Geplaatst op

Van latte tot curry: alles over kurkuma en welke wijn drink je bij kurkuma?

Kurkuma wijn

Van latte tot curry: alles over kurkuma en welke wijn drink je bij kurkuma?

Of het nou komt door de vermeende gezondheidsvoordelen of de smaak, kurkuma is alweer uit de opmars en gewoon here to stay. De wortel is familie van gember en heeft dan ook een frisse, lichtscherpe smaak die heerlijk is in zowel hartige als zoete gerechten. Hoe kook je ermee en wat drink je erbij?

Kurkuma, geelwortel of koenjit, drie verschillende namen voor precies hetzelfde product. Koenjit is de Indonesische naam, maar kurkuma zie je waarschijnlijk het meest voorbij komen. Op de kaart van hippe koffie- of theezaken of bij het Indiase, Vietnamese of Thaise restaurant. De wortel is multi-inzetbaar, iets waar wij graag gebruik van maken.

Is kurkuma gezond?

Een van de redenen dat kurkuma immense populariteit heeft verworven is dat het een wondermiddel zou zijn dat bijdraagt aan blakende gezondheid. Het bestandsdeel dat de wortel z’n knaloranje kleur geeft heet curcumine, en dit is meteen de werkzame stof. Curcumine is een natuurlijk antioxidant dat ontstekingsremmend werkt en akelige dingen als hartkwalen, alzheimer en depressie zou tegengaan. Klein nadeel is dat je lichaam de stof niet zo snel opneemt dus eens per week een kruidige curry eten zal je leven waarschijnlijk niet met jaren verlengen. Gelukkig is het ook gewoon heel lekker en koken wij kwistig door.

Vers of poeder?

Kurkuma is doorgaans op twee manieren te koop, waarvan de poedervariant het breedst verkrijgbaar is. De gedroogde en gemalen wortel vind je in het specerijenvak van elk supermarkt en de toko. De verse wortel lijkt qua looks nogal op de gemberwortel, hij is alleen iets dunner en van binnen helemaal oranje. Bij verse kurkuamawortel is de smaak frisser en scherper en als een recept hierom vraagt, probeer het dan in huis te halen. De oranje kleur geeft bij de wortel wel nóg meer af dan bij de poedervariant. Of je nou poeder of wortel in huis haalt, doe geen witte kleren aan en was meteen na gebruik je handen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Aan de slag met kurkuma

Heb je je kurkuma, in welke vorm dan ook, weten te bemachtigen? Hup, de keuken in! De verse variant kun je gebruiken zoals gember. Snijd hem in stukken en pureer door een smoothie of maak er thee van. Of rasp het en verwerk het in een curry. Heb je poeder in huis? Dat is heerlijk om gele kurkumarijst mee te maken. Een klassiek Vietnamees gerecht is cha ca la vong, waarbij je vis op smaak brengt met onder andere kurkuma en eet met dunne rijstnoedels en frisse dille. Of voeg het poeder toe aan je Indiase dahl.

Als je poeder gebruikt is het lekker om die eerst een minuutje zacht aan te bakken in olie of boter. Dit geldt voor de meeste specerijen. Hierdoor komen de smaken vrij. Zodra de kurkuma geurig is, is ‘ie klaar. Doe dit niet op te hoog vuur, je wil niet dat de boel aanbrandt. Kurkuma is ook heerlijk om je standaard kippenbouillon wat extra smaak te geven. En voor de zoetekauw doet kurkuma het ook fantastisch in een citroencake.

Welke wijn past goed bij gerechten met kurkuma?

Het ligt er natuurlijk aan wat je erbij eet, maar de smaak van kurkuma gaat heel goed samen met bloemige wijnen. Bij zowel vis- als kipgerechten raden we bijvoorbeeld deze Spaanse witte wijn aan. De frisse en droge rosé komt van Nederlandse bodem en gaat uitstekend bij de meeste kurkumagerechten.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!