Geplaatst op

Frühburgunder: het druivenzusje van de spätburgunder voor Duitse rode wijn

De frühburgunder: eigenaardig volle blauwe druif uit Duitsland

Ah, een fruitige, smaakvolle rode wijn met een hint van kersen. Waar doet ons dat aan denken? Een pinot… maar wel een Duitse, een spätburgunder? Nee, hij is voller. Dat moet een frühburgunder zijn! De frühburgunder is naast de Duitse spätburgunder, de dornfelder en de portugieser één van de Duitse rode druiven. Het is een druif die niet veel voorkomt, maar wel bijzondere wijnen opleverd. In Frankrijk staat ze ook bekend als de pinot précoce en de pinot madeleine. De druif is vooral belangrijk in de Duitse wijnstreek de Ahr, die dicht bij Nederland ligt. Het is een ‘kleine druif’, van de frühburgunder zijn slechts 300 hectare aangeplant.

De frühburgunder: vroegrijpe blauwe druif

We vertellen je graag wat meer over deze druif, omdat het uitzonderlijke wijnen oplevert. De druif is klein, vroeg rijp en moeilijk te oogsten, vandaar dat de smaakvolle frühburgunder wereldwijd niet heel veel aangeplant wordt. Dit zie je terug in de prijs van de wijn. Ook zie je daarin terug dat de druif het de wijnboeren niet gemakkelijk maakt. De frühburgunder wordt de diva in de druivenwereld genoemd. Hoewel favoriet in de fles, de druif wordt in het groeiproces zeker geen favoriet genoemd. De druif groeit in volle struiken, met kleine vruchten dicht op elkaar.

Dit maakt de druif erg gevoelig voor schimmels en ziektes. Daarnaast is de druif van zichzelf al erg vatbaar voor dit soort ziektes. Het is dus aan de wijnboer om goed loofwandbeheer uit te voeren. Dat houdt in: zorgen dat de wijnstokken zo groeien dat ze niet te kluiterig worden, zorgen dat de bladeren niet te weelderig om de trossen vruchten hangen en zorgen dat de druiftrossen niet te vol worden. Zo krijgt het kleine druifje gelijk nog de kans om nog net een maatje groter te groeien. De schil blijft altijd dun, waardoor de kleur van de wijn niet snel donker en diep is. Ook komen er daardoor minder tannine in de wijn.

Familie van de pinot noir

We zeiden het al voorzichtig, maar de frühburgunder komt al uit een familie van royalty. De pinotdruiven zijn allemaal veeleisend in de zorg, maar als ze op de juiste manier in de fles terecht komen, heb je een fenomenale wijn. De pinot noir is de moeder van de frühburgunder. De pinot noir ken je misschien ook wel onder de Duitse naam spätburgunder. Als mutatie hiervan is de frühburgunder ontstaan. Je hoort het al een beetje aan de naam, de druif is de vroege variant van de spätburgunder. Met vroeg bedoelen we dan vroeg rijp. Hoewel alle pinots niet lang nodig hebben om te rijpen, heeft de frühburgunder het kortste lontje. Twee weken voor de spätburgunder moet de frühburgunder al geoogst worden. Hierdoor kan de druif goed groeien in wat koudere klimaten. Als vorst dan vroeg in het seizoen komt, is de frühburgunder al geoogst. Met die vroege rijping wordt voorzichtig overal geëxperimenteerd. Zo wordt er sinds een aantal jaren aardig wat frühburgunder aangeplant in de noordelijk gelegen Amerikaanse staat Washington. De druif lijkt hier best goed te gedijen, terwijl de temperaturen door het hele jaar heen flink kunnen schommelen.

De smaak van de Duitse frühburgunder

De spätburgunder en dus ook de frühburgunder staan er om bekend dat ze erg laten doorschemeren in de fles wat de bodemkwaliteit was. Daarom groeien ze goed in het zuidwesten van Duitsland, waar na aardverschuivingen de bodem rijk is aan kalk. Toch zorgt deze doorschemerende eigenschap er ook juist voor dat iedere pinot snel anders smaakt. Andere bodem, andere wijn. Overkoepelend zijn bij alle frühburgunders echter volle fruitsmaken van voornamelijk rood fruit. Zoals we al hadden gezegd, is de wijn laag in tannine, en is de kleur niet heel donker. Je zou zelfs kunnen zeggen dat deze jonge druif een fellere kleur in het glas toont dan de spätburgunder. Het is een volle wijn met een licht zuurtje, wat refereert aan de rode vruchten; bram en kersen. Als de druif wat langer gerijpt heeft, waar de pinot druiven zich goed voor lenen, is de wijn wat grover en kruidiger. Daar moet je van houden, maar als je dat doet is de gerijpte frühburgunder echt een feestje.

Wijn & spijs met de frühburgunder: wild & gevogelte

De wijn heeft een flinke body, waardoor je de wijn beter niet kunt uitserveren bij een lichte maaltijd. Deze zal dan enigszins in het niet vallen. Naast een klassiek stukje vlees doet de wijn het goed. Als extra aanrader: bij wild hert kun je goed een kersensaus serveren. Daarnaast zal de frühburgunder uitermate goed tot zijn recht komen. De kersenhint in de wijn kan dan goed naar voren komen. Ook een leuke combinatie met de frühburgunder is de coq au vin. Neem dan een stevige, fruitige wijn om je kip in te garen, maar neem niet de frühburgunder. Niet alleen is dat misschien ‘zonde’ van de prijzige, enigszins zeldzame wijn. Als je kookt met precies dezelfde wijn zal je eten hetzelfde smaken als de slok die je daarna neemt. Als je net een andere wijn in hetzelfde smaakpallet kiest, kan de wijn je toch nog verrassen naast het eten. Denk aan gevogelte zoals eend of kip.

Wil je meer lezen over Duitse wijnen?

Duitsland is de vierde wijnproducent in Europa. Ze maken er vooral witte wijnen van de bekende rieslingdruif, maar ze gebruiken ook de müller-thurgau en de auxerrois voor Duitse witte wijnen. Rode wijnen uit de Ahr en Rheinhessen worden gemaakt van de späburgunder en de frühburgunder.

Bronnen