Geplaatst op

Oost-Europa: bakermat voor spannende wijnen!

Wijn uit Oost-Europa

Heb je ooit wijn uit Oost-Europa gedronken? Europa is van oudsher het gebied waar veel wijn wordt gemaakt, maar daarbij kijken we vooral naar de klassieke wijngebieden in Italië, Frankrijk en Duitsland. Maar juist in landen in Oost-Europa wordt ook al lang (soms langer dan in West-Europa) wijn gemaakt. Veel wijnstreken in Oost-Europa liggen namelijk op dezelfde hoogte als belangrijke wijngaarden in de oude landen. Wijn uit Oost-Europa is dus helemaal niet raar! 

Alle landen in het oosten hebben onder de invloedssfeer van het communisme geleefd. Dat heeft ervoor gezorgd dat er in de periode van grofweg 1945 tot 1990 de productie van wijn door de staat werd geregeld op staatsboerderijen. Zij legde de focus op een grote kwantiteit in plaats van kwaliteit.

Veel wijnstreken en landen in Oost-Europa hebben hun eigen druivensoorten. Dit komt doordat er al eeuwen aan wijn wordt gemaakt. Lees hier meer over de geschiedenis van wijn én hier meer over onbekende druivensoorten.

Hongaarse wijnen

Hongaarse wijnen zijn unieke wijnen. De wijnen worden gemaakt van autochtone druivenrassen zoals de furmint, de olazriesling (welschriesling) en de kékfrankos (blaufränkisch). De druivensoorten die in Hongarije zijn aangeplant komen ook veel voor in Oostenrijk. Met name het wijngebied Tokaj is erg interessant, er komen geweldige dessertwijnen vandaan. Ook de vulkanische gronden rondom het meer van Balaton geven wijnen unieke smaken. 

Slowaakse wijnen

Wijn uit Slowakije is erg onbekend. Het land is geen grote internationale speler in de wijnwereld, maar ze maken vooral wijn die binnenlands wordt gedronken. De meeste wijnbouw is in het westen van het land, maar ook de beroemde wijnstreek Tokaj ligt voor een gedeelte in Slowakije door het veranderen van de grens na de Eerste Wereldoorlog.

Sloveense wijnen

Slovenië is een land met bijzondere wijnen. Ze maken er namelijk orange wijnen. Dit zijn unieke amberkleurige wijnen die gemaakt worden van witte druiven op de manier waarop ze rode wijn maken. De zuidkant van de Alpen worden goed benut voor het maken van wijn.

Wijnen uit Kazachstan

De bodem van Kazachstan is één van de meest vruchtbare grondsoorten. Sinds de onafhankelijkheid van Kazachstan maken ze er weer prijswinnende wijnen. In Kazachstan maken ze vooral wijn van de internationaal bekende druivensoorten en de rkatsiteli en de saperavi.

Wijn uit Servië

Ook in het land Servië op de Balkan wordt veel wijn geproduceerd. Slechts 5% van de wijn wordt geëxporteerd. Servische wijnen zijn vooral witte wijnen van de de smederevka, de krstac, de dinka en de tamjanika.

Russische wijnen

De wijnen uit Rusland staan niet erg positief bekend. Nog steeds wordt hier vooral bulkwijn gemaakt waarbij men minder op de kwaliteit let. Maar er komen een paar hele interessante wijnen vandaan. Met name in het zuiden van Rusland, rond Sochji, wordt veel wijn geproduceerd.

Moldavische wijnen

Wijn uit Moldavië, je ziet het in Nederland niet veel en dat is zonde. Moldavië is absoluut geen nieuwe wereld kwa wijngebied, zelfs niet naast Frankrijk. Ook is het geen klein wijnland! Ze hebben in hier namelijk meer wijnstokken per hoofd van de bevolking dan waar ook ter wereld. Ondanks dat Moldavië kleiner is dan Nederland staat Moldavië met 112.000 hectare aan wijngaarden, wat goed is voor een kwart van de inkomsten van vreemde valuta, toch in de top 20 meest producerende wijnlanden ter wereld. Daarnaast heeft Moldavië de grootste wijnkelder ter wereld. De wijnkelder van Milestii Mici is namelijk 55 km lang.

Tsjechische wijnen

Wijnen uit Bulgarije

Ook Bulgarije is een van de oudste landen ter wereld. Een land vol met geschiedenis en lekkere wijnen. Tegenwoordig vind je hier zo’n 100.000 hectare aan wijngaarden. De prijs-kwaliteit van de Bulgaarse wijnen zijn fantastisch en daarom zeker het proberen waard. De mavruddruif is een van de bekendste Bulgaarse druiven, een kruidige volle wijn, echte en aanrader. 

Roemeense wijn

Roemenië is een interessant wijnland, inmiddels gemoderniseerd maar ook hier wordt al duidelijk eeuwen wijngemaakt. Het is het grootste wijnland van Zuidoost-Europa en heeft een van de grootste druivenproducties van Europa. Roemenië is gelegen in Zuid-oost Europa en grenst met Hongarije, Moldavië, Oekraïne, de Zwarte Zee, voormalig Joegoslavië en de Donau aan de grens met Bulgarije. Het wordt tijd dat we hier meer van gaan horen.

Georgische wijnen

Georgië claimt het oudste wijnland ter wereld te zijn! En daar mogen ze best trots op zijn. Het land is twee keer zo groot als Nederland en telt ongeveer 540 verschillende soorten druivenrassen. Genoeg om te proeven dus!

Wijn uit Armenië

Armenië is misschien wel één van de belangrijkste wijnlanden, in het land is wijn namelijk ontstaan! Al meer dan 8000 jaar geleden is er wijn gemaakt.

Wil je nog meer weten over wijn uit Oost-Europa of juist meer wijnen ontdekken? Volg ons op Instagram en zie alles over verschillende wijnen, onze wijnboeren en wat je erbij kunt eten!