Geplaatst op

Wijn & spijs: welke wijn serveer je bij Aziatische gerechten met ketjap?

Ketjap: hoe kook je ermee en welke wijn drink je erbij?

Ketjap, de stroperige Indonesische sojasaus is een regelrechte publieksfavoriet, of het nou door nasi goreng of babi ketjap is. Of nou ja, in bijna elk Indonesisch gerecht zit wel een lepeltje van dit verslavende spul verwerkt. Wij hebben in ieder geval standaard een fles in de kast staan, maar welke fles wijn trek je daarbij open?  

klassieke nasi goreng

Ketjap wordt vaak in één adem genoemd met sojasaus, en dat is ook deels terecht. Het is namelijk een vorm van sojasaus – saus van gefermenteerde sojabonen -, maar doordat er palmsuiker aan wordt toegevoegd is het een totaal ander product. Japanse of Chinese sojasaus is heel vloeibaar en licht, terwijl ketjap door te suiker echt stroperig, plakkerig en een stuk zoeter is. Soms worden er nog extra smaakmakers zoals steranijs of knoflook toegevoegd. 

Welke soorten Indonesische ketjap zijn er?

De meest bekende soort is ketjap manis, wat zoete ketjap betekent. Deze is alom vertegenwoordigd in de supermarkt bij jou op de hoek, en je vindt hem natuurlijk ook in de Indonesische toko. Daar heb je vaak zelfs nog meer keuze uit verschillende merken, maar ook uit verschillende soorten ketjap. Ketjap asin is bijvoorbeeld iets zouter dan manis, en ketjap medja is zelfs nóg zoeter en stroperiger dan manis. 

Wees nu niet bang dat je voor elk gerecht een andere soort ketjap in huis moet hebben. Er zijn wel verschillende gerechten die bij een bepaalde soort ketjap horen, maar als je pas net komt kijken heb je voldoende aan een simpele allround ketjap. Kijk gewoon welke jij het lekkerst vindt, en gebruik die in elk recept.

Koken met ketjap: hoe gebruik je ketjap?

Zoals eerder gezegd kun je ketjap bijna door elk Indonesisch gerecht verwerken. Een van onze favorieten is sambal goreng tempeh, waarbij tempeh knapperig wordt gebakken en in een heerlijk pittige en kleverige saus wordt geserveerd. Ook nasi goreng, de Indonesische versie van gebakken rijst, is niet compleet zonder ketjap die de rijst glanzend bruin kleurt. Of ga voor babi ketjap of ajam ketjap, waarbij je varkensvlees of kip langzaam smoort in ketjap. Of gebruik het samen met wat knoflook om simpele geroerbakte groenten op smaak te brengen.

Wijn & spijs: welke wijn gebruik je bij Ketjap

Omdat ketjap een vrij sterke smaak heeft, mag daar ook wel een stevige wijn tegenover staan. Onze favoriet hiervoor is de Teoria Reserva, een krachtige rode wijn met houtrijping, een zwoele wijn die heel goed z’n mannetje staat tegenover de rijke smaak van ketjap. Ook witte wijnen combineren goed met ketjap, bijvoorbeeld bij gemarineerde kip in ketjap. Hierbij combineert een fruitige volle witte wijn als de Autor goed. Het zoute van de ketjap kan deze volle fruitige wijn goed gebruiken. Een match made in heaven dus.