Geplaatst op

Macabeo/Viura: Spaanse witte druif voor lichte wijnen

Macabeo: de witte druif voor Spaanse mousserende cava uit Catalonië

fernao pires mafesousa witte druif PortugalDe macabeodruif wordt vooral in het noorden van Spanje verbouwd. Ze is populair in Catalonië waar overwegend witte wijnen worden gemaakt en in de Spaanse wijnstreken Rioja en Navarra. In deze twee wijnstreken wordt ze viura genoemd, in de meeste andere wijnstreken macabeo. Alle drie de wijnstreken is ze de belangrijkste witte druif. Van origine komt de macabeo uit het Midden-Oosten. Moren namen destijds de druif mee van het Midden-Oosten via Noord-Afrika naar Spanje.

Macabeodruiven rijpen langzaam en zorgen voor frisse en jonge wijnen. De lichte wijnen van de macabeo of de viura hebben weinig zuren en zijn vanwege de omstandigheden waarin ze groeien hoog in alcohol. De lichte smaken die in de wijn voorkomen zorgen ervoor dat de wijn van macabeo vaak blends zijn: wijnen met meerdere druivensoorten. In Spanje mogen ook witte en rode druiven samen worden geblend, waardoor rosé’s ontstaan.

Daarnaast wordt ze in andere Spaanse wijngebieden vooral gebruikt voor cava, de Spaanse mousserende wijn. De druif is goed bestand tegen de hitte en droogte van de Spaanse zomers. Bijkomend voordeel is haar productie: ze levert grote aantallen druiven per hectare. Naast Spanje is de macabeo ook aangeplant in Portugal en in de Franse wijnstreek Languedoc-Roussillion.

Alleen hier is het aantal hectare een stuk minder. Spanje heeft 32.000 hectare met macabeo en Frankrijk heeft er 2.600 hectare. In Rioja wordt ze vooral geblend met de typische witte druiven uit Rioja: de garanacha blanca, de tempranillo blanco en de malsavia riojana. In Catalonië waar er vooral de mousserende witte wijn cava wordt gemaakt van de macabeo wordt ze gemengd met de inheemse druivensoorten de xarel·lo en de parellada. ook is ze in Frankrijk aangeplant. In de Zuid-Franse wijnstreek Langedocue-Roussillion wordt ze geblend met minervois en corbières. In Portugal komt ze in kleine aantallen voor in het Noorden van het land. Onder meer in de Portugese wijnstreek Minho wordt wijn gemaakt van de macabeo.

De smaak van macabeo: licht, fruitig en mousserend

De macabeodruiven zijn groot en hebben een dunne schil. Dit zorgt voor een grotere sap/schil-verhouding waardoor de wijnen lichter van smaak zijn. Wijnen van de macabeo of de viura kan zowel jong en zonder houtrijping worden gedronken en op hout gerijpt. Met name in Rioja en Navarra komen deze houtgerijpte wijnen van de macabeo voor. Bij jonge wijnen van macabeo komen de smaken die in wijnen van de macabeodruif zitten komen overeen met honingmeloen. Zacht en licht van smaak zijn de kenmerken van de Spaanse wijnen die van macabeo worden gemaakt. Naast honingmeloen zit in deze witte wijnen ook de tonen van grapefruit, limoen en dragon in. Deze tonen geven de de wijn extra smaak. De houtgerijpte wijnen uit Rioja en Navarra zijn krachtiger van smaak door de houtrijping. In de wijn zitten tonen van meloen, vanille en heeft tonen van verse bloemen.

Wijn & spijs met macabeo: tapas en zeevruchten

Net zoals de Spaanse witte druif de airén is de macabeo een echte aperatiefdrankje. Het is daarmee ook een echte Spaanse tapaswijn. Tapasgerechten met vis en zeevruchten zoals mosselen zijn bij uitstek de goede smaakcombinaties voorbij wijnen die van macabeo zijn gemaakt. Naast tapasgerechten past bij een jonge wijn van macabeo ook een mooie gegrilde vis. Gegrilde witvis zoals kabeljauw en zeebaars passen perfect bij de jonge wijnen net zoals octopus of gegrilde sardines. Ook passen mosselen of seacuterie goed bij de jonge wijnen. De extra stevige smaak van houtgerijpte macabeo uit Rioja past goed bij kreeft of krab. Daarnaast gaan deze houtgerijpte witte wijnen ook goed bij meer uitgesproken vissen zoals zalm of markreel.

Van veel de macabeodruiven wordt de mousserende Spaanse wijn cava gemaakt. Cava wordt in heel Spanje gemaakt en met name in Catalonië wordt ze van onder andere de macabeodruif gemaakt. Cava is net zoals champagne en prosecco lekker om bij een mooi moment te drinken. Net zoals de reguliere droge witte wijnen van macabeo past ook de cava van macabeo en andere druiven goed bij lichte vissen.

Van de macabeo worden ook in de Noord-Portugese wijnstreek Minho wijnen gemaakt. Onze Mafesousa is een wijn gemaakt van macabeo. Ze is een licht mousserende blend van drie typische druiven van het Iberisch Schiereiland: fernão pires, airén en macabeo.

Ben je op zoek naar kleine flessen witte wijn van de macabeodruif?