.747 hectare weißburgunder. In Duitsland komt ze vooral in de zuidelijke wijnstreek Baden voor, waar er 1.579 hectare weißburgunder zijn aangeplant. Niet alleen is ze daar aangeplant ook in andere Duitse wijnstreken worden wijnen van de weißburgunder gemaakt:

 • Baden: 1.579 hectare
 • Rheinhessen: 1.455 hectare
 • Pfalz: 1.353 hectare
 • Mosel: 355 hectare
 • Nahe: 313 hectare
 • Saale-Unstrut: 109 hectare
 • Sachsen: 61 hectare
 • Mittelrhein: 21 hectare

 

De Italiaanse witte wijnen van de pinot bianco

Italië is het tweede land waar witte wijnen worden gemaakt van de pinot blanc. De pinot blanc heet bij Italiaanse witte wijnen de pinot bianco. In Italië zijn er slechts 1.822 hectare met pinot bianco aangeplant. De meeste Italiaanse pinot bianco wijnen worden in de noordelijke wijnstreken gemaakt. De pinot bianco komt veel voor in Süd-Tirol/Alto Adige, Lombardia (Lombardije) en in Friuli worden veel wijnen gemaakt van de pinot bianco.

De Franse pinot blanc in de wijnstreek de Alsace of de Elzas

De pinot blanc is vooral heel bekend en populair voor witte wijnen in de wijnstreek de Alsace. In totaal waren er in 2019 1.232 hectare met pinot blanc aangeplant. Hier staat ze ook bekend als de klevner. In de Elzas worden er zowel de reguliere droge witte wijnen gemaakt van de pinot blanc als mousserende wijnen. De mousserende wijnen uit de Alsace worden Crémants d’Alsace genoemd.

De Oostenrijkse weißburgunder wijnen uit de wijnstreek Wenen

Ook in Oostenrijk worden er witte wijnen gemaakt van de weißburgunderdruiven. Ze is vooral in het oosten van Oostenrijk te vinden, vooral in de wijnstreken rond de Oostenrijkse hoofdstad in de wijngaarden bij de Neusiedlersee. Volgens de laatste cijfers (2019) is de weißburgunder op 1.992 hectare in Oostenrijk aangeplant. Vooral in Oostenrijk worden er dessertwijnen zoals de Trockenbeerenauslesen gemaakt van de weißburgunderdruiven.

Welke gerechten zijn lekker bij de witte wijnen van de pinot blanc en de weißburgunder?

De frisse witte wijnen van de pinot blanc passen bij bijzonder veel gerechten. De droge witte wijnen uit Duitsland, Oostenrijk en de Franse Alsace gaan bijzonder goed samen met gerechten die niet extreem uitgesproken smaken hebben. Maar deze wijnen gaan ook heel goed samen met gerechten met aardse en hele diepe smaken. Echt scherpe smaken, zoals de Aziatische keuken passen minder bij de witte wijnen van de weißburgunder.

Een echte klassieker voor de pinot blanc zijn Limburgse asperges. Niet alleen asperges passen goed als gerecht bij de wijnen van de pinot blanc. Ook champignons of een paddenstoelenragout is een lekker gerecht dat goed past bij pinot blanc. Naast deze deels vegetarische gerechten voor bij de pinot blanc zijn er ook veel vleesgerechten die passen bij de wijnen van de pinot blanc druif. Lichte salades zijn doen het vaak ook goed bij pinot blanc wijnen. Meer over salades en wijn vind je in ons blog over wijn & salades.

Kipfilet, kalfsvlees en varkensvlees zijn vaak gerechten die ook goed samengaan met de wijnen die gemaakt zijn van pinot blanc of weißburgunder. De lichte smaken gaan goed samen met deze witte wijnen. Zeker ook omdat traditionele gerechten uit Duitsland, Oostenrijk en de Alsace kip of varkensvlees in het gerecht hebben. Denk bijvoorbeeld aan Wienerschnitzel van kalfsvlees, gebraden kip uit de oven of van de bbq of varkenslapjes in roomsaus.

In veel streken waar de pinot blanc of de weißburgunder is aangeplant komen zoetwatervissen voor. Friture de la Moselle uit Luxemburg gaat bijzonder goed samen met een Luxemburgse pinot blanc bijvoorbeeld. Maar ook forel doet het erg goed bij pinot blanc. Naast zoetwatervissen gaan mosselen ook heel goed samen met de pinot blanc wijnen. De zilte smaak van de mosselen is een goede combinatie met de fruitige aroma’s van de pinot blanc wijnen. Meer inspiratie over wijn en mosselen vind je in ons blog over mosselen & wijn.

Bronnen