Geplaatst op

7 x de lekkerste gerechten van de barbecue & wijnen voor in de zomer. Welke wijn drink je bij BBQ?

BBQ gerechten wijn

Welke wijn drink je bij bbq? 

Bbq en wijn gaan goed samen, alleen welke wijn drink je nou bij de bbq? Wanneer er ergens een barbecue aanstaat ruik je het gelijk, je zintuigen worden geprikkeld, door de rook, de geur van kolen en gegrild vlees.  Eten van de BBQ heeft veel meer smaak dan eten uit de een grillpan. Het rokerige van het vuur en natuurlijk het pittig en de smaak van de bbq sauzen en marinades. 

De rook van de bbq geeft een aanslag op je zintuigen waardoor het vraagt naar een volle wijn. Hoe dichter jij bij het vuur gestaan hebt hoe vollere wijn jij kan gebruiken. Vollere wijnen in dit geval zijn de witte houtgerijpte wijnen of juist de rode robuuste wijnen uit de Bordeaux of Portugese Dourovallei. Drink je liever een rosé bij de bbq, ga dan voor een vollere rosé als een clairet uit het zuidwesten van Frankrijk. 

BBQ-Sauzen wijn & spijs bij bbq

Bij een bbq horen natuurlijk verschillende sauzen, sauzen zijn heel belangrijk voor het bepalen voor de smaak van de wijn; hieronder volgen een aantal basis wijn en spijs regels voor bij de sauzen.

BBQ-saus: wijn met een zwoele hint
Pittig marinade: frisse witte wijn of fruitig wit/rood
Knoflooksaus: volle vette wijnen als een hout gelagerde chardonnay
Yoghurtsaus: frisse wijnen als sauvignon blanc of een frisse Nederlandse witte wijn
Satésaus: fruitig wit of fruitig rood
Olie/botersaus: wijn met een vettig randje als een hout gelagerde wijn
Eiwitrijk vlees: wijn met tannine
Wit vlees: licht rood of vol wit
Vis: licht rood of wit  

Wijn & spijs bij BBQ

Natuurlijk heeft ieder gerecht zo zijn ‘wijn & spijs’ combinatie op de bbq. Nu de zomer er weer aan komt is er niks leukers dan weer te experimenteren met de bbq. Hieronder een aantal favorieten vlees en vegetarische BBQ-gerechten met wijn suggestie. 

Vegetarische BBQ-gerechten en wijn combinaties: 

  • Gegrilde aubergine gemarineerd in pittige sojasaus.

In dit gerecht zitten meerdere belangrijke elementen om naar te kijken. De rooksmaak, het pittige element en de sojasaus: deze elementen vragen om iets fruitigs. Het liefst een wijn rode wijn die veel zon heeft gehad, als een volle rode wijn uit de Portugese zon als de Teoria. Ook een volle fruitige witte wijn als de Autor uit de Spaanse wijnstreek Galicië kan dit gerecht goed aan. 

  • De vegan pulled pork – broodje Jackfruit van de BBQ met BBQ-saus. 

BBQ saus vraagt om een fruitige rode wijn of een volle Rosé. De smaak is vrij overheersend dus vraagt ook echt om een volle wijn. Denk aan de Teoria uit het zonovergoten Portugal of een Bordeaux die al wat ouder is waardoor hij minder tannine heeft.

  • Vegetarische groente sticks en falafel en tzatziki

De tzatziki vraag aandacht in dit gerecht. De yoghurt saus is goed te combineren met wijnen die frisse elementen hebben en een klein zuurtje. Denk aan een sauvignon blanc of de Mafesousa een vino verde. 

  • Kruidenboter champignon sticks 

Met een marinade op olieachtige basis is het belangrijk te kiezen voor een wijn die deze structuur beaamt of juist doorsnijdt. Wij kiezen in dit geval voor een frisse witte als de Colleita of de Mafesousa

Welke wijn bij een vlees bbq

  • Rundvlees op de bbq

Rundvlees doet het altijd goed op de bbq, bijvoorbeeld een lekker groot stuk bavette of een T-bone. Rundvlees kan een stevige wijn gebruiken bijvoorbeeld een wijn met veel tannine die juist lekkerder word van een stuk vlees. De eiwitten in het vlees breken de tannine af in de wijn waardoor de wijn soepeler wordt. Een stevige wijn vol met tannine die beter wordt van de bbq is een bordeaux als de wijn van Château la Bretonnière.

Spareribs en pulled pork zijn ook vaak favoriet op de bbq. Spareribs waarbij de marinade er van af druipt zijn het lekkers met een fruitige sappige zwoele wijn als een primitivo uit Puglia, shiraz uit Zuid-Afrika of Australië. In Australië wordt bij de BBQ vaak een shiraz bubbel gedronken. Ook pulled pulled pork gemarineerd in BBQ-saus doet het ook lekker met shiraz uit de nieuwe wereld maar ook bij een wijn uit de Portugese of Italiaanse zon 

Kip van de BBQ met wijn. Kip vraagt om een lichtere wijn dan rundvlees, maar met gerechten van de bbq is het wel oppassen geblazen dat de rokerige smaak de wijn niet overstemt. Bij kip met een rokerige smaak past bijvoorbeeld goed een lichte spätburgunder die licht tonen van hout heeft. Ook past een diepgekleurde vollere rosé goed bij kip van de BBQ, een lichtere rosé zou totaal in het niets vallen bij dit gerecht.  

Welke wijn bij vis van de BBQ

  • Tonijnsteak rose gebakken van de bbq, gaat goed samen met onze Mertz Spätburgunder.
    Rode wijn bij vis gaat heel goed samen, denk aan een lichte kruidige wijn of aan een wijn met lichte hout opvoeding, zodat het geroosterde van de vis mooi samenhangt met de tonen van vanille van het eikenhout. 
  • Garnalen piri piri, een pittig gerecht met priori vraag om een goede begeleider. Bij dit gerecht is een frisse witte zoals de Mafesousa.