Weingut Mertz | Rheinhessen, Duitsland

Sina Mertz

Sina Mertz (1990) nam in 2016 het wijnhuis van haar vader over. De familie woont al generaties in het Duitse Eckelsheim (Kreis Alzey, Rheinhessen).

Sina studeerde oenologie aan de Hochschule van Neustadt an der Weinstrasse. Ze liep vrijwillige stages in Chile en Californië (bij Kendall-Jackson). De bodem in Eckelsheim is uniek. Porfiergesteente vol met fossielen van zeevruchten.

Château Hostens~Picant | Sainte-Foy Côtes de Bordeaux, Frankrijk

Valentine & Charlotte Picant

Yves (de vader van Valentine en Charlotte) kocht het huis en de grond in 1986 als buitenhuis. Hij zag potentie in de regio en de bodem en wilde zo het nieuwe gezicht van Bordeaux laten zien. Modern, dynamisch en toegankelijk werden de speerpunten. Gastronomische wijnen met oog voor duurzaamheid bracht ze naar hun succes.

Champagne Baillette Prudhomme
Champagne Baillette-Prudhomme | Motagne de Reims, Champagne, Frankrijk

Laureen Baillette

Laureen (1984) heeft op 20-jarige het wijnhuis van haar vader overgenomen toen hij plotseling overleed. Samen met hulp van anderen heeft ze het huis voortgezet. Al 5 generaties is het huis in handen van de familie. 
Vinhos Teoria | Cima Corgo, Douro, Portugal

António & Rosa Dinis


Rosa en António (1974) zijn op de plek van Rosa’s familie verdergegaan met hun wijngaard nadat António jarenlang wijnmaker is geweest voor andere wijngaarden en laborant bij het Instituut voor Vinho Verde (CVRVV). Op hun wijngaard van 6 hectare maken ze klassieke wijnen zoals ze voorkomen in de Douro. Naast wijnmaker voor zichzelf is António freelancer voor andere wijngaarden en beheert Rosa de B&B.
Vinhos Teoria douro Cima Corgo
Bodega Fran Corres | Rioja Alavesa, Rioja, Spanje

Francisco Corres

De wijngaarden stammen uit 1881 en sinds 1940 maakt de opa van Fran zelf de wijnen. In 1991 werd de huidige wijnmakerij gebouwd. Samen met zijn vrouw Julia María maken ze sinds 2007 de wijnen en vanaf 2013 volledig in zijn eigen stijl. Op 40 hectaren groeien 7 verschillende druivensoorten, vooral tempranillo en tempranillo blanco. 

Ampelones Markou (Αμπελώνες Μάρκου) | Attica, Griekenland

Vasilis & Maria Markou

Wijnhuis Markou (Αμπελώνες Μάρκου) ligt in de Griekse wijnstreek Attica die bij Athene ligt. Wijnmaker Vasilis runt het biologische familiebedrijf samen met zijn zus Maria. Samen vormen ze de vierde generatie van het bedrijf. Ze werken voornamelijk met inheemse druivensoorten. Hun opa Spyros begon met het maken van Retsina van een kleine wijngaard. Vasilis en Maria zijn een nieuwe weg ingeslagen met hun wijnen: nieuwe en moderne labels, een moderne stijl wijnen. Ze maken zo’n 180.000 flessen op 50 hectaren. 

Fondo dei Barbera | Faro DOC, Sicilië, Italië

Miriam Schillaci

Faro is één van de kleinste wijngebieden van Italië met slechts 17 hectare. 0.75 hectare is van Fondo dei Barbera waar Gabriele wijnmaker is. Sinds 1961 is het in handen van de familie en in 2008 maakten ze hun eerste wijn. Gemiddeld maken ze eens in de drie jaar een wijn van superieure kwaliteit. Hun productie ligt rond de 3.000 flessen. 

Vigna Nica | Mamertino, Sicilië, Italië

Maria Genovese

Maria heeft een aantal jaar geleden wijngaarden aangeschaft om haar eigen Mamertino wijnen te maken. In Mamertino DOC bevinden zich maar een paar wijngaarden, maar met haar kleine productie heeft ze Mamertino goed op de kaart gezet. Haar wijnmakerij in Barcellona ligt midden in het centrum. De wijngaarden liggen op de glooiende hellingen van de Etna die ten noorden van de vulkaan richting zee gaan.

Adega de Sabrosa | Cima Corgo, Douro, Portugal

Celeste Marques 

De cooperatie van Sabrosa bestaat sinds 1958. Het huis is opgericht doordat (vooral vrouwelijke boeren) een slechter tarief kregen voor hun druiven. Om het geld in de regio te houden is Sabrosa zelf de coöperatie begonnen. Hiermee produceren zij officieel Douroport, omdat de port ook in de regio zelf gemaakt wordt.
Altijd zijn de wijnen gemaakt door een vrouw. Ruim 600 boeren leveren druiven aan de coöperatie.
Casa da Tojeira | Basto, Vinho Verde, Portugal

Nuno Grosso & Felipe Ribeiro

Casa da Tojeira heeft een bijzonder plekje: het is namelijk ons eerste wijnhuis! We begonnen ooit met de Mafesousa, maar tegenwoordig importeren we al hun wijnen.

Het is een prachtig 17e-eeuws landhuis, gelegen in het adembenemende Peneda-Gerês National Park. Sinds de oprichting van het huis is er al druiventeelt voor de productie van heerlijke wijnen. Tegenwoordig richt Casa da Tojeira zich op de productie van exclusieve Vinho Verdes, waaronder een heerlijke houtgerijpte witte vinho verde en verleidelijke rode varianten. Het huis fungeert ook als een pittoreske evenementenlocatie en boutiquehotel. Vinho Verde staat bekend als lichte witte wijn. Echter was 50% van de Vinho Verdes tot 1960 en bijna alle Vinho Verdes van vóór 1930 rood. Witte wijnen werden langzaam populairder én konden ook makkelijker met RVS-vaten gemaakt worden. 
Henri Champliau | Mercury, Bourgogne, Frankrijk

Alexandre Graffard

Na een carrière als wijnhandelaar en maker is Alexandre voor zichzelf begonnen. Hij wilde op een innovatieve manier crémants maken. Onder meer door de tanks horizontaal te maken kan hij een betere bubbels creëren in de wijn. Een deel van de druiven verbouwd hij zelf, maar hij koopt ook een deel van boeren uit de omgeving. De wijn is vernoemd naar het beste rijpaard dat zijn opa (Henri Champliau) heeft gehad, Petrone uit 1968.
Barone Beneventano | Etna, Sicilië, Italië

Pierluca Beneventano della Corte

Pierluca heeft een lange tijd gewerkt als internationale wijnhandelaar. In 2013 is hij teruggegaan naar Sicilië om zijn vader te helpen op zijn wijngaard. Hier maakt hij nu op kleine schaal (5.000 flessen per jaar) wijn. De bodem van de Etna is vulkanisch. Dit geeft in combinatie met de zeelucht een uniek terroir aan de wijn. 

Tenuta Santa Cecilia | Nicoletta Madrigali | Bologna, Emilia-Romagna

De kleine wijngaarden van Nicoletta en haar dochters liggen ten zuidoosten van Bologna. Naast de wijn produceren ze ook fruit en honing. De bodem bestaat uit graniet dat ooit voor de torens in de stad Bologna is gebruikt. Sinds Nicoletta aan het roer staat worden de wijnen volledig biologisch gemaakt.

Maison Gerard Boyer | Meursault, Bourgogne, Frankrijk

Jean Boyer

Maison Gérard Boyer is een wijngoed van 7 hectaren, voornamelijk gelegen in de Côte de Beaune; in Meursault, Auxey-Duresses, Chorey-les-Beaune, Savigny-lès-Beaune en Gevrey-Chambertin. Dit doen ze met groot respect voor de natuur en de omstandigheden.

Al vijf generaties werkt de familie van Jean er en altijd zijn ze bezig om het wijngoed te verbeteren. Gérard Boyer nam het roer over in de jaren ’80. Als gediplomeerd oenoloog van de universiteit van Dijon, moderniseerde hij de productieapparatuur, ontwikkelde een netwerk van klanten en verwierf nieuwe appellations. Vijf jaar geleden droeg hij het stokje over aan zijn zoon Jean, die de activiteit voortzet met het enige doel om kwaliteitswijnen te produceren.

Domainde de Maouries | Madiran, Saint Mont & Côtes de Gascogne, Sud Ouest, Frankrijk

Claire Dufau

Domaine Drussé | Saint Nicolas de Bourgueil, Loire, Frankrijk

David Drussé

David en Nathalie hebben samen een klein wijnhuis in Saint Nicolas de Bourgueil. Eén van de weinige wijnstreken in de Loire waar rode wijnen van de cabernet franc worden gemaakt. Ze werken volledig biologisch. Vlak na de eeuwwisseling zijn ze met slechts 1.8 hectaren begonnen, nu hebben ze ruim 11 hectaren en maakt David ook wijnen voor andere producenten.