Geplaatst op Geef een reactie

Falanghina: de witte druif uit Campania

De witte druif uit het zuiden van Italië

De Falanghina is een Italiaanse witte druif die vooral in het zuiden van Italië is aangeplant. Ze komt voor in Campania, Puglia en Abruzzo. De Falanghina is een authentieke Italiaanse druif die voor het eerst in 1825 genoemd wordt. Door de verbeteringen in het maken van wijn in Zuid-Italië wordt ze sinds de jaren negentig steeds meer verbouwd. Dit heeft gezorgd voor betere witte wijnen. Er zijn  twee soorten falanghina: de falanghina beneventana en falanghina flegrea. Over het algemeen worden er droge witte wijnen van falanghina gemaakt.

Buiten het zuiden van Italië komt de falanghinadruif niet voor. Het warme mediterrane klimaat zorgt voor een goede rijping, waardoor het sap in de druif zich goed kan ontwikkelen. Net zoals de aglianicodruif werd ook de falanghina al in de tijd van het Romeinse Rijk gebruikt om wijn van te maken. In alle 18 DOC-gebieden van Campanië is de falanghinadruif toegestaan om er een DOC-wijn van te maken. Ook op het kleine eilandje Capri, waar de Insalata caprese, de salade caprese vandaan komt.

De smaak van falanghina

De druif zelf is net zo geel als stro. De druif heeft milde zuren die mooi gecompenseerd worden door de mineraliteit die de druif vaak in zich heeft. Citrus is de eerste geur waar een wijn van falanghina je aan doet denken. Wanneer je de flanghina-druif  proeft, herken je ook perzik, amandelen en mineraliteit. In de Zuid-Italiaanse grond zit  veel mineraliteit vanwege de vulkanen. De wijn die gemaakt wordt van deze druiven is een frisse wijn die nog beter tot zijn recht komt bij een lekker Italiaanse gerecht.

Wijn & spijs met falanghina: pasta vongole

Mineraliteit en frisheid zijn twee componenten die duidelijk in de wijn aanwezig zijn en heel goed bij gerechten met zeevruchten. Denk aan een lekkere pasta vongole of mosselen. Garnalen, schelpjes, coquilles Saint Jacques, alle frutti di mare past bij deze wijn. Samen met knoflook en citroen, die eveneens goed bij de wijn past, heb je een goede maaltijd.

Drink de wijn uit hetzelfde gebied als waar het eten vandaan komt, dat is een goede basisregel om aan vast te houden. De insalata carprese, bestaande uit tomaat, mozzarella van buffelmelk en basilicum, is een goede salade die past bij wijn gemaakt van falanghina-druiven. De pizza is uit Napels afkomstig. Een wijn gemaakt van falanghina past prima bij een pizza met lichte kazen, met alleen groente of een pizza met vis. Onze Luna Turchese is een wijn gemaakt van de falanghinadruif en zit in een kleine fles wijn van 375ml.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *