Geplaatst op

Parel van Oostenrijk & Hongarije: welschriesling en olaszrizling druif

Wijn van de druivenras welschriesling & olaszrizling

Olaszrizling weer een druivenras die onder veel namen bekendstaat. De olaszrizling druif is niet zoals de naam doet denken familie van de Duitse riesling. De olaszrizling druif is de Hongaarse variantie maar staat misschien beter bekend onder de Oostenrijkse naam welschriesling.

Waar groeit de olaszrizling & welschriesling?

De druif staat bekend onder vele namen. In Hongarije onder de naam Olaszrizling, in Oostenrijk onder de naam welschriesling, in Italië en Roemenië heeft de druif de naam Italian Riesling, in Slovenië Laški Rizling en in Kroatië heeft de naam niks met riesling te maken daar heeft ze namelijk de naam Graševina.


Het is logisch dat er door al deze namen veel verwarring met de rieslingdruif is ontstaan, echter is zij niet verwant aan de Duitse Rijn riesling. De Hongaren hebben zelfs geprobeerd de naam van de druif te veranderen echter is dit nooit aangeslagen.

De druif wordt voornamelijk verbouwt in Hongarije. Overal vinden we de druif behalve in de Tokaj. We vinden in Hongarije circa 5000 hectare van deze druif. Je ziet de wijn vaak in locale bars en restaurants. Echter wordt de wijn vaak wel als bulk wijn en in kruiken (folyó) verkocht. Ook zie je dat deze wijn vaak voor wijncocktails wordt gebruikt in Hongarije, de wijnspritzer fröccs.

Hoe smaakt de welschriesling?

Met olaszrizling wijnen kan je alle kanten op. De druif is bekend van droge witte wijnen, mousserende wijnen maar ook kan je er zoete wijn mee maken. In een blend staat ze er om bekend om extra frisheid toe te voegen.

In Oostenrijk groeit ze veel rondom de Neusiedlersee en staat ze bekend frisse wijn maar ook in blends is ze erbij. Ze wordt vaak gezien in blends met chardonnay om extra frisheid toe te brengen aan de blend.

In Hongarije staat ze bekend om haar bulkwijnen maar inmiddels worden de boeren steeds serieuzer met de druif en kunnen ze er ook veel meer mee. De smaken die de wijn mee brengt zijn citroen, appel, amandel en bloemige tonen. Sommige boeren maken zelfs typische terroirwijnen met de olaszrizlingdruif, zoals het wijnhuis St. Donat. Terroirwijnen gemaakt van de olaszrizlingdruif hebben aroma tonen van minerale, steenachtige smaken, walnoot en amandel en soms smaken van rijpere fruitsoorten als perzik, mandarijn en zelfs een vleugje rabarber.

De botrytisch wijnen (zoete wijnen) gemaakt van de olaszrizlingdruif, vertonen smaken van honing, karamel, marsepein, vanille en kunnen nog meer smaken ontwikkelen naar maten ze ouder worden.

De olaszrizlingdruif in mousserende wijnen zorgt voor een extra frisse bubbel wijn. De druif geeft veel zuren aan de wijn en frisse smaken als citrus. Naast gewone bubbels op de traditionele manier wordt er ook een pet nat bubbel gemaakt van de olaszrizlingdruif. Een natuurlijke bubbel waar bij de bubbel ontstaan in de fles zonder extra gist toe te voegen. Op deze manier kan er ook net als in champagne een stevig 5bar bubbel ontstaan.

Wil je ook een wijn met olaszrizling proeven? Hou onze Instagram in de gaten voor een update over de natuurlijke 5bar bubbel.