Geplaatst op

Malbec: de ideale rode wijn voor bij de BBQ

De malbecdruif en haar krachtige rode wijnen

We kennen de malbec druif onder meerdere namen, zij wordt ook wel cot of auxerrois genoemd. Overigens is ze geen familie van de auxerrois blanc die we tegenwoordig in Nederlandse wijn tegenkomen. De malbec is een gevoelige, kleine en donkere rode druif. Deze druif houdt van een droog en warm klimaat, ze heeft namelijk lang de tijd nodig om rijp te worden en is zeer gevoelig voor ziektes. Vandaag de dag kennen de we de malbecdruif beter van wijnen uit Argentinië maar hij heeft zijn oorsprong in het zuidwesten van Frankrijk.  Jaren geleden stond de malbec druif volop aangeplant in het zuidwesten van Frankrijk, voornamelijk in de Cahors en later ook in de Bordeaux streek, nog steeds is de malbec druif een van de zes mogelijke rode druiven voor een bordeauxwijn. 

Cahors: het oudste wijngebied van Frankrijk

Het oudste wijngebied van Frankrijk ligt rondom de Cahors streek in het zuidwesten van Frankrijk. Lange tijd waren de Cahors wijnen overal bekend. Tot het noodlot toesloeg, rond 1880 brak de druifluis uit (de ziekte Phylloxera) en heeft het tot na de Tweede Wereldoorlog geduurd voor de wederopbouw van de wijnen uit Cahors. De wederopbouw ging door middel van het enten van de wijnstokken op Amerikaanse wijnstokken. De Amerikaanse wijnstokken bleken resistent te zijn tegen de luizen. In de grond zit dus een Amerikaanse wijnstok met daarbovenop vastgemaakt (geënt) een Europese druivenras. 

Helaas sloeg opnieuw het noodlot in Frankrijk toe, in de winter van 1956, een strenge wintervorst vernielde 75 tot 95% van de wijnstokken waaronder veel malbec. Malbec werd na die tijd niet veel minder aangeplant, maar momenteel maakt de malbec weer zijn opmars. De opwarming van de aarde staat namelijk niet stil. Zal malbec de reddende druif van de bordeaux zijn in de toekomst?

De smaak van malbec in Frankrijk

Dat de terroir bij wijn belangrijk is weet natuurlijk iedereen. Daarom verschillen de smaken van de wijnen uit Frankrijk en Argentinië ook enorm. De malbec uit de Cahors staat bekend om zijn intense wijn, vol tannine. Een volle wijn vol kruidig, met tonen van tabak en chocolade. De wijn is hard wanneer hij jong is door zijn vele tannine maar door rijping breken de tannine af en wordt zij toegankelijker. Malbec uit Frankrijk is een wijn die goed kan ouderen. In de Cahors zie je 100% malbec wijnen maar ook malbec in een blend, een Cahors wijn moet minimaal 70% uit de malbec bestaan. Vaak wordt er merlot toegevoegd aan de blend om de wijn iets zachter en eerder drinkbaar te maken. 

De malbec in Argentinië

De malbec druif in Argentinië doet het anders. Het klimaat in Argentinië is warmer dan in Frankrijk en dit heeft veel invloed op de malbec druif.  Hoe warmer het klimaat, hoe sappiger en voller de structuur van de wijn. De malbec wijnen uit Argentinië zijn levendiger, sappiger en fruitiger. Nog steeds vertoont de wijn smaken van chocolade en kruiden maar veel meer sappiger zwart bessen fruit. De tannine in de argentijnse malbec zijn soepeler en daarom is de wijn eerder toegankelijker. 

Wijn & spijs met de malbec: vlees!

Er zijn veel verschillende malbec wijnen. Kijk altijd goed of het een lichte malbec wijn is of een zware houtgelagerde malbec. Wijn en spijs combinaties van malbec wijnen uit Argentinië liggen vaak voor de hand, namelijk met een stuk Argentijns vlees. Een stuk steak of entrecote met chimichurri, het is wel oppassen met de chimichurri, deze is namelijk veel te pittig voor de wijn en laat de tannine in de wijn wranger smaken. 

Over het algemeen past vlees past goed bij de malbec, de eiwitten in het vlees laten de malbec wijnen een stuk zachter smaken. Malbec is daarom ook een geschikte BBQ-wijn.

Dat vlees en malbec vrienden zijn wil niet zeggen dat je er niet vegetarische bij kan eten.  Voor vegetarische gerechten en malbec wijn kun je denken aan gevulde portobello met onder andere blauwe kaas of aan gerechten met aubergine als melanzane alla parmigiana. De ouderwetse Franse malbec is een wijn die meer bij de klassieke plaatselijke keuken past. Denk aan pikante worst uit Toulouse of bij eendenborst (magret de canard), vooral doet deze combinatie het goed als de wijn al wat ouder is. De borrelplank gevuld met oude kaas en pikante worst is een wijn & spijs combinatie die niet mag ontbreken bij de malbec wijn. 

Onze kleine flessen rode wijn met de malbecdruif: