Geplaatst op

Cabernet sauvignon: de meest aangeplante druif ter wereld

Bordeaux merlot cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon: de Franse blauwe druif uit de wijnstreek Bordeaux

De cabernet sauvignon is een druif die is ontstaan als kruising van de cabernet franc en de sauvignon blanc. Een blauwe en een witte druif dus die garant staan voor volle en krachtige rode wijnen. Het is de meest aangeplante blauwe druif ter wereld. De kruising van de twee andere bekende druiven zorgt voor een productief ras dat populair is bij consumenten. Het is een druivensoort die overal ter wereld voorkomt en het is in Frankrijk de meest aangeplante druif. Veel wijnen in de Franse wijnstreek de Bordeaux zijn dan ook gemaakt van de cabernet sauvignon. De cabernet sauvignon is in vrijwel elk groot wijnland aangeplant.

Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Libanon, Australië en Chili

Dit zijn de landen waar de cabernet sauvignon veel voorkomt. Maar er zijn veel meer landen waar wijn wordt gemaakt van deze blauwe druif. Dit komt omdat de druif het goed doet in zowel warme als koude klimaten. Het is een bekende druif die heel productief is: de druiven leveren per hectare een hoog rendement op. Wereldwijd zijn er 341.000 hectare cabernet sauvignon aangeplant, wat haar de meest aangeplante druif maakt. In 1990 waren er nog maar 100.000 hectare. Toen was het de achtste meest aangeplante druif ter wereld. De tweede druif die het meest is aangeplant wereldwijd is de merlotdruif. De meest aangeplante witte druif, die op nummer drie staat van alle druivensoorten is de Spaanse airén. Anders dan de merlot en de cabernet sauvignon komt de airén bijna alleen in Spanje (en een aantal hectare in Portugal) voor.

30 augustus: cabernet sauvignon dag

De cabernet sauvignon is ontstaan in de 17de eeuw in het zuiden van Frankrijk, in de wijnstreek Bordeaux. De kruising van de witte druif de sauvignon blanc met de blauwe druif de cabernet franc zorgt voor een stevige druivensoort. Anders dan de merlot en de cabernet franc rijpt de cabernet sauvignon, afhankelijk van het weer,  ongeveer twee weken later. Voorafgaand aan de oogst op het noordelijke halfrond wordt op 30 augustus de Cabernet Sauvignon Day gevierd.

De smaak van cabernet sauvignon

Hoewel de cabernet sauvignon een kruising is van de sauvignon blanc en de cabernet franc is het niet direct ook een kruising van smaken. De meeste wijnen van de cabernet sauvignon zijn droge wijnen die veel karakter hebben en smaakvol zijn. Over het algemeen hebben de druiven een hoog alcoholpercentage. Net zoals veel andere rode wijnen hebben wijnen van de cabernet sauvignon veel tannine in zich. De tonen die in de cabernet sauvignon voorkomen zijn fruit- en houttonen.

De tonen van fruit die in de cabernet sauvignon zitten zijn bosvruchten, kersen en ook blauwe bessen. Het rode fruit komt goed naar voren, zeker wanneer het een jonge wijn van cabernet sauvignon is. Bij oudere én houtgerijpte wijnen van cabernet sauvignon komen de houttonen meer naar voren. Hout zoals cederhout, maar ook kaneel en tabak komen voor in de wijnen van de cabernet sauvignon. Daarnaast zit er ook een kleine pepersmaak in de wijn.

Wijn & spijs met de cabernet sauvignon: biefstuk

De wijnen van de cabernet sauvignondruif zijn zwaar en hebben body. Dit komt bij de wijn deels door de tannine die door het fermenteren van de schillen in de rode wijn komt. Tannine in rode wijn en eiwitten gaan goed samen. In de Bordeaux wordt veel rundvlees gegeten. Het vlees van het rund zoals biefstuk of entrecote bevat veel eiwitten. Samen met andere vleesgerechten passen deze goed bij wijnen van de cabernet sauvignon. Een vegetarische optie om wijnen van de cabernet sauvignon mee te combineren zijn gerechten met bijvoorbeeld bonen. Een lekker bijpassend vegetarisch gerecht is de Peruaanse tacu tacu, hamburger look-a-likes van bonen.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen rode wijn van de cabernet sauvignon?