Geplaatst op

7 x Wijn & spijs: De Libanese keuken met wijn

Wijn & spijs: De Libanese keuken met wijn

De Libanese keuken is al een tijdje hot. Deze keuken is ideaal om te combineren met wijn, zowel met Europese wijnen als met Libanese wijnen.  De Libanese keuken kent namelijk veel variërende gerechten en een mezze tafel is de nieuwe tapas tafel maar dan met Midden-Oosterse tapas. Veel voor komende ingrediënten in de Libanese keuken zijn za’atar, granaatappel, geitenkaas en kikkererwten. Maar ook de Hummus en falafel zijn zeer bekend in de Libanese keuken.

De Libanese keuken heeft ook wel wat weg van een verfijnde Arabische keuken, met veel invloeden van de Perzische, Koerdische en Armeense keuken. Ook wel allemaal bekend van heel veel kruiden. Heerlijk maar blijf proeven en neem vooral de tijd voor dit soort gerechten.

Gerechten uit de Libanese keuken:

Mezze gemaakt van Halloumi met dadels en za’atar

Halloumi is een grillkaas gemaakt van geit, heerlijk om in de oven te doen met verschillende kruiden. Een ideaal recept is: Halloumi met dadels en za’atar, voor dit recept verwarm je de oven voor op 200 graden en scheur je een pitabroodjes aan stukken, verdeel deze samen met de kaas en handvol met dadels over de bakplaat. Besprenkel dit met olie en strooi vervolgens za’atar over de bakplaat. Zet het mengsel voor 15 minuten in de oven tot dat het goudbruin is. Het lekkerste warm gegeten!
Dit gerecht heeft zoet en zout dit vraagt om een fruitige wijn die hier tegen op kan. Denk aan een rode volle wijn uit Libanon of een wijn die daar wat van weg heeft als een Portugese wijn uit de Douro. Een witte wijn mag ook zeker vol zijn van smaak. Een witte Spaanse als de Autor of een hout gelagerde witte kunnen goed samen.

Zomerse Taboulé

Taboulé bestaat voornamelijk uit bulgur, tomaten, munt, peterselie en ui. Hier zijn natuurlijk veel varianten op de te bekenden. Zoals een Taboulé met rode biet. Heerlijk met een licht rode natuurwijn.

Maar ook een zomerse variant doet het erg goed, bijvoorbeeld met zomers fruit als granaatappel of nectarines, zelfs lekker even gegrild. Voeg daarbij nog stukjes feta en een handje gegrilde amandelen toe en je hebt een perfecte zomerse salade. Bij de zomerse variant past een witte wijn beter, vooral wanneer wit fruit wordt gebruikt. Frisse wijnen als viognier of Spaanse witte als de Colleita zouden goed gaan bij deze salade.

Fattoush

Fattoush is een typische midden-oosterse salade die je daar veel tegen komt. Iedereen geeft zijn eigen draai aan deze salade maar het belangrijkste in deze salade is de chips gemaakt van pitabroodjes. De broodjes snij je in stukken en frituur je licht in een koekenpan met wat olie, heerlijk knapperend bij je salade. Daarnaast zijn er een aantal basis ingrediënten van komkommer, tomaat en ui en smaakmakers als munt, peterselie, sumak en citroensap. Voeg daarbij nog groentes als radijs en sla en je hebt een heerlijke salade.
Het knisperende en het vettige van de pitabroodjes vraagt om een wijn met wat pit. Denk aan een volle witte uit Spanje maar niet te vol.

Baba ganoush: een dip van geroosterde aubergines

Aubergine mag niet ontbreken op een Libanese tafel. Het is een ideale groente om als vlees vervanger te gebruiken.  Baba ganoush kan je op vele varianten maken, zelfs vinden wij het hem het lekkerst met iets meer pit van knoflook en grookte paprikapoeder. Ideaal te gebruiken bij de lunch maar ook op de borrelplank om een Midden-Oosters sfeertje aan de borrelplank te geven. Deze rokerige dip vraagt om een wijn die op hout heeft gerijpt zoals een reserva uit Portugal. 

Labne: Uigelekte yohurt (hangop)

Labne kan je op verschillende manieren maken en is leuk voor op de mezze tafel. Dit recept vraagt wat wachttijd, hoe dikker de yoghurt hoe sneller het klaar is. Heerlijk recept is om Labne te maken met pistachenoten, granaatappel en kruiden als oregano. Bij dit gerecht past een frisse wijn. De zuren van de yoghurt roepen om een frisse vergelijkbare wijn. Een sauvignon uit de Loire of een Vinho Verde uit Portugal zouden het goed doen.

Broodje Falafel met taboulé

Falafel de kikkererwtenballetjes zijn ideaal om zelf te maken maar ook worden ze kant en klaar steeds lekkerder. Falafel alleen is een beetje saai maar wat dacht je van een broodje falafel met taboulé. Maak een lekkere salade naar wens en vul de pitabroodjes met falafel en salade. Heerlijk glaasje wijn erbij. Denk bij de wijn wel aan de ingeredienten van de taboulé, veel kruiden gaan goed met fruitige wijnen uit Spanje en Portugal. Maar ook lichte rode wijnen passen goed bij taboulé en falafel. Voor lichte rode wijnen denk aan wijnen van de mencia druif of négrette. 

Hummus

Hummus mag in dit rijtje niet ontbreken en vooral niet op de mezze tafel. Wist je dat hummus onwijs makkelijk thuis maakt is. Hummus maken in 3 stappen:  Neem kikkererwten uit een pot met vocht, doe deze in de blender en voeg een klein beetje vocht van de pot toe. Voeg daar 1 teenn knoflook, 2 tl komijn, een scheutje citroensap en 2 tl tahini aan toe en mix het samen. Voeg wat olie toe en je hebt een heerlijke basis hummus. Stap 3: voeg kruiden naar wens toe om de hummus op smaak te maken.

Tip: een pittige hummus met een chilipeper en gerookte paprikapoeder. Dit samen met een fruitige witte of rosé uit Libanon of Frankrijk en je hebt een heerlijke combinatie

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Wil je kleine flessen wijn kopen?