Geplaatst op

Welke witte wijn drink je bij Zeeuwse mosselen?

glas witte wijn Zeeuwse mosselen knoflooksaus

Het mosselseizoen 2021 is begonnen! Welke wijn drink je bij Zeeuwse mosselen?

Het is juni, de periode dat de zomer weer begint! Dat is erg fijn, want naast het lekkere weer en nieuwe wijnen zijn er ook weer volop mosselen te koop! Mosselen zijn kleine zeediertjes die in een zwarte schelp zitten. Traditioneel worden ze met wijn of met bier gestoofd in mosselgroente. Mosselgroente is een samenstelling van ui, bleekselderij, wortel, knoflook en peterselie. In Nederland zijn de Zeeuwse mosselen erg populair. Zeeuwse mosselen mogen langs de hele Nederlandse kust worden gevangen. Als de mosselen in Zeeland aan wal komen en verhandeld worden, mogen het Zeeuwse mosselen genoemd worden. In Nederland worden er in twee gebieden mosselen gekweekt en gevangen: in de Oosterschelde en in de Waddenzee. In totaal zijn er in Nederlandse wateren 6.000 hectare met kweekgebieden voor mosselen. Deze Nederlandse kweekgebieden zijn goed voor 50 miljoen kilo mosselen op jaarbasis.

De lekkerste wijnen zijn lichte en frisse witte wijnen zoals wijn van de riesling, de elbling of fernão pires

Wanneer zijn mosselen in het seizoen?

Dit zijn veel mosselen, waar we in Nederland slechts een deel zelf van opeten. Van de verhandelde mosselen is namelijk ongeveer 10 miljoen kilo voor eigen consumptie. Zoals de website mosselen.nl aangeeft is het een fabel dat mosselen er alleen zijn in de maanden met een ‘r’ in de maand. Mosselen zijn volop verkrijgbaar en goedkoop in de seizoenen met een ‘r’ in de naam: de zomer, herfst en winter. In de lente zijn er heel af en toe mosselen verkrijgbaar, maar die mosselen zijn in deze maanden kleiner dan in de andere maanden. Zeeuwse mosselen kun je op veel verschillende manieren klaarmaken. Je kunt ze klassiek klaarmaken, met witte wijn zoals ze het in Frankrijk doen of met bier zoals de Belgen het doen. Je serveert mosselen met een goede portie friet of brood.

Mosselen: buitenlandse recepten van over de hele wereld met mosselen

Wanneer je de traditionele manier van het klaarmaken van mosselen kent, kun je zonder al te veel moeite nieuwe recepten met mosselen uitproberen. Mosselen komen namelijk over de hele wereld voor en worden overal gegeten. In Ierland maken ze een stoofpot met mosselen en het Ierse biertje Guinness. In Spanje maken ze met mosselen het wereldbekende rijstgerecht paella. De Italianen maken pasta met mosselen en in het Midden-Oosten doen ze mosselen op de grill of barbecue. Maar ook in het verre Azië zijn er gerechten met mosselen. Zoals bijvoorbeeld in Thailand, waar o.a. in de Thaise curry’s mosselen verwerkt worden. In de Latijns-Amerikaanse landen Peru en Ecuador maken ze met mosselen ceviche. Ceviche zijn in citrusvruchten gegaarde zeevruchten. De zeevruchten garen door de zuren die uit het citroen- en limoensap komt.

Hoeveel kilo mosselen moet je per persoon rekenen?

Mosselen zijn gemakkelijk klaar te maken. Het recept voor het klaarmaken van mosselen is erg simpel: reken per persoon een kilo mosselen. Spoel de mosselen af in koud water en controleer op kapotte schelpen. Haal deze eruit en verwijder viezigheden die op de schelpen kunnen zitten. Wanneer je mosselen in een curry, pasta of paella gebruikt is een halve kilo per persoon voldoende.

Mosselen: een simpel recept om mosselen snel klaar te maken

recept Zeeuwse mosselen klaarmaken ui knoflook laurier peterselieSnijd verschillende groente zoals ui, wortel en bleekselderij samen met peterselie en knoflook en fruit deze in een pan. Voeg de Zeeuwse mosselen toe. Schep de mosselen na een minuut of twee om en voeg een glas wijn toe. Doe de deksel weer op de pan en wacht rustig totdat alle mosselen open zijn. Niet alle mosselen in de pan zullen openen, want soms zitten er dode mosselen in de verpakking. Deze moet je niet opeten, maar weggooien. Het diertje is dood en smaakt vies.

Belangrijke regel: vis moet drie keer zwemmen

Belangrijk voor vis is dat vis drie keer zwemt. Ook mosselen moeten drie keer zwemmen. De eerste keer moeten mosselen in de zee zwemmen, de tweede keer in de pan (met wijn én boter) en de derde keer in je mond. Welke wijn is de beste wijn voor bij Zeeuwse mosselen? We maakten een overzicht van lekkere wijnen voor bij mosselen. Welke wijn er het lekkerst bij is hangt af van welk recept je gebruikt om mosselen klaar te maken. Omdat ze in veel wateren op de wereld voorkomen gaan ze goed samen met veel verschillende (witte) wijnen. Natuurlijk kun je mosselen ook klaarmaken met Belgisch bier.

Welke wijn is het lekkerst bij Zeeuwse mosselen?

mosselen op bord glas witte wijnWanneer je mosselen op klassiek Franse wijze klaarmaakt met mosselgroente en witte wijn, past eigenlijke elke droge witte wijn. Het algemene recept om mosselen klaar te maken, zoals hierboven beschreven, is dan geschikt. Voor klassieke mosselen is een droge witte wijn met wat meer zuren een perfecte wijn om mosselen bij te eten. Ook kun je kijken naar een wijn waarvan de druiven dicht bij zee groeien. Deze wijnen hebben soms een extra ziltige smaak in de wijn. Dat maakt de wijn & spijscombinatie met mosselen extra lekker! Onze keuze voor een goede wijn bij mosselen is een wijn van riesling of vinho verde. De Mafesousa is het zusje van de vinho verde uit Portugal en past goed bij mosselen. Met haar 9.5% alcohol en milde zuren een lekkere wijn voor bij klassieke mosselen.

Recept voor Thaise mosselen: een witte riesling of johanniter uit Nederland of Duitsland

Zeeuwse mosselen Nederlandse witte wijn Ludique Johanniter oranje creuset panOok in Azië worden er veel zeevruchten gegeten. Mosselen kunnen goed in een Thaise curry worden verwerkt. De smaken van een Thaise curry zoals gember, knoflook, limoen en de pittige kruiden zoals die van hete pepers gaan goed samen met wijn waar deze smaken in voorkomen. Een druif met deze smaken in zich is de rieslingdruif, dé witte druif van Duitse droge witte wijnen. De milde smaken van de riesling zoals die van de Mertz Riesling uit Rheinhessen zijn geschikte smaken om een Thaise curry mee te perfectioneren. De witte rieslingdruif heeft ook een dochter opgeleverd: de johanniter. Deze druif wordt veel gebruikt voor Nederlandse witte wijnen, zoals onze Ludique Johanniter uit de IJsselvallei bij Deventer. Een wijn met mooie milde smaken van limoen en een zacht pepertje. Voeg aan je curry recept mosselen toe in plaats van kip of garnalen. Wacht tot alle schelpen open zijn en de Thaise curry is klaar om te eten!

Recept voor mosselen met rode wijn: tempranillo uit Rioja

Rode wijn en vis? Dat is voor sommige mensen vloeken in de kerk. Anderen weten dat het een geweldige combinatie is, maar dat niet elke rode wijn te combineren is met vis. Om rode wijn en vis te samen op tafel neer te zetten moet je zoeken naar een lichte rode wijn, zonder al te veel tannine. Houtgerijpte rode wijnen vallen dan al snel af. Maar jonge rode wijnen zoals een Rioja Jovén, sommige pinot noirs uit de Bourgogne of een spätburgunder uit Duitsland gaan goed samen met vis.

Mosselen kun je bijvoorbeeld op z’n Spaans klaarmaken, als paella. Maar je kunt de mosselen ook stomen in de rode wijn. Snijd een halve chorizo in kleine dobbelsteentjes en bak deze zonder vet in een pan op halfhoog vuur. Bak het vet uit de chorizo en fruit daar een ui en drie tenen knoflook in. Voeg de mosselen toe en doe de deksel op de pan. Schud ze na twee minuten en doe er een glas rode wijn bij. Wacht tot alle mosselschelpen open zijn. Een Spaanse Rioja Jovén in een kleine flesje is de Noemus, een rode Riojawijn gemaakt van tempranillo. Het is een lichte rode wijn die goed samengaat met de mosselen. Haar lichte smaken van cassis, kers en vanille zijn lekker bij de chorizo en geven de mosselen een extra mooie smaak!

Recept voor pasta vongole of pasta met mosselen: Italiaanse witte wijn uit Campania

Waar je in Spanje mosselen kunt gebruiken voor de befaamde Valenciaanse paella kun je in Italië langs de kust overal een pasta vongole krijgen. Naast vongole worden alle andere soorten zeevruchten gebruikt. Garnalen, krab, kokkeltjes en mosselen worden overal langs de Italiaanse kust gegeten. Pasta met zeevruchten is heel makkelijk klaar te maken én heel erg lekker. Koop voor twee personen een kilo mosselen, maak ze schoon en haal de gebroken mosselen eruit. Kook de spaghetti volgens de verpakking en fruit in drie eetlepels olijfolie (extra vierge) twee tenen knoflook en een chilipeper. Bak dit voor een halve minuut en doe de mosselen erbij samen met een half glas witte wijn. Doe de pasta erbij als de pasta nog net niet gaar is om te eten. Wacht tot alle mosselen open zijn en garneer met verse fijngehakte peterselie. Welke wijn is er lekker bij pasta met mosselen? Een falanghina, want deze lichte witte druif zorgt voor hele fijne wijnen die bijzonder goed samengaan met zeevruchten. Onze Luna Turchese komt van de vulkaan de Vesuvius bij Napels en heeft een extra smaak. De gronden zijn namelijk uniek door de magma laag waardoor de wijn extra lekker is door haar mineraliteit.

Recept voor Portugese mosselen: Ameijoas Bulhao Pato & vinho verde

Journaliste Rianne Buis schreef eind 2019 een mooi artikel in De Volkskrant over Portugese mosselen met koriander. Koriander is een kruid dat in de Portugese keuken erg populair is. De frisse smaken gaan goed samen met de frisse witte wijnen die uit de Noord-Portugese wijnstreek Minho komen: vinho verde! Frisse witte wijnen met vaak een lager percentage alcohol en een klein bubbeltje. Unieke wijnen, die goed samengaan met mosselen. Onze Mafesousa goed bij dit recept.

De informatie en cijfers over de (Zeeuwse) mosselen is afkomstig van de website mosselen.nl, de website die gaat over mosselen.