Geplaatst op

Touriga nacional: de Portugese blauwe druif voor port

tempranillo

Druif voor port en redder van de klimaatverandering in de wijn, de touriga nacional

De touriga nacional is samen met de touriga franca de belangrijkste druif voor port. Ze is één van de 250 inheemse Portugese druiven die gebruikt worden voor het maken van wijn. Naast haar aanwezigheid in port is de touriga nacional ook terug te vinden in rode Dourowijnen en andere rode wijnen uit Portugal. Het grootste voordeel van de touriga nacional is dat ze bestand is tegen de hitte en de droogte. Dat is praktisch in de droge en hete zomers in Portugal. De touriga nacional is van origine een druif die niet erg productief is. In wijngaarden met touriga nacional wordt er gerekend met een halve liter per wijnstok, waar dan over het algemeen driekwartliter per wijnstok is bij andere druiven. Ze is een druif met een diepe en intense smaak en bevat veel tannine. In tegenstelling tot de andere populaire Portugese blauwe druif de touriga franca is het sap van de touriga nacional smaakvoller. Ze is intenser van smaak en het sap is meer geconcentreerd. De druif is met name in de Portugese wijnstreken de Tejo, de Douro en de Dão aangeplant. Ook is ze in de wijnstreek rondom Lissabon en in de Alentejo te vinden. In totaal zijn er wereldwijd 11.500 hectare met de touriga nacional aangeplant. Daarnaast is ze op kleine schaal in de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika en Brazilië aangeplant.

Een Portugese druif in de Franse wijnstreek Bordeaux

Ook wordt ze sinds een aantal jaar experimenteel aangeplant in de Franse wijnstreek Bordeaux. De touriga nacional is bestand tegen de warmte en droogte die voortkomt uit de klimaatveranderingen. Sinds 2019 is de touriga nacional samen met een aantal andere niet druiven toegestaan om te blenden in AOC-wijnen. Een unieke gebeurtenis die gedaan is om de wijnbouw in Bordeaux klaar te maken voor de toekomstige klimaatverandering. Het is de verwachting dat het aantal hectare met touriga nacional de komende jaren hierdoor toeneemt.

Wijnen van de touriga nacional zijn bij uitstek wijnen die gebruikt worden om in eikenhouten vaten te laten rijpen. Het hoge alcoholpercentage en de stevige tannine zorgen ervoor dat de wijn lang moet rijpen om een mooie en milde smaak te krijgen. Zeker door de wijn in eikenhouten vaten te laten rijpen wordt de wijn lekkerder. Nadat de wijnen gebotteld zijn kunnen ze nog een lange tijd rijpen op de fles. Een wijn van touriga nacional kan gemakkelijk vijf jaar op de fles verder rijpen.

De smaak van touriga nacional: fruitig en kruidig

Door de dikke schil van de druif heeft de touriga nacional een hoog percentage tannine en krijgt ze een dieppaarse kleur. Ook hebben de wijnen een hoog alcoholpercentage. Dit komt doordat de druif in warme gebieden is aangeplant. Hierdoor zit er meer suikers in de wijn die uiteindelijk door de vergisting omgezet wordt in alcohol. De diepe en intense smaak, samen met het hoge alcoholpercentage past mooi bij de milde zuren van de wijn. De reguliere droge wijnen die gemaakt worden van de touriga nacional zijn goed in balans en hebben een uitgesproken smaak.

De touriga nacional heeft een diepe en intense smaak. De smaken zijn in twee groepen te verdelen: fruit en kruiden. De primaire fruitsmaken van de touriga nacional zijn rode bosvruchten zoals cassis, moerbei, pruim en braam. De primaire kruiden die te vinden zijn in de touriga nacional zijn cacao, mokka, vanille en ook mint. Ook zit er een diepe peper in de wijn die gemaakt wordt van de touriga nacional. De meeste wijnen die gemaakt worden van de touriga nacional zijn blends. Port is altijd gemaakt van een blend. De smaak van touriga nacional in portwijnen is intenser. Door de toevoeging van versterkte alcohol aan het maakproces van port wordt de wijn stroperiger, zoeter en nog intenser van smaak.

Wijn & spijs met touriga nacional: van desserts tot hartige kazen

Omdat de touriga nacional ook de druif is die voor port gebruikt is er een groot scala aan bijpassende gerechten. Port wordt vaak geserveerd als destigntief, als drankje voor na het eten. De zoete en intense smaken in port passen goed bij desserts en bij kaas. Maar in Portugal wordt port ook als bijpassende wijn geschonken voor normale hartige gerechten. Zeker harde gerijpte koemelk- en schapenkazen passen uitstekend bij een mooi glas port. Als dessert past een goede Portugese flan goed wanneer port als dessertwijn wordt gebruikt.

Reguliere wijnen gemaakt van de touriga nacional passen goed bij hartige gerechten. Een reguliere wijn van de touriga nacional is onze Teoria Reserva. Een krachtige rode wijn in een kleine fles van 375ml. Ze is een blend van touriga nacional, touriga franca en de tinta roriz. De Portugese keuken is in Nederland niet erg bekend. Toch zijn er een aantal interessante gerechten en mooie bijpassende wijnen. De keuken van de Douro bijvoorbeeld is een typisch boerenkeuken. Veel gerechten zijn calorierijk en zijn gemaakt van varkensvlees of kip. Vaak worden ze verwerkt als gegrild vlees of als een stoofpot of ovenschotel. Daarnaast worden er in Portugal veel bonen gegeten. De eiwitten in deze stevige gerechten passen goed bij de zware en intense wijnen van de touriga nacional.

Ben je op zoek naar kleine flessen rode wijn?