Geplaatst op

De treixadura & trajadura: onbekende druif voor Spaanse en Portugese witte wijnen

treixadura wijn druif Spanje

De treixadura: een onbekende druif uit Noord-Spanje voor witte wijn 

De treixadura is de parel van de wijnregio Galicië en vinho verde. Ze levert zachte en frisse witte wijnen op. In Noord-Spanje en Noord-Portugal groeit ze fantastisch goed in de valleien en op de hellingen. De treixadura is dus de parel van Galicië, waar ze enorm populair is in de wijnstreek Ribeiro. In de wijnstreek Ribeiro is ze de belangrijkste druif voor de witte wijnen. De treixadura is de laatste jaren herontdekt door Spaanse wijnboeren. Om die reden zijn de witte wijnen van de treixaduradruif bezig met een opmars. Culinair zijn deze witte wijnen goed in te zetten bij visgerechten!

Hoe smaakt de witte wijn van de treixadura?

Witte wijn treixadura GaliciëDe witte wijnen van de treixadura zijn gebalanceerde frisse wijnen met lichte aroma’s van fruit. De koude wijnstreek zorgt voor mooie frisse zuren die heel karakteristiek zijn voor deze wijn. Daarom worden de treixaduradruiven vroeg geoogst. Hierdoor blijft haar milde frisheid het beste behouden. De treixadura geeft body en zorgt voor mooie tonen van citrusvruchten en peer.

Waar worden wijnen van de treixadura gemaakt?

Een Spaanse witte wijn van de treixadura komt niet vaak als monocepage voor. Vaak wordt ze geblend met andere lokale druivensoorten uit Galicië. In Galicië zijn er 12.000 hectare met de treixadura aangeplant. De albariño, de godello en de torrontés zijn de favoriete druivensoorten om de treixadura mee te kunnen combineren. Daarnaast is ze ook in Portugal aangeplant. Maar hier heet ze anders, namelijk de trajadura en is ze vooral in de wijnstreek Minho aangeplant. Hier komt ze voor in vinho verdes. Hier is ze het meest aangeplant. In totaal zijn er in Minho zo’n 58.000 hectare zijn er aangeplant van de treixadura.

Wijn & spijs: welke gerechten zijn lekker bij witte wijn van de treixadura?

In de wijnstreek Galicië wordt van oudsher veel vis en zeevruchten gegeten. Dit komt natuurlijk omdat de wijnstreek aan de zee ligt. Een traditioneel gerecht dat goed past bij de frisse wijnen van de treixaduradruif is almejas a la marinera. Een echt Galisisch gerecht waarbij zeevruchten worden gecombineerd met paprikapoeder. Denk hierbij aan mosselen, kokkels maar ook garnalen zijn perfect voor dit Spaanse gerecht. Hier staat een lekker en makkelijk recept voor deze Spaanse versie van mosselen. Meer over mosselen en wijn vind je hier in ons blog over wijn & mosselen. Maar ook Aziatische gerechten passen heel goed bij witte wijn van de treixadura. Hierdoor is ze perfect voor een echte nasi goreng.

witte wijn galicië treixaduraBen je van plan echt een keer culinair uit te pakken? Maak dan eens inktvis klaar met deze wijn. De textuur van inktvis en haar milde smaak zijn perfect voor de frisse witte wijnen. Zeker de witte wijnen van Antonio Montero hieronder. 

 

Onze kleine flessen witte wijn van de treixadura: