Geplaatst op

Chardonnay: de Franse witte druif uit de Bourgogne

Chardonnay: de bekendste Franse witte druif uit de Bourgogne

Chardonnay is de bekendste witte druif die er is. Ze is echter niet de meest aangeplante witte druif ter wereld, dat is de Spaanse airéndruif. Chardonnay komt van origine uit de Franse wijnstreek de Bourgogne. Ze komt niet enkel voor in de Bourgogne of Frankrijk, overal ter wereld is ze in veel wijnstreken aangeplant. Dit komt omdat de chardonnaydruif een populaire druif is én omdat ze heel productief is. Dat ze zo productief is overal ter wereld komt door het vermogen dat ze heeft om zich overal aan te passen. Bekende wijnen van de chardonnay komen uit de Bourgogne zoals de Chablis, Champagne, Chili en Australië. Samen met de merlot en de sauvignon blanc behoort ze bij de top-3 bekende druivenrassen.

De chardonnaydruif kan goed tegen lage én hoge temperaturen. Hierdoor kan ze zich makkelijk op heel veel wijngaarden in de wereld aanpassen. Daarnaast is het een druif die sneller rijpt dan andere witte druiven. Hierdoor kan de oogst eerder beginnen en is de wijn ook eerder klaar is om te drinken. Wijn van de chardonnay komt vaak op drie verschillende manieren voor: witte wijn zonder houtrijping, witte wijn met houtrijping en als mousserende wijn. Een bekende mousserende wijn die gemaakt wordt van de chardonnay is de Franse bubbelwijn Champagne. Veel wijnen van de chardonnay zijn monocépages, wijnen die gemaakt worden van maar één druivensoort. Champagne wordt vaak wel geblend, bijvoorbeeld met de pinot blanc. Dit is een druivensoort die genetisch veel overeenkomsten heeft met de chardonnay.

De smaak van wijn van de chardonnaydruif: boter, bloemen en fruit

De meeste wijnen van de chardonnay die verkocht worden in Nederland zijn witte wijnen zonder houtrijping. Een veelgenoemde smaak die in wijnen van de chardonnaydruif zit is boter. Boter en wijn klinkt als een opmerkelijke combinatie. De smaak boter is het vette en aromatische karakter dat sommige wijnen van chardonnay in zich hebben. De smaken in deze wijnen zijn te onderscheiden in twee smaakgroepen: bloemig en fruitig. De fruitige tonen in wijn van de chardonnay zijn: ananas, appel, mango en peer.

De fruitige tonen zorgen voor een licht aromatische en daardoor ‘volle’ wijn. Een volle wijn is een wijn met veel geur én smaak. De bloemen in de wijn zorgen ook voor een volle wijn. In veel chardonnay wijnen zitten aroma’s van bloemen zoals rozen en boterbloemen. De bloemen worden niet in de wijn gelegd, maar de smaken in de wijn ontwikkelen zich zo dat het sterk overeenkomt met de aroma van bloemen die in bloei staan. De chardonnay is anders dan de bekende witte wijnen van de sauvignon blanc. Deze wijnen hebben meer smaken zoals de citrusvruchten citroen en limoen in zich en hebben daardoor zuurdere tonen dan wijn van de chardonnay.

De smaak van Champagne gemaakt van de chardonnay

De wijnstreek waar de chardonnaydruif groeit is bepalend voor hoe de wijn uiteindelijk smaakt. Wijnen uit de Nieuwe Wijnwereld. Landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië hebben over het algemeen hun wijngaarden in warmere wijnstreken liggen dan wijngaarden in de Oude Wereld. Een groot verschil tussen twee wijnstreken in de Oude Wijnwereld waar de chardonnaydruif is aangeplant zijn de wijnstreken Champagne en Bourgogne. In Champagne bestaan de gronden meer uit kalksteek dan in de Bourgogne. Hier zijn de wijnranken vaker op zand zijn aangeplant.  De smaak van mousserende wijn van de chardonnay zoals Champagne is anders. De kalkstenen gronden zorgen voor meer ingetogen smaken. De smaken zijn minder aanwezig dan wanneer de druiven groeien op zandgronden.

De smaak van houtgerijpte chardonnay wijnen

Houtgerijpte wijnen die gemaakt worden van de chardonnaydruif hebben meer kruidige smaken. Die smaken komen in de wijn door de houtvaten die gebruikt worden voor het maken van de wijn. De houten vaten zorgen voor smaken zoals vanille, karamel en soms in de verte een toon van zoethout. De sterke tonen van deze smaken worden versterkt wanneer de houten vaten getoast zijn, gebrand. Dit licht verbrande binnenkanten van de wijnvaten zorgen voor een sterkere en complexere smaak in de wijn. In de Franse wijnstreek de Bourgogne gebruiken ze vaker voor wijnen van de chardonnaydruif wijnvaten. Buiten deze Franse wijnstreek zijn er maar weinig wijnstreken waar de houten wijnvaten vaak worden gebruikt voor de chardonnay. De meeste wijnen van de chardonnay krijgen geen houtlagering. De houtlagering zorgt er voor dat de wijnen pas later op dronk zijn en ook langer bewaard kunnen worden.

Wijn & Spijs met wijn van de chardonnay: de wereldse keuken

De chardonnay is een druivensoort die in veel wijnstreken in de wereld te vinden is. Elke wijnstreek heeft haar eigen  wijnstijl en daardoor zijn er ook heel veel verschillende gerechten mogelijk die passen bij de wijnen van de chardonnay. De boter, het fruit en de bloemen die in de wijn kunnen zitten passen bij veel verschillende soorten gerechten. Juist omdat elke keuken in de wereld anders is door de kruiden en de ingrediënten past de chardonnay bij veel diverse gerechten. Champagne uit Frankrijk die gemaakt is van de chardonnay past goed bij zeevruchten.

Wijn & spijs met Champagne van de chardonnaydruif

Zeker met oesters is Champagne een gouden combinatie en een afrodisiacum, eten waardoor je libido stijgt. Andere zeevruchten en gerechten waarin zeevruchten zitten passen goed bij Champagne. Dat zeevruchten en Champagne goed met elkaar samengaan komt door de bodem in Champagne. Miljoenen jaren geleden lag er op de plek waar nu de bekende Franse wijnstreek ligt een grote zee. Fossielen van zeedieren vormden de basis voor de grond en de sporen zitten nog steeds in de bodem. De fossielen van vissen en andere zeedieren zorgen voor een bepaalde ziltige smaak in de druiven waar de wijn van wordt gemaakt.

Houtgerijpte chardonnay heeft meer de tonen van boter en van kruiden dan wijn die niet in wijnvaten heeft gerijpt. Houtgerijpte chardonnay wijnen kunnen wat meer uitgesproken smaken hebben, zoals stevigere visgerechten. Maar ook gevogelte zoals kip en verschillende soorten charcuterie passen goed bij een houtgerijpte chardonnay. Een stevige winterse risotto of ovenschoten met groente past goed bij wijn van de chardonnaydruif. Kaas en wijn is altijd een gouden combinatie die goed samengaat. Kazen die passen bij houtgerijpte chardonnay zijn de stevige en kazen met sterke geuren.

Wijnen van de chardonnaydruif die geen houtrijping hebben gehad zijn lichter en frisser van smaak. Deze wijnen passen beter bij mildere en elegantere gerechten. Gerechten die goed passen bij deze wijnen zijn bijvoorbeeld gerechten met zeevruchten en lichte pastagerechten. Gestoomde groente met een stuk kabeljauw is een goede combinatie voor bij een frisse wijn gemaakt van de chardonnay.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen witte wijn?