Geplaatst op

Sauvignon blanc: witte druif van de Loire & Bordeaux

Sauvignon blanc, een Franse witte druif

De sauvignon blanc is samen de chardonnay de meest bekende en populairste witte druif in Nederland. Toch zijn zowel chardonnay als sauvignon blanc niet de meest aangeplante witte druiven wereldwijd. Airén is namelijk de meest aangeplante witte druif met ongeveer 220.000 hectare. De chardonnay komt daarna en op de derde plaats staat de sauvignon blanc. Sauvignon blanc komt net zoals chardonnay uit Frankrijk. De exacte plaats is niet te achterhalen, de Bordeaux en de Loire zijn de meest waarschijnlijke plekken.

Sauvignon blanc zit niet alleen in Franse wijnen. De druif komt vrijwel overal ter wereld voor. Zowel in de oude als in de nieuwe wijnwereld. In haar thuisland Frankrijk is ze te vinden in de Loire-streek, maar ook rond Bordeaux en andere grote wijnregio’s zoals de Languedoc. In de nieuwe wijnwereld is ze vooral aangeplant in Nieuw-Zeeland (Marlborough), de Verenigde Staten en Australië. Deze allemansvriend is in vrijwel elk wijnland ergens aangeplant. Ook vormt de sauvignon blanc samen met de cabernet franc de ouders van de cabernet sauvignon, een veel aangeplante blauwe druif in de Bordeaux.

De smaak van sauvignon blanc

De sauvignon blanc wordt voor alle soorten witte wijn gebruikt, van mousserende wijnen tot dessertwijn en droge wijnen. De sauvignon blanc zorgt voor aromatische wijnen die vaak fris zijn met veel verschillende fruittonen zoals perzik en lychee. Vaak wordt haar niet de eer aangedaan die ze verdient. Dat komt omdat de druif erg populair is en veel grote wijnmakers er mee aan de haal gaan. In de warmere klimaten kan ze haar aroma en zuren verliezen. Hierdoor kan ze te zwaar worden.

De algemene smaken die altijd terug te vinden zijn in sauvignon blanc zijn honing, vlierbessen en meloen. Vaak heeft de druif een flinke hoeveelheid zuur die goed past bij het milde suikergehalte van de wijn.

Pouilly-Fumé & Sauternes

De sauvignon blanc is een perfecte witte druif om op hout te laten rijpen. In Frankrijk is de Pouilly-Fumé een bekende, op houtgerijpte sauvignon blanc, een AOC-wijn in de Loire. Door de houtlagering en grond in de Loire wordt de wijn krachtiger dan wanneer de wijn niet op hout wordt gerijpt. Ook is ze samen met de sémillondruif en muskaatdruif de druif die gebruikt worden voor de zoete dessertwijn Sauternes uit de Bordeaux. Het bekendste chateau waar Sauternes wordt gemaakt is Chateau d’Yquem.

Wijn & Spijs

Omdat sauvignon blanc een echte allemansvriend is en op veel wijngaarden in de wereld te vinden is past ze ook bij veel gerechten. Haar milde suikergehalte en de aanwezige smaken zoals perzik en vlierbessen maakt haar geschikt voor gerechten met veel groente, zoals bijvoorbeeld een pastagerecht waarin veel groente verwerkt is. Sauvignon blanc past ook goed bij een typisch Frans gerecht zoals bijvoorbeeld  ratatouille of pissaladière.

Wij hebben twee wijnen waar sauvignon blanc in zit. Beide wijnen zijn blends, dat houdt in dat de wijnen gecombineerd zijn met andere druiven. In de Tendem is ze gecombineerd met roussanne en  onze Esprit de Tursan is een combinatie van de sauvignon blanc, de baroque, de gros manseng en de sémillon.

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn?

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!