Geplaatst op

Albariño & alvarinho: de ideale witte wijn voor bij sushi

De albariño uit Spanje en Portugal: de ideale witte sushi wijn 

De albariño is bekend uit de Spaanse wijnstreek Galicië voornamelijk van kwaliteitswijnen uit de Rías Baixas. In Portugal is de druif bekend als alvarinho waar we hem kennen, soms in combinatie met andere druiven, als de frisse vrolijke vinho verde wijn. Beide gebieden hebben een maritiem klimaat wat de mineralen en frisheid in de wijn kan verklaren. Mocht je denken dat het overal in Spanje aan de kust zonnig is, kom in je in Galicië bedrogen uit. 

Hoe smaken de witte wijnen van de albariño?

De wijnen hebben een breed palet aan smaken met aroma’s van steenfruit als appel, perzik, meloen en citrus tonen als limoen en grapefruit. Sommige wijnen vertonen ook tropische fruitaroma’s. Het zijn lichte wijnen met veel mineralen. 

De albariñodruif komen we veel tegen in blend wijnen. In Portugal vind je hem vaak in de frisse levendige vinho verde wijnen. In Spanje kom je hem ook tegen in blends met veel aroma’s. Bijvoorbeeld bij in de creatieve Autor wijn waar hij ziltigheid en vrolijke aroma’s toevoegt in de wijn. 

Geschiedenis van de albariñodruif

Een druif kent vaak meerdere geschiedenis verhalen. Over de albariñodruif gaan er twee verhalen rond. De Spanjaarden zeggen dat de albariñodruif de voorloper is van de rieslingdruif. Maar ook is er een verhaald dat de Duitse monniken rond de 12e eeuw tijdens hun pelgrimstocht, naar Santiago de Compostella, de rieslingdruif hebben meegenomen. Er is genetisch geen bewijs dat het albariño en de riesling familie zijn, maar toch heeft de albariñodruif wel vergelijkingen met de rieslingdruif. 

Wijn & spijs: wat eet je bij witte wijn van de albariño?

De albariño uit de Rías Baixas is echt een allemansvriend die goed te combineren valt met vele gerechten en momenten. Als aperitief voor het diner of gewoon bij de borrel, met een albariño wijn kan je thuis komen. 

De albariñodruif heeft zijn mineralen en ligt zilte invloeden te danken aan de Atlantische Oceaan. Deze invloeden maakt het de ideale wijn om te combineren met schaal- en schelpdieren en andere witvissen. Denk aan een aperitief met koude fruit de mer of drink de wijn bij een garnalencocktail. Ook is de albariñodruif een perfecte begeleider als sushi wijn. De Spaanse albariño heeft genoeg fruitige tonen om goed te combineren met de zachte smaken van rijst. De frisse Portugese variant, van alvarinho, verwerkt in de vinho verde kan met zijn knisperende frisse tonen wat meer de vette vissen aan zoals in olie gebakken pittige garnalen of calamari.