Geplaatst op

Falanghina: de druif voor Italiaanse witte wijn uit Campania

falanghina aglianico piedirosso vesuvius

De witte druif voor Italiaanse witte wijn uit het zuiden van Italië

falanghina aglianico piedirosso vesuviusDe falanghina is een Italiaanse witte druif die vooral in het zuiden van Italië is aangeplant. Ze komt voor in Campania, Puglia en Abruzzo. De falanghina is een authentieke Italiaanse druif die voor het eerst in 1825 genoemd wordt. Door de verbeteringen in het maken van wijn in Zuid-Italië wordt ze sinds de jaren negentig steeds meer verbouwd. Dit heeft gezorgd voor betere witte wijnen. Er zijn  twee soorten falanghina: de falanghina beneventana en falanghina flegrea. Over het algemeen worden er droge witte wijnen van falanghina gemaakt.

Buiten het zuiden van Italië komt de falanghinadruif niet voor. Het warme mediterrane klimaat zorgt voor een goede rijping, waardoor het sap in de druif zich goed kan ontwikkelen. Net zoals de aglianicodruif werd ook de falanghina al in de tijd van het Romeinse Rijk gebruikt om wijn van te maken. In alle 18 DOC-gebieden van Campanië is de falanghinadruif toegestaan om er een DOC-wijn van te maken. Ook op het kleine eilandje Capri, waar de Insalata caprese, de salade caprese vandaan komt.

Hoe smaken witte wijnen van de falanghina?

De druif zelf is net zo geel als stro. De druif heeft milde zuren die mooi gecompenseerd worden door de mineraliteit die de druif vaak in zich heeft. Citrus is de eerste geur waar een wijn van falanghina je aan doet denken. Wanneer je de flanghinadruif proeft, herken je ook perzik, amandelen en mineraliteit. In de Zuid-Italiaanse grond zit  veel mineraliteit vanwege de vulkanen. De wijn die gemaakt wordt van deze druiven is een frisse wijn die nog beter tot zijn recht komt bij een lekker Italiaanse gerecht.

Wijn & spijs met falanghina: pasta vongole & caprese

Mineraliteit en frisheid zijn twee componenten die duidelijk in de wijn aanwezig zijn en heel goed bij gerechten met zeevruchten. Denk aan een lekkere pasta vongole of mosselen. Garnalen, schelpjes, coquilles Saint Jacques, alle frutti di mare past bij deze wijn. Samen met knoflook en citroen, die eveneens goed bij de wijn past, heb je een goede maaltijd.

Drink de wijn uit hetzelfde gebied als waar het eten vandaan komt, dat is een goede basisregel om aan vast te houden. De insalata carprese, bestaande uit tomaat, mozzarella van buffelmelk en basilicum, is een goede salade die past bij wijn gemaakt van falanghinadruiven. De pizza is uit Napels afkomstig. Een wijn gemaakt van falanghina past prima bij een pizza met lichte kazen, met alleen groente of een pizza met vis. Onze Luna Turchese is een Italiaanse witte wijn gemaakt van de falanghinadruif en zit in een kleine fles wijn van 375ml.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar een kleine flessen wijn? Wij verkopen de lekkerste kleine flessen wijn!