Wijnen uit wijnland Roemenië
Roemenië is een interessant wijnland, inmiddels gemoderniseerd maar ook hier wordt al duidelijk eeuwen wijn gemaakt. Het is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa en heeft een van de grootste druivenproducties van Europa. Roemenië is gelegen in Oost-Europa en grenst met Hongarije, Moldavië, Oekraïne, de Zwarte Zee, Servië en de Donau aan de grens met Bulgarije. Het wordt tijd dat we hier meer van gaan horen.
Het klimaat en terroir van Roemenië
Roemenië is heeft een zeer geschikt terroir voor wijnbouw. Het klimaat en de vruchtbare bodem zijn zeer geschikt voor het groeien van druiven. Het heeft veel Franse invloeden maar is klimatologisch een totaal ander land, toch hebben ze één ding gemeen, ze liggen op dezelfde breedtegraad. Roemenië heeft een landklimaat, met warme zomers en koude winters. Het heeft veel invloed van de rivier de Donau die in het zuiden door de zandvlakte stroomt. Maar ook de Zwarte zee en het gebergte hebben veel invloed op de wijngaarden. De bodem bestaat uit chernozem ook wel zwarte aarde dat zich ontwikkelt in löss en een zeer vruchtbare grond oplevert.
Geschiedenis van Roemeense wijn
Het land kent een lange geschiedenis. Volgens vele verhalen bestaat de Roemeense wijngeschiedenis al ver voor onze jaartelling. In de tijd van de Romeinen was Roemenië al een beroemd gebied voor wijnbouw. In de middeleeuwen kwamen de Saksische volken naar midden Roemenië. Zij namen hun eigen druivenrassen mee.
17e eeuw hoogtepunt van de wijnbouw
Een groot deel van Roemenië maakte deel uit van het Oostenrijkse-Hongaarse Keizerrijk. Daardoor had zelfs de Oostenrijkse Keizer hier zijn eigen wijngaarden. Ook waren de wijnen in kerkelijke kringen erg bekend geworden.
19e eeuw Franse invloeden
In de 19e eeuw waren het vooral de Fransen die invloed hadden op de wijngaarden in Roemenië. De Roemenen hielden nauwe banden met de Franse. De Franse deelde hun geheimen en introduceerde hun wijnstokken in Roemenië. Na de druivenluisplaag in Europa werden de wijnstokken in Roemenië alleen nog maar vervangen door Franse wijnstokken.
Hongaarse invloeden
Een groot deel van Roemenië nu behoorde tot de Eerste Wereldoorlog tot Hongarije. Waaronder de wijngebieden Banat en Maramures. Tot op de dag van vandaag zijn hier nog steeds Hongaren te vinden en Hongaars spreken de inwoners. Ook in de wijn merken we Hongaarse invloeden. De typische Hongaarse druivenrassen furmint en kadarka staan in deze wijngebieden op grote schaal aangeplant.
20e eeuw een achteruitgang wijnbouw
De achteruitgang is te danken aan een het verwaarlozen van de wijngaarden en het te kort aan productiemiddelen. In deze periode werd er veel zoete wijn geproduceerd. Speciaal voor de ‘broeder volkeren’ als Sovjet Unie en Ukraine. Op dat moment ging kwantiteit voor kwaliteit.
1989: begin van grote veranderingen
De val van dictator Ceausescu staat voor het begin van grote veranderingen. De wijngaarden werden weer teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren.
Inmiddels wordt er weer volop geïnvesteerd in de wijnindustrie in Roemenië en kunnen we dit op de dag van vandaag terug proeven in ons glas.
De druivenrassen in Roemenië
Roemenië is qua wijnbouw makkelijk op te delen. Witte wijnen worden voornamelijk in het noorden gemaakt het rode wijnen in het zuiden. Door de Franse invloeden ronde 19e eeuw staan er veel Franse druiven aangeplant. Denk aan de merlot en de cabernet sauvignon. Maar ook druiven als de pinot gris, de aligonté en de welschriesling (in Roemenië: Italian riesling en in Hongarije olaszrizling)
Inheemse druivenrassen voor witte wijn:
- Fetească Regală,
- Fetească Albă
- Şarbă
- Graša de Cotnari
- Furmint
De lokale druivenrassen voor rode wijnen:
- Babeašca Neagra
- Negru de Drăgăşani
- Novac
- Fetească Neagră (zwarte maagd)
- Kadarka
De toekomst van Roemeense wijnen
Er zijn veel verschillende wijnen uit Roemenië te vinden. Zowel internationale als inheemse druiven rassen doen het goed op de wijnmarkt. Het is een wijnland in opkomst waar we nog veel van gaan horen.
Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!