Geplaatst op

Wijn & spijs met vin naturel: Château Terre Fauve

Wijn & spijs met natuurwijn: Château Terre Fauve

Natuurwijn is wijn gemaakt van gefermenteerde druiven waar niks aan toegevoegd is en niks uitgehaald is. 

Echt iets wat een wijnliefhebber geprobeerd moet hebben. We noemen het ook wel wijn drinken voor gevorderden, dat wil niet zeggen dat mensen die al heel lang wijn drinken ook daadwerkelijk van natuur wijnen houden. Het is namelijk lastig om over te stappen van conventionele wijnen naar natuurwijn. Natuurwijnen zijn anders dan je gewend bent bij wijn. Natuurwijnen hebben een andere smaak dan normale wijn en vin naturels ontwikkelen ook nog als de fles geopend is. De meeste natuurwijnen worden namelijk lekkerder met het uur. Daarbij is een natuurwijn beter te begrijpen als je er iets bij eet. Een natuurwijn kan namelijk nogal wild over komen voor een gewone borrelwijn.  

In Nederland zie je het enthousiasme voor natuurwijnen groeien, bij steeds meer restaurants verschijnt het op de menukaart. Het is een aantal jaar geleden komen overwaaien uit de Scandinavische keuken, veel jonge Nederlandse chefs en sommeliers zijn hierdoor geïnspireerd en erg enthousiast geworden om natuur wijnen te gebruiken op hun menu kaart. Er zijn veel soorten natuurwijnen: van klassieke wijnen, autochtone druivensoorten in bekende gebieden of totaal onbekende druiven. 

Qua wijn & spijs is het daarom moeilijk om een echte basis regel te stellen behalve: dat het eten net zo natuurlijk moet zijn als de wijn, een echte natuurlijke combinatie. Veel chefs ervaren dat gerechten met groenten en kruiden goed samengaan met de ruwe, rauwe, stoere, wilde, bittere en aromatische natuur wijnen. 

Negretté en Rode Tabouleh

 Rode biet is een van de groente die goed gaat met natuurwijnen. Wild van smaak maar toch ook iets licht zoetig waardoor ze niet botsen. Rode tabouleh is een salade die je veel ziet bij Israëlische mezze. 

 • 2 grote rode bieten
 • 125 gram bulgur 
 • 1 rode peper
 • 2 bosui
 • 1 bos peterselie
 • ½ bos munt
 • 100 gram feta
 • 50 gram walnoten
 • 1 citroen (sap)
 • Extra vergine olie 

Dit gerecht kan je warm of koud eten maar ook variëren.

 1. Snijd de bieten in blokjes en breng deze als eerst in water aan de kook, ca. 20 minuten totdat ze gaar zijn. (Voor gekookte bieten hoeven minder lang). Het water waar de bieten in zat zeef je en vang je op in een andere pan. Dit “bietenwater” gebruik je om de bulgur in te bereiden. 30-40 minuten laten wellen of iets minder lang op laag vuur. Laat de bulgur uitlekken als hij zacht is, maar nog wel een lekkere bite heeft. 
 2. Snijd de rode peper en lente-ui in ringen. Snijd de kruiden fijn, niet te fijn want dan verliest de kruiden zijn sappen en smaken. Kruimel de feta en hak de walnoten en bieten in grove stukken. 
 3. Meng de ingrediënten en breng de salade op smaak met het sap van de citroen, olijfolie, peper en zout. Schep de ingrediënten nog even door elkaar en klaar om te serveren. 

Heb je zin in iets anders? Probeer bijvoorbeeld één van deze gerechten voor de natuurwijn Chats van Château Terre Fauve.

 • Charcuterie van Jamón Ibérico de Bellota (patta negra) ook wel bekend van de varkens die voornamelijk eikeltjes eten. 
 • Kip in Champignonsaus.
 • Rilettes van eend. 
 • Salade met radijs en andere peperige bladgroente als rucola.