Geplaatst op

Bulgaarse wijn: krachtige wijnen uit Oost-Europa

Bulgaarse wijn: krachtige wijnen uit Oost-Europa

Tijdens de IJzeren Muur was Bulgarije een topwijnland. Ze was één van de grootste producenten destijds. De Bulgaren exporteerden extreem veel wijn (naar de Sovjet-Unie) en bleef dat doen tot het einde van het communisme. Toen stortte het Bulgaarse wijnbedrijf (dat in staatseigendom was) compleet in. Bulgarije had in 2019 ruim 65.000 hectare wijngaarden. Dit is nog maar twee derde van het aantal wijngaarden in 2009.

De geschiedenis van wijnen uit Bulgarije

Net zoals alle landen in Oost-Europa maken ze ook in Bulgarije al heel lang wijn. Ruim 4.000 jaar geleden is men al wijn gaan maken in Bulgarije. Samen met rakia (sterke drank van druiven) en bier vormt wijn een belangrijk onderdeel voor de drankindustrie in Bulgarije. Veel boeren maakten jarenlang hun eigen wijn en rakia. Door het communisme vielen alle wijngaarden (en wijnen) onder het Bulgaarse wijnbedrijf. Zij zorgen ook voor de standaard export naar andere landen. Na het einde van het communisme moeten wijnboeren zelf hun wijn verkopen.

De Bulgaarse wijnstreken

Bulgarije ligt in Oost-Europa aan de Zwarte Zee. In het noorden ligt Roemenië waar ze ook een eeuwenoude wijntraditie kennen. In het noordoosten ligt Servië, daaronder Noord-Macedonië en in het zuiden Griekenland. In het zuidwesten grenst Bulgarije aan aan Turkije. Bulgarije bestaat uit vijf wijnstreken:

  • Struma Valley ten zuiden van de Bulgaarse hoofdstad Sofia
  • Thracian Valley rondom Plovdiv, waar ook het Bulgaarse Wijninstituut zit.
  • Rose Valley
  • Zwarte Zee tussen Varna en Burgas aan de Zwarte Zee
  • Donauvlakte

Van welke witte druivensoorten worden de Bulgaarse witte wijnen gemaakt?

Bulgaarse wijnen zijn voornamelijk rode wijnen. Maar toch is ruim 30 procent van de wijn die in Bulgarije wordt gemaakt wit.

Welke blauwe druivensoorten gebruiken ze voor rode wijnen uit Bulgarije?

In Bulgarije worden vooral rode wijnen gemaakt. Deze rode wijnen worden zowel van mondiale druivensoorten gemaakt als lokale druivensoorten. Van deze lokale druivensoorten worden relatief zware wijnen gemaakt.

Hoe smaken Bulgaarse wijnen?

Wijnen uit Bulgarije zijn vaak wat ruiger en boerser van smaak. Dit komt doordat veel wijn lokaal voor eigen consumptie wordt gemaakt. De witte wijnen zijn veelal gemaakt van aromatische druiven en de rode wijnen van vrij krachtige druiven. Druiven met veel tannine.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!