Geplaatst op

De wijnstreek Puglia: Wijn en zon

De wijnstreek Puglia

Puglia je hebt er zon, zee, wijn en lokaal eten, wat willen we nog meer? De wijnstreek Puglia is een van de grootste wijnproducerende regio’s in Italië. Ze stond lang bekend om de grote hoeveelheid bulkwijnen, echter staat Puglia inmiddels meer bekend om haar kwaliteits primitivo en negroamaro wijn. 

Zonvakantie in wijnsteek Puglia

Puglia, ook wel Apulië genoemd, staat bekend om de zonnige bestemming in de hak van de laars. In de zomer is het hier heel warm, dit kunnen we zeker terug proeven in de wijn. Als je al eens in Toscane of andere wijnregio’s in italië bent geweest verwacht dan van Puglia niet te veel. Het heeft namelijk een vlak landschap, je vindt er niet zo als in Toscane en Piemonte hellingen vol met wijngaarden. 

Wel heeft Puglia sfeervolle dorpjes, mooie bezienswaardigheden als kerken, kastelen en een mooie kustlijn. Daarnaast heeft Puglia culinair veel te bieden. Ze staat bekend om kwaliteitsolijven, goede wijnen en ze weten hier de perfecte combinatie van land en zee naar je bord te brengen. 

Druiven uit wijnstreek Puglia: primitivo!

Door het warme klimaat in Puglia zien we veel blauwe druiven in dit gebied. De bekendste druiven uit Puglia zijn de primitivo en de negroamaro druif. Negroamaro is een druif die volle, stevige wijnen produceert met medium tannine, hoog alcohol en met smaken van gestoofd rood- en zwart fruit en kruiden. De rode wijnen van primitivo zijn vaak net iets intensere met zwoelere smaken van gedroogde vruchten. 

Beide wijnen produceren wijnen met een hoog alcoholpercentage. Het hoge alcoholpercentage komt door dat het zo zonnig is in Puglia. Door de vele zon uren maken druiven veel suikers aan die uiteindelijk weer word omgezet in alcohol. Er zijn een aantal wijnboeren die snappen dat het beter is om wijnen te maken met een lager alcoholpercentage. Maar ook veel italianen vinden het dat primitivo wijnen met een lager percentage van 13% ‘ je nooit zal begrijpen waar de wijn over gaat’ 

In Italië worden wijnen met een hoger gemiddelde aan alcohol aangegeven met de term Riserva.

Puglia staat bekend om zijn zwoele volle rode wijnen maar ook worden er witte wijnen gemaakt. Druivenrassen die je veel voor ziet komen zijn de trebbiano, greco, fiano, internationale druivenrassen als chardonnay en moscato maar ook vergeten regionale druiven als bombino bianco. De witte wijnen in Puglia zijn mineralig, fris maar fruitig door de vele zon uren. 

Het classificatiesysteem in Italië

In heel Italië wordt een classificatiesysteem gebruikt, dit kan je helpen zoeken naar een betere wijn. In Puglia werd namelijk voorheen veel bulkwijn gemaakt. Natuurlijk komt dit nog steeds voor, maar je hebt liever een betere kwaliteitswijn. 

De IGT wijnen zijn de jonge bulk wijnen. IGT wijnen hebben nauwelijks regels en voorschriften om de wijn te maken. De DOC/DOCG hebben wel regels en maken daadwerkelijk kwaliteitswijnen. De beste negroamaro komt van het schiereiland Salento, hier bevinden zich de beste DOC’s van Puglia. Een van de beste negroamaro’s komt bijvoorbeeld uit de Salice Salentino DOC. Een bekende DOCG voor goede primitivo is Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG. 

Wijn en spijs met rode wijn uit Puglia

Rode wijnen uit Puglia staan bekend om hun gestoofde fruit. Dit komt door de vele zonuren die de druiven hebben gehad. Door de gestoofde fruit smaken gaan de wijnen goed samen met stoofvlees. Ook kunnen de wijnen uit Puglia een rokerige bbq weer staan. 

Puglia wijnen zijn vol en stevig, je krijgt er een warm gevoel door. Dit maakt dat deze wijnen ook goed samen gaan met een winterse borrelplank voor de open haard. 

Wil je meer online inspiratie voor in je wijn glas? Volg ons op Instagram en leer alles over wijn, eten en onze wijnmakers!