Geplaatst op

Piedirosso: de druif van Lacryma Christi wijnen van de Vesuvius

Piedirosso wijn Italie

Lacryma Christi: de traan van Christus gemaakt van de piedirossodruif

falanghina aglianico piedirosso vesuviusDe rode Italiaanse druif piedirosso is in Nederland niet bekend. Piedirosso betekent in het Italiaans ‘rode voeten’. Een toepasselijke naam voor een blauwe druif die zorgt voor zware mooie rode wijnen. Dat de druif niet zo bekend is in Nederland komt doordat de wijnen van de pierdirossodruif maar zelden worde geëxporteerd. Wijnliefhebbers die veel in de Italiaanse provincie Campania zijn geweest kennen de druif wellicht, want daar komt ze van origine vandaan. Buiten Campania is de druif niet aangeplant. Van de piedirosso komen twee bekende zware rode wijnen met veel tannine: de Taurasi DOC én de Lacryma Christi del Vesuvio, een rode wijn gemaakt van de piedirosso én de aglianico die groeien op de hellingen van de vulkaan de Vesuvius. Overal in Campania komt de druivensoort voor, ook op het bekende eilandje voor de kust Capri.

Na de verwoestende druifluis eind 19de eeuw werd deze blauwe druif veel aangeplant in Campania. Een monocépage, een wijn gemaakt van één druivensoort, komt niet veel voor bij de piedirosso. Vaak wordt de pierdirosso geblend met andere druiven. Blends uit Campania worden vaak gemaakt met de olivella of de aglianicodruif. Voor de beroemde rode wijn Lacryma Christi wijnen geldt dat er een minimum van vijftig procent piedirossodruiven in de wijn moet zitten. In vergelijking met de aglianico uit Campania heeft de piedirosso minder tannine en minder zuur in zich. Dit zorgt voor een elegantere balans in de wijnen die voor een groot deel uit piedirosso bestaan.

De smaak van piedirosso: rood fruit, kruiden & espresso  

Deze blauwe druif is zelf bijna zwart van kleur. In wijnen van de piedirossodruif zitten veel tonen van rood fruit. De wijnen zelf zijn vaak dieprood van kleur en hebben naast de donkere kleur ook een intense smaak. De primaire fruitsmaken die in de wijnen zitten zijn bramen, kersen en pruimen. Naast de tonen van fruit zitten er aardse tonen zoals paddenstoelen en aarde in de wijn. Deze komen samen met de smaak van sterke koffie zoals espresso door de houtrijping die vaak wordt toegepast bij deze rode wijnen. Veel piedirosso’s hebben ook mineraliteit in zich. Dat komt omdat de druiven groeien op vulkanische bodem van Campania.

Lacryma Christi del Vesuviuo: de traan van Christus

De bijzondere rode wijn Lacryma Christi wordt gemaakt van ten minste vijftig procent piedirossodruiven. De druiven voor deze bijzondere wijn moeten groeien op de vulkaan de Vesuvius. Naast de piedirosso wordt voor de Lacryma Christi ook de aglianico of de sciascinoso gebruikt. Allebei deze druiven zijn lokale druiven uit de Italiaanse wijnstreek Campania. Na meerdere onderzoeken is geconcludeerd dat deze wijn het meest overeenkomt met de wijn die de Romeinen vroeger dronken.

De naam van deze bijzondere wijn komt van de mythe dat Christus valt om de val van Lucifer uit de hemel. Zijn tranen kwamen terecht op het gebied waar nu de vulkaan de Vesuvius staat. Hierdoor hebben de gronden goddelijke krachten gekregen waardoor er fantastische wijnen van de druiven gemaakt kunnen worden. Wetenschappers hebben er in de loop der tijd echter andere conclusies aan de kwaliteit van de bodem en haar wijnen verbonden. De Vesuvius heeft namelijk voor meerdere vulkaanuitbarstingen gezorgd. Hierdoor is er meerdere keren lava over de gronden gestroomd, dat heeft voor de extreem vruchtbare gronden gezorgd.

Wijn & spijs met wijnen van de piedirosso: Napolitaanse pizza’s, pasta met ragù & gegrild vlees

Piedirosso wijn ItalieAlleen in Napels drink je wijn naast je pizza. Bij voorkeur een stevige rode wijn die goed past bij de zuren van de tomaat in de tomatensaus. Gecombineerd met het hout uit de steenoven en het op sommige plekken licht gebrande pizzakorsten maken een wijn van de piedirosso een goede wijn. Een Lacryma Christi die op steenworp afstand van de geboortestad van de pizza wordt gemaakt past goed bij een goede pizza margarita.

Naast pizza’s past een goed (op de barbecue) gebraden stuk entrecote of een harde langgerijpte kaas goed bij een wijn van de piedirosso. Ook Halfes heeft een wijn die gemaakt is van piedirosso. De Muscari van het wijnhuis Tenuta le Lune del Vesuvio dat op de hellingen van de vulkaan de Vesuvius ligt. Deze Muscari is een Lacryma Christi die gemaakt is van de piedirosso en de aglianico. Deze rode Lacryma Christi zit in een kleine fles van 375ml.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij Halfes koop je de lekkerste kleine flessen wijn!