Geplaatst op

Servische wijnen: witte wijnen uit een bijzonder wijnland

Servische wijnen: wijnen van de balkan

In bijna elk Europees land wordt wel wijn gemaakt. Ook op de Balkan wordt veel wijn gemaakt én ook gedronken. Eén van de grootste wijnlanden op de Balkan is Servië. Servische wijnen zijn niet erg bekend in Nederland, maar krijgen steeds meer bekendheid. Al in het voormalige Joegoslavië en zelfs in de Middeleeuwen werd er al wijn gemaakt op de Balkan. Wat vroeger vooral voor eigen gebruik Servische wijnen werden gemaakt, is dat tegenwoordig niet meer zo! Slechts een paar procent, waarschijnlijk 5%, wordt geëxporteerd naar het buitenland. De rest van de Servische wijn wordt vooral binnen Servië gedronken.

De geschiedenis van Servische wijnen

Al lang wordt er in Servië wijn gemaakt. Waar vroeger boeren vooral wijn maakten voor eigen gebruik was dat in de tijd van Joegoslavië en Generaal Tito anders. In 1955, in de hoogtijdagen van het voormalige Joegoslavië, waren er 155.000 hectare met wijngaarden aangeplant in de gehele republiek. Het voormalige Joegoslavië bestond uit de landen die tegenwoordig Slovenië, Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro, Kosovo en Servië zijn. In de jaren zeventig werd er 6 miljoen hectoliter wijn gemaakt. Dat is voldoende voor 800.000.000 flessen wijn.

De Servische wijnstreken: 8 verschillende wijngebieden in Servië

In 1970 werden er voor de Joegoslavische deelrepubliek Servië negen verschillende wijnstreken bepaald. Sinds de onafhankelijkheid van Kosovo zijn er acht wijnstreken in Servië. De wijnstreken in Servië zijn: Timok (de grootste en belangrijkste wijnregio), Nisava, West-Morava, Sumadjia, Pocerina, Srem, Banat en Subotica-Horgos. De meeste wijnstreken zijn onderverdeeld in kleine gebieden. Deze deelgebeiden worden vaak op de labels van Servische flessen geschreven als afkomst. In 2018 waren er 20.406 hectare wijngaarden. Dat wordt sinds het uiteenvallen van Joegoslavië minder.

Van welke witte druivensoorten worden de witte wijnen uit Servië gemaakt?

In Servië worden er witte wijnen en rode wijnen gemaakt. De Servische witte wijnen voeren de boventoon met ongeveer 65%, tegenover 35% rode wijnen uit Servië. Het bijzondere aan Servië is dat er veel autochtone druivensoorten worden gebruikt voor het maken van wijn.

Voor Servische witte wijnen worden de smederevka, de krstac, de dinka en de tamjanika gebruikt. De tamjanikadruif lijkt sterk op de muskaatdruif en is hier ook aan verwant, maar heeft wel genetische verschillen. Ook in Servië worden de grote internationale druivensoorten aangeplant. De chardonnay, de sauvignon blanc en de riesling zijn populaire druiven voor witte wijnen uit Servië.

Welke blauwe druivensoorten gebruiken ze voor rode wijnen uit Servië?

Ook voor de rode wijnen gebruiken de Servische wijnboeren hun eigen lokale druivensoorten. De prokupac, de vranac en de krajinsk tamjanika crna worden gebruikt voor het maken van rode wijnen. Deze druivensoorten zijn in Servië en in de omliggende landen te vinden. Ook zijn er in Servië veel wijnen van de merlotdruif te vinden en van de cabernet sauvignon.

Hoe smaken Servische wijnen?

Maar weinig Servische wijnen worden er buiten de regio verkocht. Veel wijn wordt lokaal gedronken en heeft daardoor een andere standaard dan dat we kennen uit andere wijnstreken. De witte wijnen uit Servië komen vrij bloemig over. Zeker de lokale druivensoorten zijn vrij sterk van smaak (vaak mede door het hoge restsuikergehalte). Dat houdt in dat de wijnen goed gekoeld gedronken moeten worden. Overigens is de markt aan het verschuiven en worden er steeds meer droge witte wijnen gemaakt. Zeker van de lokale druivensoorten. De rode wijnen uit Servië zijn eveneens vol van smaak en komen soms ‘ruig’ over, hetgeen de wijnen goed laat passen bij typische boerenmaaltijden die er vaak in Servië geserveerd worden.

Oost-Europese wijnen

Niet alleen in de bekende wijnstreken in Frankrijk, Portugal en Italië maken ze al heel lang wijn. Op heel veel plekken in Oost-Europa zijn ze goed in het maken van wijn. Veel wijnen kennen wij echter niet in Nederland. Landen zoals Moldavië, Hongarije en Slowakije zijn bekwame wijnmakers die fantastische wijnen produceren!

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!