Geplaatst op

De druif voor Portugese witte wijnen: de fernão pires

fernao pires mafesousa witte druif Portugal

Fernão Pires: de witte druif van Portugal

minho vinho verde wijn mafesousa kleine fles Portugese wijn

De fernão pires is een witte Portugese druif voor witte wijnen uit Portugal. Ze is in Portugal, met ongeveer 13.000 hectare, de meest aangeplante witte druif. Veel witte wijnen in Portugal, waaronder de vinho verde, worden van de fernão piresdruif gemaakt. De druif is dan ook in het hele land terug te vinden, onder meer in de Portugese wijnstreken Tejo en Minho.

Ze kan goed tegen de extreme hitte die er in de zomers in Portugal is maar ze kan niet tegen koude temperaturen en vorst. Daarnaast is het essentieel voor een volledige rijping dat de druif voldoende water krijgt. Anders wordt de zuurgraad aangetast, verschrompelt de druif en is ze niet meer in balans voor een goede wijn.  De fernão pires is een veelzijdige druif. Er wordt  vooral droge witte wijn van van gemaakt. Maar ze kan ook perfect voor mousserende wijn (Bairrada) of zoete dessertwijn worden gebruikt. Over het algemeen wordt de druif in Portugal als blend gebruikt samen met bijvoorbeeld de airèn, de albarinho, de arinto of de macabeodruif.

Maria gomez

De fernão pires kan ook maria gomez of molinho worden genoemd. Het hangt per regio in Portugal af hoe ze precies heet. De druif staat al vroeg in bloei, waardoor ze ook vroeg geoogst kan worden. Vaak wordt de fernão pires al begin september geoogst. Normaal gesproken worden druiven pas vanaf halverwege september worden geoogst voor het beste resultaat. De fernão pires is voornamelijk in Portugal aangeplant. Hier is ze ook toegestaan in een groot aantal DOC-wijngebieden zoals de Douro. Ook komt ze in zeer kleine hoeveelheden voor in Australië en Zuid-Afrika.

De smaak van fernão pires: citrus 

Deze lichtgele druif zorgt voor lichte smaken van citrusvruchten. Denk hierbij aan citroen, honing, gras, maar ze heeft ook een klein licht pepertje in de afdronk. Het hogere zuurgehalte geeft de wijn van de fernão pires haar unieke smaak en zorgt voor een mooie fruitigheid. Heel ver weg zitten er muskaattonen in de wijn.

Wijn & spijs met fernão pires: kip piri piri en vis

fernao pires mafesousa witte druif PortugalDe fernão pires past met haar zuren geweldig bij gerechten met uitgesproken smaken. Denk aan garnalen bijvoorbeeld. Het milde zuur in de fernão piresdruif past goed bij de citroen die vaak over de garnalen wordt gedaan. Naast garnalen past ze bijvoorbeeld ook goed bij kip piri piri, een barbecuegerecht van gegrilde kip en hete pepers uit Mozambique. Mozambique was jarenlang een Portugese kolonie, zo kwam het gerecht naar Portugal toe. Ook van de druif fernão pires worden kleine flessen witte wijn gemaakt. De zure tonen van wijn van de fernão pires zoals onze Mafesousa passen goed bij het pittige van de hete pepers.

Maar denk ook aan sushi. De uitgesproken smaak van de vis, in combinatie met de umami van de nori en het scherpe van de wasabi zijn goede partners voor bij het zuur en de fruitigheid van de fernão pires.

 

Ben je op zoek naar een kleine fles Portugese wijn van de fernão pires?