Geplaatst op

Lekkere wijnen uit Galicië: de koudste wijnstreek van Spanje

Spaanse witte wijnen uit Galicië

Galicië is de natste en koudste streek van Spanje. De invloeden van het weer in Galicië zijn ook zeker terug te proeven in de wijnen. Galicië is het deel van Spanje dat dat linksboven in de hoek ligt. Tot in de jaren tachtig werden wijnen hier op ouderwetste methoden gemaakt. Al 2000 jaar lang wonen hier Galiciërs, die sinds ze er wonen leven van de zee en het land. Ook de wijnbouw in Galicië is al 2000 jaar oud en bestond eeuwenlang uit frisse en soms zure wijnen die niet goed rijp werden door het vochtige en koude klimaat.

wijnstreek Galicië Spanje

Welke wijnstreken liggen er in Galicië?

In het Spaanse Galicië liggen vijf verschillende wijnstreken. In deze wijnstreken liggen de meeste wijngaarden van Galicië en deze wijnstreken hebben een DO-certificering. Hieronder staan de wijnstreken in Galicië van groot naar klein.

Rias Baixas: het paradijs van de albariñodruif

Rias Baixas is de bekendste en grootste wijnstreek in Galicië en ligt direct aan de kust. De Spaanse albariñodruif staat garant voor frisse en jonge witte wijnen die het zeker in de zomer erg goed doen. De wijnen van de albariño zijn het lekkerst als ze jong worden gedronken. Net zoals in de andre regio’s in Galicië en Minho in Portugal is het weer karakteristiek voor de wijnen. De druiven groieen aan pergola’s om schimmelvorming te voorkomen.

Ribeiro: geurige en frisse wijnen

Achter Rias Baixas, het binnenland in, ligt de Spaanse wijnstreek Ribeiro. Deze wijnstreek bestaat uit 2.500 hectare met wijngaarden en is sinds 1932 een DO-wijnregio. De bodem van Ribeiro bestaat uit graniet, zandsteen en leem. 85% van de wijnen uit Ribeiro zijn witte wijnen. De witte wijnen die hier worden gemaakt zijn eveneens fris. In de Ribeiro worden ook rode wijnen gemaakt die vaak goed fruitig zijn en worden vooral gemaakt van de treixaduradruif.

Wijnstreek Ribeiro

Valdeorras

Deze wijnstreek ligt diep het binnenland in en kent ook echt een landklimaat met hele hete zomers. In deze wijnstreek worden vooral rode wijnen gemaakt zoals we die kennen in Spanje van onder meer de garnacha die ze hier de alicante noemen.

Monterrei

Net zoals Valdeorras ligt ook Monterrei dieper het binnenland in en worden er in deze wijnstreek vooral rode wijnen gemaakt

Ribeira Sacra

In de Ribeira Sacra zijn de druivenranken op hele steile rotsen aangeplant. De wijngaarden zijn spectaculair. Voor veel wijnboeren is het verbouwen van de druiven een arbeidsintensieve klus.

Van welke druiven worden de witte wijnen in Galicië gemaakt?

De meest dominante wijndruif in Galicië is de albariñodruif. De populaire druif die je veel ziet in frisse en lichte wijnen. Maar niet alleen de albariño wordt aangeplant, ook de treixadura, de godello, de loureira, de palomino en de torrontés worden gebruikt voor het maken van witte wijnen. Al deze wijndruiven zijn goed bestand tegen het koudere en nattere weer en zorgen ondanks de slechte weersomstandigheden voor goede wijnen.

De rode wijnen uit Galicië: soepele rode wijnen

De wijnboeren in Galicië maken niet alleen frisse witte wijnen, ze zijn ook erg gedreven in het maken van fruitige rode wijnen. Voor deze rode wijnen uit Galicië worden de bekende Spaanse wijndruiven gebruikt zoals de tempranillo en de garnacha, maar ook een aantal lokale druivensoorten. De lokale druiven zijn de mencía, de brancellao, de sousón en de merenzao.

Hoe smaken de Gallische wijnen uit Noord-Spanje?

Het koude en natte klimaat dat er in Noord-Spanje is heeft bijzonder veel invloed op de druiven en uiteindelijk op de wijnen die gemaakt worden in Galicië. De witte wijnen in Galicië zijn fris en hebben mooie en milde zuren. De rode wijnen zijn licht fruitig en een stuk minder zwaar dan wijnen uit de Ribeira del Duero of Rioja. Dit komt door de grote verschillen in tempratuur tussen de verschillende wijnstreken.

Wijn & spijs: welke gerechten zijn lekker bij wijnen uit Galicië?

De lichte witte wijnen van onder andere de albariñodruif zijn erg lekker met visgerechten. Niet alleen hele vissen zijn erg populair in dit deel van Spanje, ook schaal- en schelpdieren zoals mosselen, kokkels, octopus en krab.

Op wijnreis naar Santiago de Compostella: hoe plan je je eigen wijnpelgrimstocht?

Je kunt te voet naar Santiago de Compostella, maar mocht dat niet helemaal in je straatje liggen dan is rijden of vliegen naar Galicië ook zeker een goede optie. Via een overstap op Madrid ben je zo in Galicië. Een andere goede optie is om vanuit de Portugese stad Porto een auto te huren en in een uur naar Spanje te rijden. Ons wijnhuis Antonio Montero is te bezoeken en uiteraard is het mogelijk om daar alle lekkere Spaanse wijnen te proeven.