Geplaatst op

Recept: eenvoudige klassieke nasi goreng

klassieke nasi goreng

Recept voor klassieke nasi goreng

Indonesische gebakken rijst is misschien wel de meest geliefde gebakken rijst van allemaal. Niet zo gek ook, want door de ketjap en trassi krijgt de rijst een heel uitgesproken smaak, waar je bijna geen nee tegen kunt zeggen. Wij geven je een heel eenvoudig recept, maar nasi goreng is de perfecte manier om alle restjes uit je koelkast op te maken. Voel je dus vooral vrij om kool, prei, garnalen of kip toe te voegen, alles kan!

‘Nasi’ is Indonesisch voor ‘rijst’ en ‘goreng’ betekent gebakken. Noem je gebakken rijst dus nooit gewoon nasi, want dat kan alle soorten rijst betekenen. Weet je dat ook weer. De lekkerste nasi goreng maak je met rijst die al helemaal is afgekoeld en een beetje droger is geworden. Het liefst gebruiken wij rijst van de dag ervoor, maar je mag je rijst ook gewoon ergens eerder op de dag bereiden. Heb je daar geen tijd voor? Dan is verse, warme rijst ook zeker niet het einde van de wereld.

Ingrediënten voor nasi goreng (2 personen)

 • 1 teen knoflook
 • 1 sjalot
 • 1 rode peper
 • 2 bosuien
 • ½ theel. trassi
 • 400 g gekookte rijst, losgemaakt met een vork
 • 2 eetl. ketjap
 • zout naar smaak
 • 2 eieren
 • sambal om te serveren (optioneel)
 • gebakken uitjes om te serveren (optioneel)
 • zonnebloemolie om in te bakken

klassieke nasi goreng

Hoe maak je een makkelijke nasi goreng klaar?

 1. Pel en snipper de ui en sjalot. Snijd de rode peper en bosuien in ringen, bewaar het wit en groen van de bosui apart.
 2. Verhit circa 2 eetl. zonnebloemolie op hoog vuur in een wok en bak hierin de sjalot, rode peper en bosuiwit 1 minuut. Voeg de knoflook toe en bak nog 30 tot 60 seconden. Voeg de rijst toe en bak al roerend 5 minuten.
 3. Voeg de ketjap en het bosuigroen toe en schep alles goed om. Breng op smaak met zout. Verdeel de nasi over 2 borden en veeg de pan schoon.
 4. Verhit zonnebloemolie in de pan en bak hierin de eieren om de beurt tot het wit gestold is, maar het geel nog zacht.
 5. Leg de eieren op de rijst en serveer met een pittige sambal en/of gebakken uitjes.

Welke wijn drink je bij een klassieke nasi goreng?

Nasi goreng heeft als belangrijkste smaakmaker de ketjap. Bij ketjap kun je best een stevige wijn serveren met een klein zoetje in de smaak. Denk bijvoorbeeld aan onze Teoria Reserva of onze nieuwe rode wijn uit Spanje: de O Alborexar 4.0.

Wil je nog meer genieten van wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes, geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!