Geplaatst op

7x wijncocktails die ideaal zijn voor in de lente en zomer 

Wijncocktail ginger riesling citroen houten tafel

De ideale winecocktails voor de lente & zomer van 2021

Naast de Piña Colada, de Caipirinha en de Scroppino bestaan er ook wijncocktails! Cocktails die gemaakt worden door wijn met kruiden, sterke drank of frisdrank te combineren tot een lekkere winecocktail. Ook bestaan er cocktails die zonder sterke drank worden gemaakt maar alleen met wijn. Wijncocktails worden steeds populairder en bekender. Terecht, want het zijn heerlijke dorstlessende drankjes met minder alcohol dan in een glas wijn of in een normale cocktail. Wijncocktails kunnen zowel van rode wijn, witte wijn als rosé worden gemaakt. Voor elke wijnsoort staan in dit wijnblog een aantal toepasselijke wijncocktails die gemakkelijk gemaakt kunnen worden.

Witte wijncocktails:

Mimosa Verde

De mimosa is een bekende. Sinasappelsap gecombineerd met een mousserende wijn zorgt voor een licht alcoholische cocktail die perfect gedronken kan worden bij een brunch of een romantisch ontbijt. De mimosa wordt altijd met een mousserende wijn gemaakt. Bijvoorbeeld met champagne, cava of prosecco. Een goede vinho verde biedt ook uitkomst, sommige vinho verdes zijn namelijk licht mousserend en zijn daardoor uitstekend om samen met sinaasappelsap te mixen tot een mimosa. Het beste serveer je de Mimosa Verde in een champagneglas dat vooraf een halfuur in de vriezer heeft gestaan.

Ingrediënten voor de Mimosa Verde, voor een karaf: 375ml vinho verde zoals de Mafesousa, 375ml sinaasappelsap en een paar muntblaadjes.

Ingrediënten voor twee glazen Mimosa Verde: 50ml vinho verde zoals de Mafesousa, 50ml sinaasappelsap en twee muntblaadjes.

Hoe maak je de Mimosa Verde klaar?

Doe de wijn en het sinaasappelsap bij elkaar samen met de blaadjes munt. Roer alles goed en serveer ze in de koude champagneglazen.

Basil Blanc: frisse wijncocktail met basilicum

De Basil Blanc is een wijncocktail die gemaakt wordt van een droge witte wijn gemixt met 7 up of andere citroenlimonade, ijs en basilicum. De basilicum zorgt ervoor dat de drank een extra dimensie krijgt en daardoor meer kracht heeft wanneer je hem drinkt. Drink deze Basil Blanc ijskoud op een zomerse middag op het terras in je tuin of op je balkon. De Basil Blanc serveer je in longdrinkglazen.

Ingrediënten voor een karaf Basil Blanc: 375ml droge witte wijn zoals bijvoorbeeld onze Colleita, 275ml 7 Up Lemon, 1 citroen in plakjes, 1 limoen in plakjes, 10 gram basilicum (een flinke hand) en een hand vol ijsklontjes.

Ingrediënten voor een glas Basil Blanc: 75ml sauvignon zoals bijvoorbeeld onze Colleita, 55ml 7 Up Lemon, een schijfje citroen, een schijfje limoen, 2 gram basilicum (6 blaadjes) en twee ijsklontjes.

Hoe maak je de Basil Blanc?

Snijd het fruit en zorg voor losse blaadjes basilicum, zonder takjes. Meng de witte wijn en de 7 Up met elkaar samen met de ijsklontjes. Doe ook de basilicumblaadjes erbij samen met het fruit.

Ginger Riesling

Wijncocktail ginger riesling citroen houten tafelGember met witte wijn is een goede combinatie. De beste wijn die past bij gember is witte wijn gemaakt van de riesling of de johanniter. De milde maar duidelijke smaken in de riesling of de johanniter passen goed bij de strenge smaak van gember. Niet alleen wanneer het op wijnspijsgebied aankomt, maar ook als witte wijncocktail passen de riesling en gember goed bij elkaar. Het is een lichte maar pittige witte wijncocktail die je goed kunt drinken bij Aziatische gerechten. Dé ideale zomerse wijncocktail voor bij je pittige Thaise viscurry. Deze wijncocktail serveer je in longdrinkglazen en bestaat uit gelijke delen wijn en ginger ale.

Ingrediënten voor een karaf Ginger Riesling: 375ml riesling of johanniter, 375ml ginger ale, het sap van een limoen en 10 ijsklontjes

Ingrediënten voor een glas Ginger Riesling van 100ml: 50 ml riesling of johanniter, 50 ml ginger ale, sap van een kwart limoen en een ijsklontje

Hoe maak je de Ginger Riesling klaar?

Doe de wijn, de ginger ale en het limoensap bij elkaar. Roer het goed en doe er als laatste de ijsklontjes bij.

Uruguayaanse wijncocktail: Medio y Medio

Deze frisse Uruguayaanse cocktail kennen we niet in Europa, maar is zeker in de badplaats Punta del Este een geliefde wijncocktail. Uruguay is een onbekend land, zeker op wijngebied. Maar het land maakt veel kwalitatief zeer goede wijnen, vooral van de tannatdruif. Ze wordt vooral als aperitief gedronken, maar deze wijncocktail past ook bij veel desserts. Deze Uruguayaanse aperitief wordt gemaakt door twee gelijke delen droge witte wijn en een mousserende wijn met elkaar te combineren. Voor witte wijnen in Uruguay gebruiken ze vooral de sauvignon blanc en de viognier. Twee druiven met milde zuren en sterke aroma’s. Dat gecombineerd met een mooie mousserende wijn is een perfecte combinatie voor een frisse zomercocktail.

Hoe maak je een Medio y Medio klaar?

Ingrediënten voor een glas Medio y Medio van 80ml: schenk 40ml ijskoude sauvignon blanc zoals onze Tendem en 40ml ijskoude mousserende wijn, bijvoorbeeld ons Prinsje van Holset. Schenk eerst de droge witte wijn in gevolgd door de mousserende wijn en serveer deze winecocktail in een witte wijnglas of een champagneglas.

Rosécocktails:

Rojito

De Rojito is een wijncocktail die gebaseerd is op de bekende Cubaanse rumcocktail de Mojito. De cocktail werd bekend doordat de bekende schrijver Ernest Hemingway de Mojito graag dronk. Tot de cocktailtrend echt naar Nederland kwam was het de populairste cocktail van ons land. Waar de Mojito met witte rum wordt gemaakt, wordt de Rojito gemaakt met rosé, in plaats van rum. Je maakt de Rojito op dezelfde manier als de Mojito, alleen wordt de rum dus vervangen door de rosé. Ideaal als je een andere variant wilt drinken of als je zin hebt in een roze cocktail! Het lekkerste wordt de Rojito als je suikerstroop gebruikt, maar gewone (riet)suiker volstaat ook. Omdat het recept uitgebreider is, kun je de Rojito het beste per glas maken.

Hoe maak je de Rojito klaar? Hier staat het recept voor de Rojito wijncocktail!

 

Rode wijncocktails:

Kalimotxo of Rioja Libre

Deze wijncocktail komt van origine uit Spaans Baskenland. Dit is net zoals sangria en tinto de Verano een Spaanse wijncocktail. Door de New York Times de ‘Poor Man’s Sangria’ genoemd. De naam Kalimotxo wordt vooral in Baskenland gebruikt. Jarenlang werd het drankje de Rioja Libre genoemd, maar tegenwoordig wordt in Spanje de naam Calimocho gebruikt. Het drankje werd in 1972 op het Puerto Viejo festival in Algorta door een groep vrienden bedacht. De rode wijn die werd geschonken op het festival was zo slecht dat het werd gemixt met cola, om het weer drinkbaar te maken. Het drankje werd populair in Oost-Europa en Latijns-Amerika. Zo wordt het in het voormalige Joegoslavië Bambus, in Tsjechië Houba en in Hongarije VBK genoemd.

Hoe maak je de Kalimotxo klaar? Bekijk hier het recept voor de Kalimotxo!

 

Tinto de Verano: de echte Sangria

Tinto de Verano is misschien wel de bekendste wijncocktail die er is, maar onder een andere naam, namelijk Sangria. Tinto de Verano lijkt erg op de Spaanse wijncocktail Sangria, maar er zijn een aantal verschillen. Over het algemeen is de Sangria zoeter dan de Tinto de Verano. Dit komt door het toevoegen van fruit (soms de hele fruitschaal) en likeur (zoals Licor43 of rum). Bij Tinto de Verano wordt alleen citroen (en citroensap) gebruikt. In de populaire vakantiebestemmingen aan de Spaanse kust wordt meer Sangria gedronken, in het binnenland en bij kleine tapasbarretjes wordt vaker Tinto de Verano geschonken. In Spanje wordt Tinto de Verano tradtioneel met Gaseosa gemaakt, dat is in Nederland bijna niet te verkrijgen. Het handigst is dan om 7 Up Lemon of Sprite te gebruiken. Om de smaken van de Tinto de Verano goed te laten mengen kun je deze het beste vooraf al maken, het liefst in een grote kan. Serveer het in kleine glazen, bijvoorbeeld bij een picknick buiten. Serveer de Tinto de Verano niet gekoeld, maar zo warm je een rode wijn ook drinkt, rond een graad of 18.

Hoe maak je een echte Tinto de Verano klaar?

Ingrediënten voor een karaf Tinto de Verano: 375ml rode wijn op basis van tempranillo of granacha zoals onze rode Rioja Noemus, 375ml 7 up lemon en twee citroenen in schijfjes.

Bronnen:

Een aantal van de recepten is afkomstig uit cafés en bars in Uruguay en Frankrijk. Het recept voor de Kalimoxto en het recept voor de Tinto de Verano zijn afkomstig van: