Geplaatst op

Wijnstreek Minho, de grootste Portugese wijnstreek van vinho verde

Vinho verde, de licht mousserende Portugese wijn voor bij vis

Portugal is een groot wijnland. Overal in Portugal worden druiven verbouwd die voor het maken van wijn worden gebruikt. Van noord tot zuid én zelfs in de overzeese delen van Portugal wordt wijngemaakt. De bekendste wijnstreek is de Dourovallei, het wijngebied waar port wordt gemaakt. De Dourovallei is het gebied in de noordoostelijke hoek van Portugal. Het gebied ligt tussen twee rivieren en de Atlantische Oceaan ingeklemd. De rivier de Minho vormt de bovengrens en is ook de grens tussen Spanje en Portugal. De Spaanse wijnstreek die hier ligt is Ribeiro in Galicië. In het zuiden ligt de rivier de Douro die uitmondt in de stad Port. Dit is het noordelijkste wijngebied van Portugal en staat bekend om haar witte wijnen. Vertaald zijn dit ‘groene wijnen’. Ze worden zo genoemd omdat de druiven onrijp worden geplukt en omdat de wijn jong gebotteld wordt en dus snel gedronken kan worden.

In Minho kan bijna elke wijn geclassificeerd worden als vinho verde. Slechts een klein deel van de wijn valt niet binnen de regels van de vinho verde. In totaal wordt er jaarlijks rond de 85 miljoen liter vinho verde geproduceerd van ongeveer 34.000 hectare wijngaarden. Deze grote hoeveelheid wijn is afkomstig van 19.000 verschillende wijngaarden. Dit komt neer op het gemiddelde van nog geen 6.000 flessen per wijngaard en het dus om kleine wijngaarden gaat. Dit komt deels omdat het productieproces tot voorkort zeer arbeidsintensief was.

De groene wijnen uit wijnstreek Minho: vinho verde

In het noorden grenst Minho aan de Spaanse grens. De wijnregio in dit deel van Spanje is de wijnstreek Rias Baixas. De wijnen in Minho en Rias Baixas zijn vergelijkbaar met elkaar: frisse witte wijnen met mooie zuren die soms licht mousserend zijn. De bekendste wijn uit Minho is de vinho verde. Vinho verde is het meest bekend als witte wijn, maar rosé en rode vinho verdes bestaan ook. Het is een oude DOC-wijnstreek, want sinds 1908 heeft de wijnstreek dit keurmerk. De wijnstreek Minho bestaat uit zes subregio’s: Moncão, Lima, Braga, Pentafiel, Basto en Amarante. Uit Minho komen vooral frisse, witte, vinho verdes.

De druiven krijgen een iets andere behandeling dan andere wijnen. Bij vinho verde wordt namelijk van oudsher gebruikt gemaakt van een zogenaamde malolactische gisting. Hierdoor ontstaat er prik in de wijn en ze licht mousserend wordt. Doordat de druiven vroeg worden geplukt zijn ze nog niet volledig rijp waardoor ze minder suiker in zich hebben. Dit resulteert in een lager alcoholpercentage. Door de kleinere hoeveelheid suiker zijn de zuren ook meer aanwezig. De smaak van witte vinho verde wijnen is fris, licht fruitig en de wijnen zijn hoog in het zuur en hebben mooie tonen van citroen. Het zijn typische lichte zomerwijnen. Rode vinho verdes zijn ook licht mousserend en hard doordat de blauwe druiven nog niet volledig rijp geplukt zijn.

De druiven voor vinho verde: alvarinho, loureiro & trajadura

treixadura wijn druif SpanjeIn dit deel van Portugal groeien andere druiven dan in het zuiden van Portugal. De meest gebruikte druiven in dit deel van Portugal zijn de alvarinho, de loureiro, de trajadura, de pedernã en de avesso voor de witte vinho verdes. Voor de rode vinho verde worden de vinhão, de alvarenhão, de espandeiro en de caino tinto gebruikt. Naast deze ‘aanbevolen’ druiven is er nog een grote variëteit aan toegestane druivenrassen die voor vinho verdes gebruikt mogen worden. Zowel de witte als de rode vinho verdes worden voornamelijk jong gedronken. Toch zijn er enkele wijnproducenten die een witte vinho verde die een monocépage (wijn van één druivensoort) maken die een aantal jaar op de fles kan rijpen.

De bodem en het regenachtige klimaat van Noord-Portugal

Minho is een groene streek. Dit komt omdat er relatief veel regen valt. Het noorden van Portugal behoort tot de natste gebieden van de Europese Unie. Ongeveer twee keer zoveel regen als in Nederland. In dit deel van Portugal is het weer niet altijd zo zoals in het zonnige zuiden van Portugal. De herfst en winter in dit deel van Portugal zijn regenachtig en kouder dan de andere delen van Portugal. De wijngaarden zijn op deze klimatologische omstandigheden ingericht. Zo hadden werden de wijnranken in pergola’s gebouwd om te voorkomen dat de druiven gingen schimmelen vanwege de regen. Tegenwoordig komt deze bouw van wijngaarden minder voor omdat het zeer arbeidsintensief is. De bodem in Minho bestaat uit graniet met daarop een laag van zand. Zoals in de meeste wijnstreken is de grond hier ook arm, waardoor er betere wijnen ontstaan.

De Mimosa Verde: de ideale wijncocktail!

Wijncocktail Mimosa VerdeWil je nog meer genieten van een glas vinho verde? Probeer dan zeker eens deze Mimosa Verde, de lekkerste wijncocktail met sinaasappelsap en vinho verde!

Wijn & spijs: vinho verde met visgerechten zoals sushi

Het eten in de provincie en wijnstreek Minho is niet zo bekend. Wel was de provincie in 2016 nog de culinaire regio van Europa. De Portugese keuken en zeker de regionale specialiteiten in het noorden van Portugal zijn afkomstig van de boerenkeuken. Culinaire hoogstandjes uit het noorden van Portugal die goed passen bij vinho verde zijn vooral visgerechten zoals mosselen. In Minho wordt veel octopus, mosselen en kabeljauw gegeten. Daarnaast past ook de Portugese worst alhieda goed bij vinho verdes. Dit is een worst die gemaakt wordt van pulled chicken en stamt uit de Portugees-joodse keuken. Naast vinho verde te gebruiken als borrelwijn of als goede wijn en spijs combinatie voor bij sushi kun je er ook de Mimosa Verde mee maken, een wijncocktail met sinaasappelsap die normaal gesproken met champagne wordt gemaakt. Doordat vinho verde vaak licht mousserend is biedt deze wijn ook een goede uitkomst voor de Mimosa.

Wijnen met weinig alcohol

Groothandel drank wijn kleine flessen wijn rood wit HalfesVinho verde kan goed gebruikt worden als wijn voor bij de borrel vanwege het lichte karakter en het lage alcoholpercentage. Gerechten van buiten Portugal die goed bij vinho verde passen zijn sushi met rauwe vis en Aziatische rijstgerechten zoals nasi goreng. Wij verkopen eveneens een wijn uit de Portugese wijnstreek Minho. Dit is de witte Mafesousa. De Mafesousa komt van het wijnhuis Casa da Tojeira dat in het zuiden van Minho ligt. Een deel van de wijngaarden die voor de Mafesousa wordt gebruikt bestaat uit pergola’s waar de druiven op anderhalve meter tot twee meter boven de grond groeien. Deze wijngaarden zijn tegenwoordig bij hen alleen nog in de dalen van het heuvellandschap zo. Op de toppen van de heuvels groeien de druiven niet in pergola’s maar op de reguliere wijze.

Wil je meer lezen over Portugese wijnen?

Portugal is een schitterend wijnland. Van het koude en ruige noorden tot het zonnige zuiden; overal in Portugal maken ze wijn! Bijvoorbeeld in de Portugese wijnstreek Tejo, waar wijn vooral van de blauwe touriga nacional wordt gemaakt of de Dourovallei, waar port vandaankomt. Portugal is bijzonder: het is één van de weinige landen waar zoveel verschillende inheemse druivensoorten zijn aangeplant, zoals de fernão pires en de touriga franca.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar Portugese witte wijnen?