Geplaatst op

6 wijnen voor bij seacuterie, de visborrelplank

plat de fruits de mer seacuterie Frankrijk witte wijn kleine flessen wijn Halfes

Seacuterie: visborrelplank voor bij een borrel

Bij borrelen hoort naast een goed glas wijn of een biertje een portie borrelhapjes. Seacuterie is de variant van de bekende charcuterie, de borrelplank vol (droge) worsten, ham, vlees en patés. De borrelplank met vis is populair in Australië en vindt nu haar weg naar de Verenigde Staten. Seacuterie is de ideale borrelplank om met vrienden te delen. Culinair journalist Mara Grimm van het Parool en de Britse supermarkt WaitRose zien de seacuterie als nieuwe eettrend voor 2020. De visborrelplank is lichter verteerbaar dan de vleesvariant. Daarnaast past het perfect in het rijtje van gezondere voeding en biedt het een nieuw pallet aan verschillende smaken. Ook past de seacuterie perfect bij de wijntrend van lichtere en frisse witte wijnen. Denk aan wijnen zoals een Portugese vinho verde, een frisse Italiaanse witte wijn, maar ook aan witte wijnen uit noordelijke wijnstreken zoals Riesling.

Vis uit Australië, Zweden, Portugal & Frankrijk

plat de fruits de mer seacuterie Frankrijk witte wijn

Al in de jaren tachtig was de seacuterie een gerecht dat besteld kon worden bij chef David Burke in Brooklyn. Hij serveerde verschillende (Scandinavische) visgerechten met zijn eigen twist op een plank om te delen. Van origine komt de seacuterie uit Australië. In restaurants en cafés hebben koks een visborrelplank op de kaart gezet die goed paste bij Australische witte wijnen. In Sydney waar de snackcultuur goed geïntegreerd is, werd de seacuterie de afgelopen jaren zeer populair. Toch komt een soortgelijke borrel met verschillende vissoorten al lang in Europa voor. De Franse “plat de fruits de mer” die bestaat uit verschillende (koude) visgerechten zoals garnalen, mosselen, kokkels, wulken en natuurlijk oesters. Ook in Portugal zijn ze bekend met visgerechten bij een borrel. Daar  kennen ze conservenblikken met verschillende soort vis zoals sardines, mosselen en schelpdieren.

Vis voor op de borrelplank

Maar er zijn veel meer visgerechten en vissoorten die heerlijk zijn om te eten en zeker goed zijn voor bij de borrel. In supermarkten, maar ook bij delicatessenwinkels, op de markt of bij de visboer zijn verschillende soorten vissen en zeevruchten te halen als seacuterie. Maar kijk ook zeker eens bij de Swedish Food Market van Ikea. Daar is een uitgebreid assortiment aan visproducten die goed passen bij een seacuterie. Natuurlijk is het altijd lekker om zelf gerechten voor op de visborrelplank te maken. Denk hierbij aan de bekende charcuterie en verwerk vis of zeevruchten in alle gerechten zoals octopussalami en markreelrillettes. Hieronder staan een aantal ideeën die lekker kunnen zijn als seacuterie.

 • Gravadlax of gerookte zalm (zelf maken, supermarkt of Ikea)
 • Markreelrillettes (zelf maken)
 • Zeevruchten (visboer of markt)
 • Ingeblikte sardines (supermarkt of delicatessenwinkel)
 • Verse sardines (visboer of markt)
 • Oesters (visboer of markt)
 • Garnalen (visboer, markt of Ikea)
 • Gerookte forel (visboer of supermarkt)
 • Sashimi (visboer of markt)
 • Gemarineerde haring (visboer, delicatessenwinkel of Ikea)
 • Octopus (visboer of markt)
 • Krabbenpoten (visboer of markt)
 • Visworst (delicatessenwinkel)
 • Garnalencocktail (zelf maken)
 • Bouillabaisse gazpacho (zelf maken)
 • Zeewiersalade (supermarkt, visboer of zelf maken)
 • Octopussalami

Natuurlijk kunnen alle vissen en zeevruchten in verschillende marinades worden gemarineerd. Ook kunnen er diverse (zelfgemaakte) sauzen zoals cocktailsaus, knoflooksaus of een Deense remoulade worden geserveerd. Daarnaast mag er geen citroen ontbreken op de perfecte visborrelplank.

Wijnen voor seacuterie

Bij een goede borrel horen ook goede wijnen. Bij vis passen vooral witte wijnen, maar ook sommige lichtere rode wijnen gaan  goed samen met  vis. Vis heeft over het algemeen een sterke, maar altijd delicate smaak. Niet altijd hoeft hier een sterke en krachtige wijn tegenover te staan. Vaak volstaan er frisse wijnen met mooie en milde zuren.

Australische chardonnay

Seacuterie komt van origine uit Australië en wordt vaak gecombineerd met een mooie Australische witte chardonnay, een aromatische wijn die krachtig is en een ‘body’ heeft.

Portugese vinho verde

Omdat Portugal ook een echt visland is mag haar beste witte wijn niet ontrbreken: Vinho verde. Vinho verde is dé parel van Portugal. Lichte en frisse wijnen met een mooie milde zuren. De druiven van veel vinho verdes worden vroeg geplukt. Hierdoor zijn ze nog niet volledig rijp waardoor ze minder suiker hebben, een mooi zuur in zich hebben en een lagere alcoholgraad. Een ideale witte wijn die geschikt is voor bij de borrel. Onze Mafesousa is een frisse en lichte wijn, ze is het zusje van de vinho verde. Ook heeft de Mafesousa een hele lichte bubbel.

Duitse riesling

Duitsland is niet bij uitstek een land dat bekend staat om haar visgerechten. Duitsland heeft slechts een kleine kustlijn maar wel zoetwatervissen zoals forel. De lichte witte wijnen passen goed bij visgerechten. Een mooie frisse riesling is een perfecte wijn voor bij vis. Een goede Duitse riesling in een kleine fles van 375ml is onze Mertz Riesling uit de Duitse wijnstreek Rheinhessen.

Franse witte wijn: sauvignon blanc

Delen van Frankrijk waren miljoenen jaren geleden zeeën. Het bewijs hiervoor zijn de schelpen van zeevruchten die als fossiel worden gevonden in onder meer de Loire en de Champagne. Onze Tendem is een stevige witte wijn van sauvignon blanc en roussanne. Ze komt uit de Pays d’Oc.

Zomerse wijn & vis: rosé uit Nederland

De seacuterie is bij uitstek de borrelplank voor in de lente of de zomer. Met zon op het terras aan het water is het een perfecte borrelhap. De echte zomerse wijn is de rosé. Bijvoorbeeld een lichte en heldere rosé uit de Provence of juist een zwaardere clairet uit de Bordeaux. Een mooie krachtige en smaakvolle rosé/clairet uit Les Landes is onze Impératrice Eugénie. Je kan het ook dichter bij huis houden en gaan voor een fles Nederlandse rosé van Wijnhoeve Colonjes.

Mousserende wijn: Champagne, Cava of Prosecco

Oesters en champagne gaan hand-in-hand met elkaar. Zowel oesters als champagne, en ook de combinatie, zijn een afrodisiacum, voedsel of drinken waarvan je libido hoger wordt. Champagne is een goede wijn voor bij seacuterie. Ook wij hebben een kleine fles mousserende wijn van Domein Holset, de Kleine Prins.

Bronnen: