Geplaatst op

Touriga franca: de druif voor Portugese rode wijnen

tempranillo

Touriga Franca: blauwe Portugese druif voor port en Portugese rode wijn

tempranilloDe touriga franca, of touriga francesa zoals de druif ook wordt genoemd, is een rode druif die veel gebruikt wordt voor het maken van port. In de Dourovallei, waar port gemaakt wordt is de druif veel aangeplant. Ze wordt echter steeds minder voor port gebruikt omdat de portproductie jaarlijks afneemt. Door deze afname zijn Portugese wijnboeren steeds meer reguliere wijnen gaan maken van de typische portdruiven.

Net zoals de touriga franca is de touriga nacional een veelgebruikte druif voor het maken van rode port. Het grootste verschil met de touriga nacional is dat het sap van deze druif geconcentreerder van smaak is. De touriga franca is daarentegen een veel productievere druif dan de touriga nacional. Naast de Dourovallei is deze rode druif aangeplant in de Portugese wijnstreken Dão, Alentejo en de Tejo.

Klimaatverandering & wijn: touriga franca in Bordeaux

In Portugal is de touriga franca, na de tinta roriz, de meest aangeplante druif met ongeveer 15.000 hectare. Buiten Portugal is de touriga franca echter amper aangeplant. Net zoals de touriga nacional is ze goed bestand tegen de hete en droge zomers die in Portugal veel voorkomen. De eigenschap dat ze goed tegen hete en droge omstandigheden kan, maakt de touriga franca ideaal om aan te planten bij klimaatverandering.

Sinds een aantal jaar mag er met de touriga franca geëxperimenteerd worden in de Franse wijnstreek Bordeaux, om geschikte druiven te vinden om daarmee in de toekomst nog steeds smaakvolle wijnen te kunnen maken. De Portugese druiven zijn namelijk meer gewend aan warmte en droogte dan de Bordelaise druiven. Vaak wordt er van de touriga franca een blend gemaakt met verschillende druivensoorten. In Portugal wordt hiervoor de touriga nacional, de tinta barocca, tinta cão en de tinta roriz gebruikt. Deze combinaties worden zowel voor port als voor reguliere wijnen gebruikt.

De smaak van touriga franca: tannine, kruidig, elegant maar ook robuust

De donkerblauw bijna paarsachtige druiven van de touriga franca geven mooi elegant druivensap. Zowel bij port als bij reguliere Portugese rode wijnen zorgt de touriga franca voor mooie tonen van kruiden. Rode vruchten zoals bosbessen maar ook rozen en gedroogde dadels zorgen voor de mooie volle smaken in deze wijn. Door de houtlagering, die ze bijna altijd krijgt, zit er ook een toon van cederhout in. De houtlagering zorgt niet alleen voor deze smaak, maar ze zorgt ook voor mooie rijke tannines in de rode wijn. Door de vele zonuren in Portugal zit de wijn door fotosynthese vol met suikers, die worden omgezet in alcohol waardoor de wijn van touriga franca vaak een hoger alcoholpercentage bevat. Net zoals bij de touriga nacional zitten er in de tourgina franca smaken van mokka en cacao.

Wijn & spijs met touriga franca: kaas, desserts en Portugese gerechten

Waar de Portugese wijnen zoals port en Madeira vrij bekend zijn in Nederland, is de Portugese keuken onbekend. De Portugese keuken is heel divers. Portugal is eeuwenlang een arm land geweest. Vis, aardappelen en kip zijn goedkoop en komen overal in de Portugese keuken voor. Vis is ook overal gemakkelijk te verkrijgen. Portugal kent een lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan. In Portugal kijken ze anders naar wijn en spijscombinaties dan wij in Nederland. Zo kan een zware rode wijn er perfect naast vis zoals kabeljauw worden geserveerd. Bijvoorbeeld wijn van de touriga franca. Andere gerechten die goed samengaan met wijn van de touriga francadruif zijn Portugese harde kazen van schapenmelk, pulled pork en gebraden kip. Gerechten die passen binnen de typische boerenkeuken van de Douro. Meer over de Portugese keuken en Portugese wijn staan hier!

Naast hartige gerechten passen ook zoete gerechten zoals desserts bij de wijnen van de touriga franca. Bijvoorbeeld bij een mooie LBV port of tawny. Het Portugese toetje flan of de Lissabonese pasteís de nata,  gemaakt van eigeel, passen goed bij een glas port. Dit toetje is ontstaan doordat de eiwitten van de eieren nodig waren om wijnen te klaren, helder te maken. Ook is er wijn van de touriga franca in een kleine fles van 375ml. Dit is onze Teoria Reserva uit 2018. Een krachtige rode blend uit de Dourovallei.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar een kleine fles Portugese rode wijn?